Nogomet

Talijani imaju razloga za brigu, baš kao i hrvatski braniči

Pišu:Josip Piršljin, Lovro Štrbinić, Igor Šestak • ponedjeljak, 18.06.2012.
Talijani imaju razloga za brigu, baš kao i hrvatski braniči
Foto: Kristijan Komarica

Uoči raspleta skupine C trojica Sportnetovih novinara ponudila su svoje mišljenje u vezi nekoliko aktualnih pitanja. Remi koji vodi Hrvate i Španjolce ne čini se toliko nerealnom opcijom, dok Talijani ne smiju računati na sigurne bodove protiv motivirane Irske...

Uoči međusobnog ogleda Hrvatske i Španjolske mnogo se priča o rezultatu (2:2, 3:3, ...) koji obje reprezentacije vodi u četvrtfinale. Iz oba tabora dolaze izjave o tome kako dogovora neće biti, no koliko u tome zapravo ima istine i koliko će, makar podsvjesno, igrači na travnjaku imati spomenuti rezultat na pameti?

Lovro Štrbinić: Rezultat koji vodi obje ekipe u četvrtfinale je, naravno, moguć, ali sigurno je kako neće biti dogovora uoči susreta. Isto tako, nakon toliko toga izrečenog i napisanog igračima je nemoguće izbaciti ovu činjenicu iz glave, ali o njoj bi mogli početi razmišljati tek ukoliko u jednom trenutku na semaforu zasvijetli 2:2. Tada bi vjerojatno i oba izbornika opreznije odradila preostali dio dvoboja, znajući da nemaju razloga za rizik, što nikako ne zalazi u sferu nesportskog ponašanja.

Josip Piršljin: Čim se pojavila mogućnost da Hrvatska i Španjolska određenim rezultatom zajedno prođu u četvrtfinale, Talijani su se uplašili ponavljanja scenarija iz 2004. godine. Ipak, mislim kako je to neopravdano jer se na Europskom prvenstvu svaka reprezentacija bori za sebe i gleda svoje interese. Dogovora sasvim sigurno neće biti, ali nije isključeno da se dogodi remi s četiri ili više pogodaka. Igrači bi u svakom slučaju trebali zaboraviti na kalkulacije i koncentrirati se na svoju igru.

Igor Šestak: Španjolce u četvrtfinale vode i drugi rezultati pa mislim da će oni manje razmišljati o remiju s mnogo golova. Igrat će svojim uobičajenim stilom, držati loptu u posjedu i napraviti sve kako ne bi izgubili jer ih jedino poraz šalje kući. O rezultatu 2:2 bi nešto više mogli razmišljati Hrvati jer im je to jedini način da prođu, a da ne moraju svladati Španjolsku. Ipak, da bi do toga došli, moraju zabiti dva gola aktualnim europskim i svjetskim prvacima, što nije baš lagan zadatak. Zato mislim da neće biti nikakvog kalkuliranja, već da će i jedni i drugi pokušati na najjednostavniji način ostvariti svoj cilj, odnosno tražiti pobjedu. Kada bi utakmica nekim neobičnim tijekom zbivanja stigla do 2:2, moguće je da bi se i jedni i drugi time zadovoljili pa smanjili napade na protivnika, ali ne vjerujem u takav rasplet.

Italiji u posljednjem kolu u skupini treba pobjeda kako bi bila u kombinacijama za četvrtfinale, no Irci ne misle "šaptom pasti". Koliko momčad pod vodstvom Giovannija Trapattonija, nakon viđenog u prva dva dvoboja, može zakomplicirati stvari Talijanima i eventualno olakšati situaciju ostalim reprezentacijama u grupi C?

Lovro Štrbinić: Nakon dva poraza u uvodna dva susreta, uz gol razliku 1:7, Irci više nemaju izgleda za prolazak u četvrtfinale, ali o tom je u njihovom taboru malo tko razmišljao i prije početka Eura. Međutim, pred brojnim navijačima i vjerojatno domaćinskom atmosferom u Poznanu Irci će imati mnogo motiva da zakompliciraju stvari Talijanima, a razlika između te dvije momčadi u kvaliteti nije tolika da Pirlo i društvo mogu bez problema računati na bodove. Jednom čvrstom formacijom Trapattoni bi mogao namučiti sunarodnjake, koji će biti sve nervozniji kako im bude ponestajalo vremena, ukoliko ne povedu u ranoj fazi susreta.

