Nogomet

Portugalci traže tri boda od vitalne važnosti, a Danci novo iznenađenje

Maj Gašparac • srijeda, 13.06.2012.
Portugalci traže tri boda od vitalne važnosti, a Danci novo iznenađenje
Foto: EPA

U prvoj utakmici dana na teren će izaći reprezentacije Portugala i Danske, momčadi koje žele osvojiti tri boda od vitalne važnosti. Portugalci bi trijumfom zadržali nade za plasmanom u drugi krug natjecanja, dok bi se Danci posve približili četvrtfinalu.

Nogometna reprezentacija Danske u prvom kolu svladala je Nizozemsku i priredila dosad najveće iznenađenje Europskog prvenstva. Nakon tog neočekivanog trijumfa jako je poraslo samopouzdanje u momčadi Morten Olsena, a u medijima su se već počele pojavljivati priče o ponavljanju uspjeha iz 1992. godine i osvajanja Europskog prvenstva.

Kažu brojke...

Reprezentacije Danske i Portugala dosad su se na Europskim prvenstvima susretale pet puta. Mnogo uspješniji bili su Portugalci, kojima su pripale tri pobjede, Dok su Danci slavili tek jednom. Kada se uzmu u obzir sva natjecanja, i tu su uspješniji Portugalci koji su u 12 utakmica pobijedili sedam puta.

Kako je i priznao njihov izbornik, nogometaši Danske su u susretu protiv Nizozemske imali i "malo" sreće, no to nije umanjilo njihovu pobjedu koju su izborili ponajprije zahvaljujući kvalitetno organiziranoj igri.

Sada Dance očekuje izazov protiv Portugala, ekipe koja je na Europsko prvenstvo došla s visokim ambicijama i kojoj su tri boda u ovoj utakmici od presudne važnosti.

Tko, što, gdje, kada, kako i zašto?

Utakmica protiv Danske Portugalcima je zadnja prilika za zadržavanje nade za plasmanom u četvrtfinale Europskog prvenstva. U prvom kolu momčad Paula Benta poražena je od Njemačke 1:0, a bila je to utakmica u kojoj su Portugalci pokazali puno i imaju razloga biti nezadovoljni konačnim ishodom.

Sada se Seleccao nalazi u situaciji da protiv Danaca u Lvivu mora osvojiti tri boda ako želi proći u drugu fazu natjecanja. Na novinarskoj konferenciji uoči utakmice portugalski izbornik vrlo je pohvalno govorio o protivničkoj momčadi te istaknuo: "Mislim da nema favorita. Moramo prihvatiti da Danska ima prednost nad nama, prednost od tri boda."

Portugalci su izgubili svoju prvu utakmicu i na Europskom prvenstvu 2004. godine, na kojemu su na kraju stigli sve do finala. "Možemo pričati o onome što je bilo u prošlosti, no moramo biti realni, a realno je to da moramo pobijediti Dansku", prokomentirao je te usporedbe Bento, čija je ekipa u posljednje četiri utakmice postigla tek jedan pogodak.

S druge strane, Danci su u posljednje vrijeme u vrlo dobroj formi, pobijedili su u sedam od svojih devet zadnjih utakmica, a trijumf nad Nizozemskom povećao je njihove ambicije. Izbornik Morten Olsen uoči susreta ponudio je svoje mišljenje: "Ne smijemo zaspati sada. Portugal nije imao sreće protiv Njemačke, dok smo mi trebali imati svoj dan u utakmici s Nizozemskom".

Reprezentacije Portugala i Danske bile su smještene u istu skupinu i u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo. U prvoj njihovoj utakmici u tom ciklusu pobjedu su odnijeli Portugalci, konačan rezultat je bio 3:1, a dva zgoditka postigao je Nani, igrač koji ima dobra iskustva protiv Danaca. U posljednja četiri susreta protiv momčadi Mortena Olsena pružio je dobre igre i postigao ukupno tri pogotka. U toj utakmici svoj debi na klupi Portugala zabilježio je izbornik Paulo Bento, koji je zamijenio Carlosa Queiroza i odveo Seleccao na Europsko prvenstvo.

