Nogomet

Zašto će proći Grčka/Njemačka?

Lovro Štrbinić, Igor Šestak • petak, 22.06.2012.
Zašto će proći Grčka/Njemačka?
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Utakmica Grčke i Njemačke odlučit će o drugom sudioniku polufinala Europskog prvenstva, a te dvije reprezentacije analizirali su Sportnetovi novinari Igor Šestak i Lovro Štrbinić…

Zašto će proći Njemačka?

Nakon ne pretjerano uvjerljivog, ali ipak suverenog prolaska kroz "skupinu smrti", Njemačku očekuje četvrtfinale protiv Grčke. Iako kriju brojne zamke, Grci su objektivno slabiji od protivnika s kojima su Nijemci do sada igrali. Budući da Löw i njegovi igrači imaju samo jedan cilj – osvojiti naslov, Grčka bi im trebala biti samo još jedna stepenica na putu do vrha.

Iako u prve tri utakmice nisu oduševili igrom, Nijemci su u sve tri pobijedili i to tipično njemački – s golom prednosti. Nekad je presudila kvaliteta, nekad je pomoglo i malo sreće, a kombinacije jednog i drugog je uvijek bilo taman koliko treba. Uzme li se u obzir snaga protivnika s kojima su igrali, Elf ne treba previše kritizirati. Nisu lepršavi kao u Južnoafričkoj Republici, ali su vrlo učinkoviti.

Kao nagradu za prvo mjesto u skupini dobili su Grčku u četvrtfinalu. Čvrste, žilave i disciplinirane Grke bi malotko poželio za nagradu, ali po kvaliteti koju imaju u momčadi, Santosovi izabranici ipak nisu Nizozemska ni Danska, a nisu ni Portugal, snažne momčadi koje je Njemačka već svladala. Gotovo na svakoj poziciji njemački rezervni igrač bolji je od grčkog prvotimca, a unatoč svim snagama koje Grci posjeduju, njemačka bi kvaliteta u ovom dvoboju ipak trebala izaći na vidjelo.

A koliko je Njemačka u ovom trenutku snažna najbolje pokazuje činjenica da mlade zvijezde Bundeslige, Mario Götze i Marco Reus, do sada nisu odigrale ni minute na ovom natjecanju. Njemačka ima ponajboljeg vratara svijeta u Manuelu Neueru. Obrambena četvorka je imala trenutke slabosti, ali je do sada primila tek dva pogotka. Veznim redom dirigiraju Schweinsteiger, Khedira i Özil te hrane loptama krila i isturenog Gomeza, koji svaki treći udarac prema suparničkim vratima pretvara u pogodak.

Kao i svakoj momčadi koja igra protiv Grčke, Njemačkoj će trebati strpljenja i discipline u igri, ali oni s tim nikada nisu imali problema. Sigurno neće kao Rusi bezglavo jurnuti po pogodak i ostaviti Grcima prostor za kontranapade, već će strpljivo dominirati posjedom lopte i čekati svoj trenutak, odnosno trenutak slabosti grčkog obrambenog bloka. Grčka obrana u prve tri utakmice ovog turnira nije bila granitna kao nekad i prije ili kasnije će se otvoriti prostor za Gomeza ili nekog od igrača iz drugog plana. Joachim Löw ima veliki izbor igrača i dovoljno kvalitetnih rješenja na klupi kako bi pokrenuo svoju momčad krene li utakmica u neželjenom smjeru.

Nijemci imaju odgovor na svaki adut grčke reprezentacije. Imaju dovoljno kvalitetnih skakača za obranu od grčkih prekida, dovoljno odgovornosti u igri da zaustave grčke kontranapade, a psihološki su dovoljno čvrsti da ne bi nasjeli na grčke provokacije i psihološke igre, kojih sigurno neće nedostajati. Iza Njemačke je odličan start turnira, pred njom odlična prilika da se okiti naslovom prvaka Europe, a Grčka će joj tu priliku teško oduzeti. Zašto će proći Grčka?

