Nogomet

Portugal će prijetiti iz protunapada, a Ronaldo namučiti suigrače iz Reala

Josip Piršljin, Lovro Štrbinić, Igor Šestak • srijeda, 27.06.2012.
Portugal će prijetiti iz protunapada, a Ronaldo namučiti suigrače iz Reala
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Uoči polufinalnog ogleda Europskog prvenstva između Španjolske i Portugala trojica Sportnetovih novinara odgovorila su na nekoliko aktualnih pitanja...

Najveća portugalska uzdanica Cristiano Ronaldo jurišat će na španjolski obrambeni blok, sastavljen dijelom i od suigrača mu iz Real Madrida. Hoće li njemu biti lakše pronaći njihove slabosti ili će Španjolci zahvaljujući ovome lakše "uštopati" Ronalda?

Lovro Štrbinić: Na razini koja uključuje ove dvije reprezentacije teško je bilo što sakriti, a igrači se međusobno odlično poznaju. U slučaju Ronalda i nekolicine španjolskih reprezentativaca to je dodatno produbljeno, no teško da će zapravo previše utjecati na njihovo postavljanje na terenu. Veća je mogućnost da će Španjolci portugalskog napadača pokušati iznervirati psihološkim "igricama" i stalnim sitnim prekršajima kojima će mu razbijati ritam i unositi nervozu. S druge strane, znali ili ne znali sve o Ronaldu, neke njegove udarce je jednostavno nemoguće zaustaviti, tako da Casillasu i ponajviše Arbeloi i Ramosu ova činjenica neće previše olakšati posao.

Josip Piršljin: Ronaldo će u polufinalnom susretu protiv Španjolske igrati protiv svojih suigrača iz Real Madrida koji ga vrlo dobro poznaju, ali i on njih. Ipak, prednost u tom pogledu imaju svjetski prvaci koji će upoznati i ostatak ekipe s opasnostima koje dolaze od strane Ronalda. Portugalac će se više koncentrirati na svoju igru nego što će tražiti slabosti u redovima protivničke obrane i zato bi više koristi od zajedničkog igranja u Kraljevskom klubu mogli imati Španjolci.

Igor Šestak: Koliko god dobro poznavali Ronalda, španjolski braniči će ga teško zaustaviti bude li raspoložen kao u prethodne dvije utakmice. Uz adekvatnu podršku svojih suigrača Ronaldo će stvoriti probleme svakoj obrani pa ni španjolska nije iznimka. Mislim da će on puno lakše koristiti rijetke, ali ipak postojeće slabosti španjolske obrane, posebno bude li njegov glavni čuvar Arbeloa, koji je vjerojatno najslabija karika Del Bosqueove momčadi.

Protiv Francuske, baš kao protiv Italije, Del Bosque se odlučio za igru bez prave špice, s Fabregasom kao nekom vrstom "lažne devetke". U četvrtfinalu je to rezultiralo uspjehom, a s obzirom na to hoće li i treba li se španjolski strateg odlučiti na istu taktiku ili vratiti Torresa u udarni sastav?

Lovro Štrbinić: Del Bosque, takav je dojam, igru donekle prilagođava reprezentaciji s kojom se susreće, a rezultati koje je dosad ostvario daju mu opravdanje za sve učinjeno. Fabregas dobro odrađuje svoju ulogu, a uz njega uvijek iz drugog plana netko dobije ulogu napadača. Ipak, igra s Torresom dosad se u većini slučajeva pokazala više okomitom i u susretu protiv ovog, gdje će se upravo tražiti ta okomitost, možda bi napadač Chelseaja bio bolje rješenje u samom vrhu napada.

Josip Piršljin: Slanje momčadi na teren bez klasičnog napadača nije se pokazalo toliko nepovoljno za Španjolce. U prvoj su utakmici izborili remi protiv Talijana takvim stilom igre, a "lažna devetka" Fabregas je postigao pogodak. Kasniji ulazak Torresa nije donio ništa posebno, a slično je bilo i u četvrtfinalu protiv Francuza. Pokazalo se da za Furiju golove mogu postići i defenzivni veznjaci i zbog toga očekujem kako će Del Bosque koristiti sličnu taktiku i u polufinalu protiv dosad najjače momčadi s kojom se sastaju na Euru.

