Nogomet

Hodgson i Engleska pod pritiskom: "Osjećamo teret povijesti"

Marin Vuković • ponedjeljak, 11.06.2012.
Hodgson i Engleska pod pritiskom: "Osjećamo teret povijesti"
Foto: EPA

Samo nekoliko sati dijeli englesku reprezentaciju od prvog nastupa na Europskom nogometnom prvenstvu, nastupa od kojeg već po običaju engleska javnost i mediji očekuju mnogo. Golemi pritisak na leđima je engleskih reprezentativaca, ali i izbornika Royja Hodgsona, koji od imenovanja na tu dužnost ne uživa jednoglasno povjerenje navijača, ali niti struke.

Večeras u 18 sati na travnjak Donbass Arene u Donecku po prvi će put istrčati reprezentacije Engleske i Francuske i europskoj nogometnoj javnosti predstaviti ono čime raspolažu u utrci za naslov europskog prvaka.

Nakon posljednjeg treninga uoči utakmice, odrađenog po velikoj vrućini kakva će, vrlo je vjerojatno, pratiti i sam ogled Engleza i Francuza, engleski je izbornik Roy Hodgson otkrio kako otočka ekspedicija u Ukrajini osjeća golemi pritisak.

"Nismo osvojili dovoljan broj naslova na velikim natjecanjima, sigurno ne onoliko koliko smo trebali i svi osjećamo taj teret. Ne postoji način da ga se riješimo, preostaje nam tek prihvatiti da se nalazimo na Europskom prvenstvu i da ga se ne bojimo", kazao je Hodgson, kojega i prije prve odigrane minute iz domovine prate skeptični komentari navijača.

"Moramo vjerovati u sebe, a igrači moraju učiniti ono što svakoga tjedna čine u Premier ligi, pred 50, 60 ili 70 tisuća navijača, pod sličnim pritiskom, sličnim očekivanjima i teretom na leđima", dodao je engleski izbornik.

Nije tajna da se i dalje u Engleskoj vodi debata je li Hodgson trebao pozvati Rija Ferdinanda i što stoji iza odluke da jedan od najiskusnijih engleskih stopera ostane u Engleskoj i prvenstvo isprati preko malih ekrana. Usprkos konkretnim problemima u sastavljanju momčadi, Hodgson vjeruje da su se Englezi dobro pripremili za iskušenja koja slijede.

"Sretan sam onime što smo postigli u 39 dana priprema. Mislim da su igrači na treninzima dali sve od sebe kako bi postali momčad. Ovi su igrači u više navrata igrali jedni s drugima i ne vjerujem da bismo se bolje pripremili da smo imali više vremena", završio je izlaganje Hodgson.

Nema nikakve sumnje da će prvi ogled engleske reprezentacije na Europskom prvenstvu imati velikog utjecaja na nastavak njihova puta u Poljskoj i Ukrajini. Izgube li utakmicu, pritisak o kojemu Hodgson govori postat će još veći.

EP 2012. - Skupina D

1Engleska 35:3+27
2Francuska 33:304
3Švedska 35:503
4Ukrajina 32:4-23

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!