Nogomet

Irci za nacionalni ponos protiv odlučnih Talijana

Josip Tolić • ponedjeljak, 18.06.2012.
Irci za nacionalni ponos protiv odlučnih Talijana
Foto: Kristijan Komarica

U ponedjeljak u 20:45 počet će treće kolo u skupini C Europskog prvenstva. Iako će oči većine gledatelja u Hrvatskoj biti uperene na sraz Bilićevih izabranika sa Španjolskom, krajičkom oka pratit će se i zbivanja u Poznanu, gdje Talijane love pobjedu koja bi im pružila priliku za prolazak u četvrtfinale Eura.

Nakon što su gledatelji na stadionima u Varšavi, Wroclawu, Harkivu i Lvivu pratili rasplet prvog kruga u skupinama A i B, večeras će se nadmetanje zaključiti i u "hrvatskoj" skupini C. Dok Kockasti budu izašli na megdan svjetskim i europskim prvacima Španjolcima u Gdansku, u Poznanu će bivši svjetski prvaci iz 2006. loviti tri boda protiv Republike Irske i nadati se da će im ishod druge utakmice ići na ruku.

Mnogo je priča o mogućim raspletima pokrenuto nakon drugog kola i atmosfera je dodatno dobila na dramatičnosti uoči posljednjih 90 minuta i okršaja Hrvatske i Španjolske, odnosno Italije i Irske. Irci su jedno od najneugodnijih iznenađenja Eura i gotovo bez ispaljenog metka pripremaju se za povratak kući, dok im s druge strane stoje Azzurri gladni prolaska u drugi krug nakon blamaže na Svjetskom prvenstvu u Južnoafričkoj Republici.

Ogled na Gradskom stadionu u Poznanu sudit će turska sudačka petorka na čelu s Cüneytom Çakirom.

Tko, što, gdje, kada, kako i zašto?

Kažu brojke...

Ove dvije momčadi već su se jednom susrele na velikim natjecanjima. Bilo je to na Svjetskom prvenstvu u SAD-u 1994., kada su Dečki u zelenom u prvom susretu u skupini bili bolji rezultatom 1:0, uz pogodak Raya Houghtona, a Italija je poslije otišla do finala.

Od 11 dosadašnjih ogleda protiv Italije, Irci su dobili samo dvaput, no u mandatu Giovannija Trapattonija triput su ostali neporaženi, uključujući dva sraza u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2010., stoga se mogu nadati pozitivnom rezultatu protiv selekcije matične zemlje njihova izbornika.

Sve tri momčadi koje su u igri za ulazak među osam najboljih reprezentacija Starog kontinenta odbacile su nagađanja o mogućim kalkulacijama s rezultatom, no ipak treba napomenuti što komu odgovara. Španjolska je vodeća momčad skupine i ima najjednostavniji zadatak - bod joj je dovoljan za prolazak dalje, a pobjeda osigurava prvo mjesto u skupini koje bi im donio i svaki remi osim 0:0 ako Italija ne svlada Irsku s više od četiri pogotka razlike.

Italija je u najškakljivijoj poziciji od svih jer ne odlučuje sama o svojoj sudbini. Toliko puta spominjani remi s puno postignutih golova (2:2, 3:3 itd.) između Španjolske i Hrvatske Azzurre bi ostavio izvan četvrtfinala neovisno o njihovu rezultatu zbog boljeg međusobnog omjera koji bi imali Španjolska i Hrvatska. Talijani moraju jurišati na pobjedu i nadati se kako se takav scenarij neće dogoditi, a prolazak bi im s prvog mjesta osiguralo 0:0 u drugoj utakmici ili 1:1 ako Trapattonijevim izabranicima "utrpaju" pet ili više golova. Bilo što drugo osim pobjede značio bi siguran oproštaj, nešto što je Irska doživjela još u četvrtak protiv Furije.

S trenerske ploče

Iako je talijanski šef Cesare Prandelli još u petak najavljivao kako neće mijenjati standardnu formaciju 3-5-2, čini se kako će na travnjak stadiona u Poznanu ipak malo drugačije prerasporediti igrače. Izgledno je da će to biti u formaciji 4-3-1-2, onoj koja je "izgurala" dobar dio kvalifikacija za samo Europsko prvenstvo. Daniele De Rossi tako će se vratiti na svoju prirodnu poziciju u vezni red, a priliku u zadnjoj liniji nakon oporavka od ozljede dobit će Andrea Barzagli.

