EP 2012., Skupina C, 3. kolo, 18.06.2012, 20:45 h, Stadion Miejski, Poznan, gledatelja: 40.000
Suci: Cüneyt Cakir, Bahattin Duran, Tarik Ongun, Hüseyin Göcek, Bülent Yildirim (svi Turska)
Italija
Italija
Antonio Cassano 35'
Mario Balotelli 90'
2:0(0:0) Irska
Irska

Cassano i Balotelli zabili za talijansko četvrtfinale

Mišo Gulić • ponedjeljak, 18.06.2012.
Cassano i Balotelli zabili za talijansko četvrtfinale
Foto: EPA

Golovima Antonija Cassana iz 35. i Marija Balotellija iz 90. minute Italija je uspjela svladati Irsku, što im je bilo dovoljno da s pet bodova na kontu prođu u četvrtfinale Europskog prvenstva. Talijani su u većem dijelu susreta bili kudikamo bolji na terenu, a prije nego li je Balotelli potvrdio pobjedu, imali su velik broj prilika za osigurati mirniju završnicu susreta, što u svakom slučaju ide u prilog zasluženosti njihove pobjede.

Italija
Irska
Italija
Irska
1
Gianluigi Buffon
3
Giorgio Chiellini
(do 57')
5
Thiago Motta
6
Federico Balzaretti
7
Ignazio Abate
8
Claudio Marchisio
10
Antonio Cassano
(do 63')
11
Antonio Di Natale
(do 74')
15
Andrea Barzagli
16
Daniele De Rossi
21
Andrea Pirlo
Pričuvni igrači
19
Leonardo Bonucci
57'
22
Alessandro Diamanti
63'
9
Mario Balotelli
74'
Trener
Cesare Prandelli
1
Shay Given
2
Sean St. Ledger
3
Stephen Ward
4
John O'Shea
5
Richard Dunne
6
Glenn Whelan
7
Aiden McGeady
(do 65')
8
Keith Andrews
9
Kevin Doyle
(do 76')
10
Robbie Keane
(do 86')
11
Damien Duff
Pričuvni igrači
19
Shane Long
65'
14
Jon Walters
76'
20
Simon Cox
86'
Trener
Giovanni Trapattoni

Italija je dvama golovima i izraženom terenskom inicijativom došla do pobjede koja ju je odvela u drugi krug Eura. Irci su tijekom cijelog susreta bili podređeni Talijanima i praktički nisu uspjeli uputiti ozbiljan udarac prema talijanskim vratima, čime su potvrdili da su najlošija momčad prvenstva.

Obra trenera u susret su krenula s identičnih 4-4-2, Irci su tražili bod(ove) s kojima bi sa sebe skinuli epitet najgore momčadi na prvenstvu, dok su si Talijani za cilj postavili pobjedu kao jedinu varijantu kojom bi imali šansi za prolazak dalje.

Igrač utakmice:

Antonio Cassano

Talijanski napadač je tijekom cijele utakmice, do trenutka kada je izašao iz igre, bio velika prijetnja po Givenov gol, a izuzev gola koji je Talijanima širom otvorio vrata četvrtfinala Eura, Cassano je bio i sjajan asistent. Koliko je značio za talijanski igru, najbolje se vidjelo nakon što ga je Prandelli izvadio iz igre.

Iako je u prvim minutama viđena po jedna poluprilika na svakoj strani, u onima koje su slijedile nije bilo većih uzbuđenja. Kako je vrijeme prolazilo tako su i Talijani sve više bili na irskoj polovici, međutim, svjesno je Trapattoni opreznije postavio igru ne želeći da mu se ponovi scenarij iz prva dva kola kada su mu Hrvati i Španjolci zabili brze zgoditke.

Jedino vrijedno pažnje nakon prvih 20-ak minuta bila je igra Pirla koji je nastavio s odličnom predstavom koju je pokazivao i u ranijim susretima, međutim, nije talijanski napadački dvojac bio na visini zadatka, stoga su izostali i ozbiljniji pokušaji.

Tek nakon polovice igre u prvom dijelu Irci su pokazali da su "živi", povukli su jednu polukontru, ali u samoj završnici su se spetljali te izborili korner, nakon kojega ipak nisu uspjeli ništa konkretnije napraviti. Imali su i Talijani vrlo obećavajuću akciju u 28. minuti, Cassano je pronašao Di Natalea koji puca s ruba šesnaesterca, ali Dunne blokira njegov pokušaj i tako, barem za kratko, spašava Irsku.