Uoči početka Europskog prvenstva prolazak Grčke među posljednjih osam reprezentacija Starog kontinenta nije bilo toliko realno za očekivati. Međutim, još jednom su iznenadili mnoge, pogotovo nakon situacije u kojoj su se našli uoči trećeg kola, pa zašto ne bi sad i Nijemce...

U utakmici posljednjeg kola skupine A protiv Rusija grčka nogometna reprezentacija još jednom je pokazala da je jedna od onih momčadi koje se baš nikad ne smije otpisivati. U taj ogled ušli su s mišlju kako nemaju što izgubiti, a Grci kao Grci, tada uglavnom niti ne gube. Ne treba ni napominjati kako je susret s Njemačkom u tom nekom rangu, što automatski daje dodatni poticaj nogometašima porijeklom iz spomenute balkanske države.

Međutim, Grčka nije, kao što će to neki reći, nezasluženo među posljednjih osam reprezentacija na kontinentalnoj smotri. Kvalitetna su momčad, baš kao i sve ostale koje su pohodile Euro, ali su više od drugih - momčad. Skup pojedinaca koji nemaju toliko zvučna nogometna imena, ali koja pod paskom Fernanda Santosa, briljantnog taktičara, znaju što im je posao i odrađuju ga na visokoj razini. Tijekom svih 90 minuta, uz vrlo mala odstupanja bez obzira na situaciju na travnjaku.

Unatoč tome što im se omakla pokoja loša reakcija, grčka obrana je veliki problem za protivnike. Sazdana je od igrača dobrih u zračnim dvobojima te malo koji protivnički ubačaj pronađe svoj cilj pa bi lopte kojima se hrani Mario Gomez mogle zaobilaziti napadača Bayerna. Također, povučenijom formacijom i "pojačanim" veznim redom prodore kroz sredinu čine veoma teškim zadatkom, a nije nevažna činjenica ni da Sifakis još nije primio pogodak otkad je stao među vratnice u drugoj utakmici protiv Češke.

Isto tako, ta obrana temelj je velikog dijela napadačkih akcija ekipe pod vodstvom portugalskog stratega. Samaras je sposoban sačuvati pokoju loptu na suparničkoj polovici, pričekati dok mu se priključi ostatak i pronaći Gekasa ili Salpingidisa u vršku napada. Ni njemačka obrana dosad nije iskazala toliku sigurnosti, a posebnu opasnost Grci bi im mogli stvarati iz prekida, ponajviše preko spomenutog Gekasa koji u protivničkom šesnaestercu jednostavno osjeća gdje će lopta ići i gotovo uvijek se nađe na pravom mjestu.

No, sve dosad navedeno je taktika, a grčka snaga leži i u psihologiji. Nema za njih te utakmice koja je izgubljena, nema minute na utakmici da se svi fanatično ne bore za svaku loptu, nema govora o predaji ni u kojem trenutku. Momčad je ovo, u punom smislu te riječi, koja u prethodnoj rečenici navedenim karakteristikama često nadomješta manjak kvalitete, a koja će ovaj put imati dodatni motiv zbog dobro znane političke situacije, ma koliko se ona pokušavala gurati u drugi plan. Nijemcima se, htjeli ne htjeli, može dogoditi malo podcjenjivanje, a Grci neće odustati od spomenutog pristupa. Onog koji nogomet, eto, redovito nagrađuje.

EP 2012. - Skupina A

1Češka 34:5-16
2Grčka 33:304
3Rusija 35:3+24
4Poljska 32:3-12

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik23.06.2012. u 07:25
    kao što i najavih sinoć ga je njemačka grčkoj
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik22.06.2012. u 22:26
    hugo glavonjo ja odoh van pit a ti ides masturbi...,heheheheh,ciao bella
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik22.06.2012. u 22:03
    Grci!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik22.06.2012. u 21:44
    Deutschland,Deutschland idu do finala neznam tko ih može zaustaviti imaju i glavu i rep
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik22.06.2012. u 20:43
    decki popite nesto dok gledate tekmu i onda poslje nas nocno kupanje i nocni zivot,nemojte se ljutit ,uzivajte,go greece go
    Obrisan korisnik