Josip Piršljin: Iako su izgubili prve dvije utakmice, od Iraca očekujem kako će dati sve od sebe da se to ne ponovi i u zadnjem kolu. Sastav Giovannija Trapattonija nije oduševio u prikazanih 180 minuta igre i pitanje je mogu li se stvari promijeniti za utakmicu koja im rezultatski ništa ne znači. No, Irska ipak ima motiva u dvoboju s Talijanima. Nije ista stvar napustiti natjecanje s jednim ili tri boda ili vratiti se s nulom. Italija neće imati lagan posao, na njima je pritisak, dok Irci mogu biti opušteniji i pritom opasniji.

Igor Šestak: Ircima, kao i njihovom izborniku, u dvoboju s Italijom neće nedostajati motiva. Igrači silno žele dokazati kako nisu zalutali na ovo prvenstvo, a osim toga prati ih i prava vojska navijača, kojoj se sigurno žele odužiti za fantastičnu podršku. Pozitivan rezultat želi i Trapattoni kako s Eura ne bi bio ispraćen s tri uvjerljiva poraza i tako osim najstarijeg postao i najneuspješniji izbornik natjecanja. No, mislim da će tim željama i motivima prevelika prepreka biti nedostatak kvalitete u irskoj reprezentaciji. U prva dva nastupa Irci nisu pokazali igru kojom su došli do ovog natjecanja, napravili su preveliki broj pogrešaka i ukoliko drastično ne poprave svoju igru, posebno u obrani, teško će Talijanima stvoriti veće probleme.

U susretu protiv Irske raspucao se Fernando Torres, pokazujući kako bi ovo Europsko prvenstvo moglo proteći u njegovom znaku. Kad je raspoložen, El Nino je veoma zahtjevan za čuvanje, a hrvatska obrana je u uvodna sva susreta pokazala određene nesigurnosti. Može li se ovaj put na pravi način nositi s napadačem Chelseaja, ali i ostatkom napadačkog dijela Furije?

Lovro Štrbinić: Torres je u završnici sezone s nekoliko pogodaka sa sebe konačno skinuo pritisak i na Euro je došao spreman za velike stvari. Radi se o kompletnom igraču, koji uz brzinu, tehniku i udarac probleme protivniku može zadati i u igri glavom. Možda bi za njegovo zaustavljanje bolje bilo postavljanje nešto bržeg igrača na stopersku poziciju, ali ključnim bi se moglo pokazati odvajanje napadača Chelseaja od veznog reda momčadi. U tom slučaju bi mu bilo znatno teže ulaziti u prilike i uvelike bi se otupila oštrica španjolskih napada.

Josip Piršljin: Poslije utakmice s Italijom postalo je jasno kako u hrvatskoj obrani treba dosta toga popraviti. Taj segment igre možda je i najlošiji, a prvo poluvrijeme protiv Azzurra treba što prije zaboraviti. Hrvatski braniči su se teško nosili s Balotellijem i Cassanom, te ukoliko misle zaustaviti Torresa i društvo moraju bitno poboljšati svoj nivo igre. Napadač Chelseaja je pokazao kako Del Bosque treba na njega računati, ali ne prijeti opasnost samo od njega. U španjolskoj momčadi postoje još četiri ili pet igrača koji jednim svojim potezom mogu odlučiti utakmicu, te se jedino pravim, čvrstim pristupom hrvatska obrana može suprotstaviti Furiji.

Igor Šestak: Španjolski napad je u stanju napraviti veliku štetu svakoj obrani, pa tako i hrvatskoj, koja trenutno nije u svojim najboljim danima. Torres je u posljednja dva mjeseca pokazao veliki napredak u svojoj formi i sigurno predstavlja veliku opasnost za protivničke braniče, ali mislim da veća opasnost prijeti od veznih igrača španjolske reprezentacije. Svojim driblinzima, brzim odigravanjima i utrčavanjima u prazan prostor iz drugog plana španjolski veznjaci su sposobni nadmudriti svakog protivnika, a bez njihove genijalnosti ni Torres ne bi bio toliko opasan. Hrvati mogu do uspjeha, ali im je potrebna velika doza strpljenja za dugotrajne napade Španjolske, visoka razina koncentracije u svih 90 minuta i najbolja obrambena utakmica aktualne momčadi.