Trenutak utakmice:

35. minuta

Trenutak neopreznosti irskog vratara Givena koštao je Irce boljeg rezultata, jer do tog trenutka su izuzetno dobro držali talijanske ofenzivce. Cassano je potom u djelomično otvorio irski blok, nakon čega su bili strpljivi te svih 90 minuta utakmicu držali pod kontrolom.

Minutu prije nego li je zabio vodeći zgoditak Cassano je opasno pokušao iz mrtvog kuta, ali St Ledger je očistio s crte, da bi u nastavku istog napada isti igrač bio u novoj prilici, no taj pokušaj Given je odbio u korner iz kojeg su Talijani poveli.

Loptu je kraj korner zastavice postavio Pirlo te naciljao Cassana na prvoj vratnici koji uz veliku pomoć Givena uspijeva zatresti mrežu, za trenutak ispred Duffa koji za djelić sekunde kasni s reakcijom na crti.

Postignut zgoditak kao da je dao dodatno samopouzdanje Cassanu, do odlaska na odmor uspio je jednom opasno zaprijetiti, ali i uposliti Mottu, no rezultat se nije mijenjao, što je Talijanima u tim trenutcima donosilo prvo mjesto i plasman u četvrtfinale.

Italija - Irska

Posjed lopte 61% - 39%
Udarci 27 - 6
Udarci u okvir 17 -2
Korneri 12 - 5

Oba izbornika na teren su nakon poluvremena poslali identične momčadi, no za razliku od početka prvog dijela ovaj put Talijani su nakon samo četiri minute igre bili u prilici udvostručiti svoju prednost.

Odlično je Balzaretti prošao po boku, sjurio se u šesnaesterac te zatim izvanredno poslužio Cassana koji tuče s osam metara, ali u zadnji trenutak Dunne blokira njegov šut, čime ostavio svoju momčad u igri.

Italija je i u narednim minutama nastavila pritiskati irsku obranu, sijevalo je oko Givena, ali ni Cassano, ni Di Natale nisu uspjeli opasnije zaprijetiti relativno nezaposlenom talijanskom vrataru Buffonu.

U 62. minuti talijanski izbornik je iz igre odlučio povući najopasnijeg Talijana Cassana, a umjesto njega na travnjak poslao Bologninog ofenzivnog veznjaka Diamantija, čime je ipak za malo otupio svoj napad i težište igre prenio na sredinu.

Baš kao što je to bio slučaj u susretu s Hrvatskom, Italija je prema kraju utakmice sve više fizički padala, što su Irci iskoristili te uspostavili terensku ravnotežu, ali i sve opasnije izlazili prema talijanskim vratima.

Iako su Irci imali neko obećavajućih napada niti jedan od njih nije bio "dovoljno" konkretan, a nešto otvoreniju igru na kraju je u 90. minuti kaznio Balotelli krasnim golom iz voleja i to nakon što je dobar dio posla obavio Bonucci.

Uspjeli su Irci prije primljenog zgoditka ostati i s igračem manje, naime crveni je zaradio Andrews te tako uništio sve šanse Irske, a jednim dijelom i Hrvatske. Susret je na kraju zaključen rezultatom 2:0 u korist Italije.

EP 2012. - Skupina C

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Hrvatska0:1Španjolska
Italija2:0Irska
1Španjolska 36:1+57
2Italija 34:2+25
3Hrvatska 34:3+14
4Irska 31:9-80

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik19.06.2012. u 02:16
    Balotelli je klasa sam taka, ali nažalost ima problema u glavi, sliči Georgu Bestu,Cantoni i ostaloj družini koji tako zabavljaju svijet, a ne nogomet sčim bi trebali.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.06.2012. u 23:59
    Ajmo francuzi, nakantajte ih!!!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.06.2012. u 23:48
    ma kakva Irska...kad sam vidio prvi gol koji su primili mrak mi pao na oci
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.06.2012. u 23:12
    pa dobro sad,mislim da se porazom od Italije nemre dokazati da si "najlosija reprezentacija na prvenstvu". Realno jesu najlosiji u grupi,ali nebi rekel i na prvenstvu.
    Obrisan korisnik
  • ALGHAZANTH18.06.2012. u 23:10
    Kada se sve sagleda ispada da Irci stvarno jesu najlošija momčad na prvenstvu, to dokazuje i progutanih 9 lakih komada.
    ALGHAZANTH