Igor Šestak: Iako je Del Bosque suočen s brojnim kritikama na račun španjolske igre, koja je u posljednje vrijeme najčešće okarakterizirana kao dosadna, rezultat mu daje za pravo i s te strane ne bi trebao ništa mijenjati. Ipak, do sada je dvije utakmice počeo s Torresom, a dvije bez njega pa je moguće da promijeni sastav iz četvrtfinala. Tko god je gledao utakmice Španjolske, vidio je opasniju i konkretniju momčad s Torresom u sastavu, no cilj opravdava sredstvo pa nitko nema pravo prigovarati dok se pobjeđuje. Del Bosque je inače poznat kao izrazito mudar trener koji zna što mu treba igri i koji često pogađa s izmjenama pa mislim da ne bi bilo iznenađujuće da Bentu pripremi i neko iznenađenje u sastavu.

Portugal ima vezni red koji tehnički može parirati španjolskom, ali su isto tako veoma ubojiti nakon brze tranzicije iz faze obrane u fazu napada. Kakvu taktiku bi, s obzirom na dosad viđeno kod obje reprezentacije, mogao odabrati Bento za polufinalni ogled?

Lovro Štrbinić: Vezni red momčadi pod vodstvo Paula Benta u ovom susretu bi mogao imati ulogu prve crte obrane i vjerojatno će kao glavni zadatak imati razbijanje napada Španjolske u njihovom začetku. Taktika protunapada trebala bi ovdje biti učinkovitija i ako se primijeni "recept" Hrvatske Portugal bi preko brzih krila mogao pronaći pukotine u španjolskoj obrani, koje definitivno postoje. Bento će to vjerojatno prepoznati.

Josip Piršljin: Ne vjerujem da će Bento protiv svjetskih i europskih prvaka iznenaditi s taktikom. Portugal ima sjajnu momčad, odlične pojedince koji se kvalitetom mogu ravnati sa Španjolcima, ali vjerojatno će se i portugalski izbornik odlučiti na oprezniju igru. Postavit će igrače bliže svom golu i prepustit inicijativu Furiji, a prijetit će iz brzih kontranapada koji bi mogli uslijediti nakon grešaka u španjolskim redovima. I kod jednih i kod drugih će vrlo važno biti strpljiv, Španjolci u fazi napada, a Portugalci u obrani svog šesnaesterca.

Igor Šestak: Portugal ima kvalitetne igrače koji su inače sposobni kontrolirati posjed lopte, ali protiv Španjolske to ipak ide teže nego protiv Češke. Za očekivati je da će lopta ponovno biti znatno više u nogama Španjolaca, a da Portugal svoju priliku potraži u brzim i direktnim napadima preko svojih krila, odnosno Cristiana Ronalda i Nanija. Naravno da će Portugalci pokušati zadržati loptu u posjedu kada kontranapad ne bude moguć te na taj način spriječiti konstantni pritisak na svoju obranu, ali mislim da će do prilika za gol puno lakše stići čekanjem pravih situacija za kontranapad, nego napadom na postavljenu španjolsku obranu. U tim situacijama važno će biti da obrambeni i vezni igrači Portugala nakon oduzimanja lopte pravovremeno uposle svoje napadače, koji su svojom okomitom igrom sposobni iskoristiti eventualne pukotine u španjolskoj obrani.

EP 2012. - Skupina B

1Njemačka 35:2+39
2Portugal 35:4+16
3Danska 34:5-13
4Nizozemska 32:5-30

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik27.06.2012. u 18:15
    nisam čitao šta su pisali, predug je tekst
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik27.06.2012. u 17:49
    CR7 šalje španjolce kući plačući...;))
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik27.06.2012. u 16:10
    Ronaldo ako odigra kao što je zadnje dvije tekme odigrao, evo Portugala u finalu, ovi Španjolci su da ti se više zgadi nogomet i sve. Ovaj trener Španjolske ne želi vjerovatno klasičnoga napadača jer nije navikao da se dodava kao ovi zato samo veznjake koristi... Odvratno...
    Obrisan korisnik