Rukomet

Canjuga: "Uspjeli smo ući u povijest"

Ivana Strahija • utorak, 29.05.2012.
Canjuga: "Uspjeli smo ući u povijest"
Foto: Axel Heimken

Tek što su se vratile iz Španjolske, gdje su ostvarile povijesni uspjeh za hrvatski ženski rukomet i plasirale se na Olimpijske igre, reprezentativke bez odmora jure dalje, i već su u Italiji gdje ih čeka predzadnja utakmica europskih kvalifikacija. O toj utakmici, ali i događanjima u Guadalajari, ekskluzivno za Sportnet govori izbornik Vladimir Canjuga.

Psihološki moment

Kvalifikacije za Olimpijske igre nisu mogle početi lošije, a poraz od Nizozemki izvukao je na površinu mnoge kritičare. "Na sreću, ljudi u Savezu imali su beskonačno povjerenje u nas i nisu gubili nadu da ćemo uspjeti. Najpreče nam je bilo dići djevojke. Uspjeli smo 'našpanati' ekipu i pobijediti. I ući u povijest", kaže Vladimir Canjuga.

No, ipak se postavlja pitanje zbog čega se dogodio poraz, kad su Hrvatice, prema dotad ostvarenim rezultatima, kvalitetnija ekipa? "Definitivno je preteško bilo opterećenje i cure su igrale u užasnom grču. Kad sam im u subotu kazao da više nemaju što izgubiti, odmah je bilo bolje, protiv Argentine. Očito je u petak važnost toga da se može izgubiti nada za Olimpijske igre bila preteška."

Slična situacija već se znala dogoditi ranije? "Trebat će još mnogo utakmica da cure dođu na taj visoki nivo, kad će igrati jednako bez obzira na važnost susreta. Onda ćemo moći reći da pripadamo svjetskom vrhu", objašnjava izbornik.

Obrana najvažnija

Ni protiv Argentine igra nije bila savršena, no Canjuga smatra da tu previše mjesta za kritiku nema: "Igrali smo 45 minuta bez udarne postave, ne treba biti prekritičan. Argentina je od Španjolske u udarnoj postavi izgubila 15 razlike, a ja sam odlučio da ne idemo hvatati gol-razliku, nego da razigram ostale igračice i odmorim one glavne, kako bi protiv Španjolske, u odlučujućoj utakmici, bili u boljoj poziciji."

Izbornik smatra da je upravo to odmaranje glavnih vedeta bilo ono što je donijelo ključnu pobjedu i vizu za London. "Španjolke su bile iscrpljene, dok smo mi imali svježinu, to je bio jedan važni faktor. K tome, mi smo Španjolsku pobijedili pred dvije godine u Danskoj, a njihova je ključna karika svakako golmanica Navarro, kojoj mi nismo dopustili da se razbrani. Bez nje, Španjolke nisu svjetski vrh, ali s njome pobjeđuju jake ekipe i osvajaju medalje."

Hrvatska vratarka Jelčić sigurno je dala svoj obol u toj utakmici, no Canjuga naglasak stavlja na obranu: "Obrana nam je bila na onoj razini kakvu smo pokazali protiv Danske i to je recept za dobiti bilo koga."

London

Dogovor s izbornikom, prije puta u Guadalajaru, bio je da će Sportnet po povratku u Hrvatsku čestitati plasman Hrvaticama na Olimpijske igre, te da će dobiti informaciju što se u Londonu očekuje. Izbornik je održao obećanje, uoči srijede i izvlačenja grupa olimpijskog turnira: "Želio bih dobiti Norvešku u grupu, kako se ne bi slučajno našli s njima u četvrtfinalnoj utakmici. Norvežanke su drugi svijet, dok sve ostale reprezentacije mi možemo pobijediti. Znači, to je razmišljanje, da budemo u grupi s europskim, svjetskim i olimpijskim prvakinjama, a ostali nek se poslože bilo kako."

Bez predaha

Izbornik i igračice već su u Italiji, gdje u srijedu u 18 sati u Oderzu igraju protiv tamošnje reprezentacije, u pretposljednjem kolu kvalifikacija za Europsko prvenstvo u Nizozemskoj. Praktički bez trenutka predaha djevojke idu dalje.

U prvoj su utakmici, 19. listopada prošle godine, Hrvatice pobijedile na domaćem parketu s uvjerljivih 40:15, pa će ipak biti prilike da svoje umijeće pokažu djevojke iz drugog plana. K tome, u Italiju nisu pošle Kristina Franić i Miranda Tatari: "Kike se udaje, a Miranda je kuma, bilo bi bezveze da joj se dogodi kakva masnica na oku pa da ne bude savršena mladenka", našalio se Canjuga.

Umjesto njih dvije, izbornik je na put poveo Dragicu Džono i Žanu Čović: "Sigurno ćemo početi u najjačem sastavu, a koliko će igrati ovisit će o samom tijeku utakmice. Ne smijemo zaboraviti da je Danska u Italiji pobijedila sa svega pet razlike, prema tome, i Talijanke su dakle poradile na sebi i promijenile nešto u svojoj igri."

Iz Italije se reprezentacija vraća u Novigrad, gdje 3. lipnja od 17.30 sati dočekuje Slovačku u posljednjoj utakmici kvalifikacija. Plan je, kaže izbornik, pobijediti i ostati jedina reprezentacija koja u kvalifikacijama nije doživjela poraz. Taj bi moment bio psihološki važan za napore koji slijede, slaže se profesor Cnajuga: "To će svakako biti izuzetno važno, a vjerujem da će nas podržati puna dvorana koja će doći pozdraviti nove olimpijke."

Nakon toga imat će djevojke konačno 20 dana odmora, a pripreme za London počinju 22. lipnja. Sastojat će se od tri faze, u prvoj će reprezentacija biti u Novigradu osam dana, u drugoj fazi su rukometašice u Delnicama, pa potom opet u Novigradu, a 23. srpnja se putuje u Veliku Britaniju.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • boristurk30.05.2012. u 23:45
    Sa ovim curama treba imat zivce kao konj. Sad mi je jasan onaj Karpolj, trener Ruskih odbojkasica, kad bi na time-outu svaki put skoro dozivio infarkt i derao se na njih. Pa one to i zasluzuju!!:DD Sta su u stanju prosut neobjasnjivim greskama, to zbilja treba moc izdrzat! Skidam kapu gosp... [više na forumu]
    boristurk
  • Obrisan korisnik29.05.2012. u 21:22
    Čestitke "ljepšem spolu" na odlasku na OI.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.05.2012. u 20:55
    Još jedno Bravo za naše nove Olimpijke
    Obrisan korisnik