Druga utakmica istih momčadi odigrala se u posljednjem kolu kvalifikacija i izravno je odlučivala o direktnom plasmanu na Europsko prvenstvo. Tada su u Kopenhagenu bili uspješniji Danci i s osvojena tri boda osigurali prvo mjesto i poslali Portugalce u dodatne kvalifikacije.

S trenerske ploče

Momčadi će u ovu utakmicu ući različito raspoložene. Favorizirani Portugalci već su neko vrijeme u slabijoj formi te će protiv Danaca pokušati osvojiti za njih neophodna tri boda i upisati svoju prvu pobjedu u 2012. godini. S druge strane, ekipa Mortena Olsena u izvrsnom je raspoloženju nakon pobjede protiv Njemačke i u vrlo dobroj situaciji očekuje susret protiv Seleccaa.

Danski izbornik nema briga s ozlijeđenim igračima uoči utakmice protiv Portugala, a za očekivati je da neće promijeniti početni sastav u odnosu na utakmicu protiv Nizozemske. Tako bi u srijedu na teren trebala istrčati ista momčad koja je srušila Oranje.

S druge strane, portugalski izbornik razmišlja o promjeni u vrhu napada. Iz početnog sastava bi mogao 'ispasti' Helder Postiga, koji je zabilježio vrlo neuvjerljivu predstavu protiv Njemačke, a umjesto njega susret bi mogao započeti Hugo Almeida.

Iz svlačionice

"Utakmica protiv Danske je jako važna za nas. Svi znamo da moramo pobijediti. S tri boda bi bili u dobroj poziciji i imali sve u svojim rukama", rekao je portugalski reprezentativac Nani te otkrio kakav pristup očekuje od momčadi Mortena Olsena: "Mislim da Danci neće riskirati."

"Danska je snažna i zna igrati. Morat ćemo jako 'stisnuti' ako želimo imati šanse protiv njih", rekao je portugalski napadač Helder Postiga, a veznjak Miguel Veloso je naglasio kako ne smiju "ni razmišljati o porazu".

Michael Krohn-Dehli, strijelac odlučujućeg pogotka za Dansku u utakmici protiv Nizozemske, smatra da njegova ekipa može ponovno ostvariti dobar rezultat: "Moramo poštivati svakog protivnika, ali smo pokazali i da oni moraju imati respekta i prema nama", rekao je.

EP 2012. - Skupina B

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Danska2:3Portugal
Nizozemska1:2Njemačka
1Njemačka 35:2+39
2Portugal 35:4+16
3Danska 34:5-13
4Nizozemska 32:5-30

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik13.06.2012. u 19:56
    kakvi srečkovići
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik13.06.2012. u 17:23
    prema meni ona pobjeda Danse protiv Nizozemske nije plod njihove igre nego cista sreca....jer ono sta su sve Nizozemci promasili tad nece nikad vise promasiti...ja dajem prednosr Portugalu
    Obrisan korisnik
  • qvestor13.06.2012. u 13:35
    Portugalci su favoriti samo ako budu igrali kao posljednjih 15 minuta protiv Njemačke Bento je igrao na nariješeno protiv Njemačke i to mu se osvetilo, danas kalkuliranja nema moraju pobijediti i Portugal to može a što se tiće poraza Portugala u kvalifikacijama od Danske to nije... [više na forumu]
    qvestor
  • Obrisan korisnik13.06.2012. u 12:02
    a po cemu su to Portugalci favoriti... u kvalifikacijskoj grupi su bili iza istih tih danaca, ti danci su pobjedili Nizozemsku a Portugal izgubio od Njemacke a nemaju ni vecu tradiciju sto se tice reprezentacije od 'outsidera' Danaca...jedino sto transfermarketi podignu toliko nerealno vrijednost... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik13.06.2012. u 11:59
    pa neznam bas meni to ne bi bilo nikakvo iznenadjenje da danska i danas pobjedi
    Obrisan korisnik