Dobro poznati stil igre koji gaje Španjolci razlikuje se od talijanskog, a naročito irskog načina igre. U skladu s tim spominju se moguće promjene koje će Slaven Bilić napraviti kako bi otežao stvari protivniku. Treba li, i hoće li, hrvatski izbornik izmijeniti početnu postavu i u igru staviti nekog od igrača koji su dosad priliku čekali s klupe?

Lovro Štrbinić: Hrvatska taktika za Irsku i Italija bila je zapravo jednaka, a na neki način je Bilić pogrešku "priznao" izmjenama u drugom dijelu susreta s Talijanima. Neke od tih promjena mogle bi biti vidljive i u posljednjem susretu u skupini, startna postava se smiješi Pranjiću, kojim bi vezni red dobio na hitrini i probojnosti po bokovima, a hrvatski strateg trebao bi razmisliti i o postavljanju još jednog "znalca" u srce veznog reda, kako bi u posjedu lopte bila uspostavljena kakva-takva ravnoteža, ali i kako bi još netko osim Modrića mogao kvalitetnim loptama "hraniti" što bokove, što jednog ili dvojicu napadača za koje se Bilić odluči.

Josip Piršljin: Vjerujem da će hrvatski izbornik napraviti određene promjene u sastavu, ali ne radikalne. Za očekivati je kako će sustav igre biti u jednu ruku promijenjen za potrebe suprotstavljanja Španjolcima koji igraju dosta drukčije od dosadašnjih protivnika na Europskom prvenstvu. Dvoboj u Gdansku Bilić bi mogao započeti samo s jednim klasičnim napadačem koji bi iza sebe imao trojicu ofenzivnih veznjaka kao potporu. Najbliže ulasku u početnih 11 su Pranjić i Kranjčar, a do "rošada" bi trebalo doći i u obrani koja nije bila uvjerljiva u prošlom susretu.

Igor Šestak: Igrati s istim sastavom protiv Irske i protiv Španjolske bilo bi pogrešno. Hrvatska nije toliko snažna da svoju igru ne bi trebala podređivati protivniku i zato su najavljene izmjene očekivane i logične. Zbog načina na koji igra Španjolska, njihovi se protivnici često odlučuju povećati broj veznih igrača kako bi im parirali. Slično će vjerojatno pokušati i Bilić, posebno nakon uspješnog drugog poluvremena protiv Italije, u kojem je Hrvatska igrala u sustavu 4-2-3-1. To je s obzirom na protivnika logičan potez, ali problem leži u činjenici da Hrvatskoj za prolaz trebaju pogoci, do kojih će teško doći bude li jedan napadač konstantno usamljen među trojicom ili četvoricom braniča. Izrazito važan bit će doprinos veznih igrača u fazi napada i njihovo pravovremeno priključivanje najisturenijem igraču. U odabiru igrača, Bilić bi trebao jednog ili dvojicu izrazitih ofenzivaca zamijeniti igračima koji mogu uspješnije odraditi zadatke u fazi obrane, ali da u isto vrijeme ne otupi napadačku igru Hrvatske.

EP 2012. - Skupina C

1Španjolska 36:1+57
2Italija 34:2+25
3Hrvatska 34:3+14
4Irska 31:9-80

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • snoopy18.06.2012. u 17:47
    mislim da bi možda bilo bolje nego bržeg i okretnijeg stopera umjesto Šife, tj Vidu ubacit u igru
    snoopy
  • Obrisan korisnik18.06.2012. u 17:39
    aaaaaaaaaaaaaaaaaaaajjjjjjjjjjjjjjjjjjjmmmmmmmmmoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.06.2012. u 17:25
    Sve već rečeno. Šanse su ipak malo veće za talijane poradi remija s španjolcima u prvom kolu. Tko može znati kakva će se hrvatska suprotstaviti kakvoj španjolskoj a isto vrijedi za irce/talijane. Možemo samo držati palčeve i optimizmom ih podržati.
    Obrisan korisnik