Osim ulaska Barzaglija, priliku u prvih 11 mogli bi dobiti i Federico Balzaretti te Ignazio Abate, dvojac koji bi mogao biti korisniji u obrambenim zadaćama i fazama "crnih rupa" u igri Azzurra. Problema, međutim, Prandelli ima u napadu. Zvijezda Manchester Cityja Mario Balotelli ozlijedio je koljeno na subotnjem treningu i upitan je njegov nastup. Šansa je to da od prve minute starta Antonio di Natale, strijelac protiv Španjolske, te Alessandro Diamanti, špica Bologne.

"Držat ću se iste momčadi koja nas je dovela na ovo veliko natjecanje, poštivajući igrače", izjavio je Trapattoni o mogućim rošadama prije posljednjih 90 minuta Irske na ovom Euru. To znači da bi na travnjak mogao postaviti formaciju 4-5-1 s Robbiejem Keanom kao udarnom napadačkom iglom, iza čijih leđa će se napadu pridodavati Damien Duff i Simon Cox.

Iz svlačionice

"Prvo i osnovno - treba nam pobjeda protiv Irske. Na kraju utakmice vidjet ćemo koji će biti rezultat druge utakmice, no moramo se koncentrirati na sebe. Imamo potencijal zabiti tri pogotka jer imamo sjajne napadače. Moramo im pomoći, stvarati prilike i dovesti loptu blizu golu. Neće biti lako, no moramo ih pritisnuti i pokušati pobijediti", najavio je ogled Talijan Andrea Barzagli.

"Ne smijemo dopustiti kulturu sumnjičavosti. Razmišljamo samo kako pobijediti Irsku, to je ključno. Vjerujem da će Španjolska pobijediti Hrvatsku, ne mislim da će željeti odbaciti deset godina spektakularnog nogometa. Neće se truditi učiniti nam uslugu i ne smijemo tražiti isprike, ali moramo vjerovati u plasman u četvrtfinale", smatra Cesare Prandelli, strateg Italije.

"Samo ponos, to je sve za što igramo. Ne želite otići kući bez boda na kontu. Važno je da se regrupiramo kao momčad i pružimo navijačima razlog za zadovoljstvo. Bio je ovo težak tjedan za cijelu momčad, ne samo za mene", jasan je bio napadački as Iraca Robbie Keane, koji će kapetansku traku u posebnoj prigodi, 100. nastupu za nacionalnu vrstu, prepustiti veznjaku Damienu Duffu.

"Moramo imati pravi pristup i moja je dužnost da protiv Italije visoko dignemo glave. Italija će protiv nas morati izboriti četvrtfinale dobrom igrom i kvalitetom, mi imamo svoje dužnosti. Moramo razmisliti koliko smo razočarani i koliko smo razočarali irski narod, koji zaslužuje veliko poštovanje. Došli smo puni samopouzdanja i entuzijazma, a oni su nas bodrili i kad smo gubili. Reći ću igračima da to ne smiju zaboraviti", izjavio je irski izbornik Giovanni Trapattoni koji vjeruje u ostanak na klupi Otočana i nakon Eura.

EP 2012. - Skupina C

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Hrvatska0:1Španjolska
Italija2:0Irska
1Španjolska 36:1+57
2Italija 34:2+25
3Hrvatska 34:3+14
4Irska 31:9-80

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • soecc18.06.2012. u 11:58
    U zadnjih 11 utakmica čak.  2006. su polufinale i finale u 90 minuta odigrali X, 2008. su igrali 4 tekme, dobili jednu (Francuska), 2010. su odigrali 3 tekme (2 X-a i poraz), i sada dvije. 2+4+3+2 = 11.
    soecc
  • Obrisan korisnik18.06.2012. u 11:51
    ko svaki Hrvat se naravno nadam kiksu Talijana ali ipak mislim da je Italija prejaka za Irsku
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.06.2012. u 10:18
    Italia u zadnjih 10 utakmica na velikim natjecanjima ima samo jednu pobjedu. Nadam se da ce tako i ostati
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.06.2012. u 10:13
    Bez obzira šta govore, mislim da će talijani biti mislima u Gdansku i da će im to poremetiti fokus. Veće su nam nade značajno da ovde dođemo do četvrtfinala, treba biti optimista.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.06.2012. u 10:01
    Irci pobjegnu u kontru, Buffon ruši Keanea, dobije crveni, Irci zabijaju penal i usmjere susret:) Ah, lijepo je maštati!
    Obrisan korisnik