Nogomet

Tyton: "Svi misle da sam junak, ali ja to ne mislim"

Borna Rupnik • utorak, 12.06.2012.
Tyton: "Svi misle da sam junak, ali ja to ne mislim"
Foto: EPA

Przemyslaw Tyton potpuno je neplanirano izrastao u junaka prvog dana Europskog prvenstva. U utorak ga čeka novi izazov, a on je svjestan važnosti okršaja s Rusima. Ne samo sportske važnosti...

Nakon što je Wojciech Szczesny morao napustiti varšavski teren zbog isključenja, u igru je ušao poljski pričuvni vratar Przemyslaw Tyton i za početak obranio kazneni udarac grčkom kapetanu Giorgiosu Karagounisu.

Tim je potezom domaćinu Europskog prvenstva sačuvao bod te je u trenutku postao heroj nacije. "Osjećao sam da navijači računaju na mene, no utakmica nije bila gotova u tom trenutku, bez obzira na ishod kaznenog udarca", prisjetio se Tyton prije nego će večeras stati među vratnice i čekati napade raspoloženih Rusa.

"Nema smisla nagađati što se još sve moglo dogoditi. Završilo je 1:1 i svi misle da sam junak, ali ja to ne mislim", dodao je za Uefu.

Tyton je član nizozemskog PSV Eindhovena, gdje je već bio stekao ugled vratara koji odlično brani udarce s bijele točke. "Bio sam uspješan u tome, istina, no na otvaranju EP-a samo sam pomogao svojoj momčadi. To se od mene i očekuje", skromno kaže poljski junak.

Jedna od poznatijih obrana mu je ona u polufinalu Nizozemskog kupa, kada je zaustavio Heerenveenovog Basa Dosta, prvog strijelca lige. Poslije je objasnio kako je odbio gledati snimke njegovih jedanaesteraca prije utakmice i kako je radije "branio po osjećaju".

Utakmicu s Rusima, koja Poljacima mnogo znači, najavio je sljedećim riječima: "Bit će utakmica kakva još nije viđena na ovom turniru. Nije to samo sportski ogled, makar je Rusija odlična momčad, a mi trebamo bodove".

EP 2012. - Skupina A

1Češka 34:5-16
2Grčka 33:304
3Rusija 35:3+24
4Poljska 32:3-12

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!