Nogomet

U Varšavi ili repriza Dortmunda ili prekid talijanskog pobjedničkog niza

Ante Zovko • četvrtak, 28.06.2012.
U Varšavi ili repriza Dortmunda ili prekid talijanskog pobjedničkog niza
Foto: EPA

Tko će se pridružiti Španjolskoj u finalu Europskog prvenstva u Kijevu? Ako to bude Njemačka, bit će to repriza bečkog finala iz 2008. Da bi to ostvarila, Njemačka će morati svladati Italiju, prvi put na velikim natjecanjima i prvi put nakon 17 godina uopće.

Posljednji put Italija i Njemačka sastale su se u polufinalu Svjetskog prvenstva 2006. U Dortmundu momčad Marcella Lippija pobijedila je 2:0 u produžecima tadašnje domaćine i kasnije postala svjetski prvak. Azzurri ne bi imali ništa protiv reprize u Varšavi, a tradicija je svakako na njihovoj strani.

Tko, što, gdje, kada, kako i zašto?

Kažu brojke...

Njemačka je pobijedila u posljednjih 15 natjecateljskih utakmica, čime je nadmašila španjolski rekord od 14 pobjeda zaredom. Iako je na posljednjih 19 utakmica na Europskom prvenstvu samo četiri puta uspjela ostaviti mrežu nedirnutom, Njemačka je postigla barem jedan pogodak u posljednjih svojih 20 utakmica u svim natjecanjima.

Italija nikad nije izgubila od Njemačke na velikim natjecanjima i nikad u posljednjih 17 godina u svim natjecanjima. Samo je jednom u posljednjih sedam utakmica pobijedila u 90 minuta, protiv Republike Irske u trećem kolu. Cesare Prandelli neporažen je u natjecateljskim reprezentativnim utakmicama. Ima devet pobjeda i pet remija, s tim da se pobjeda protiv Engleske na jedanaesterce vodi kao remi. Italija nikad, u sedam pokušaja, na Europskim prvenstvima nije postigla pogodak u produžecima. Pogodak Pirla Hrvatskoj bio je prvi izravni iz slobodnog udarca na Europskim prvenstvima od onog Mareka Heinza Njemačkoj 2004.

Međutim, mnogo toga od tada se promijenilo. Njemačka je nakon poraza u polufinalu Svjetskog prvenstva 2010. neporažena, a jedina je reprezentacija na ovom Euru koja ima sve četiri pobjede. Postigla je devet pogodaka, od toga četiri Grčkoj u četvrtfinalu. Italija će biti puno veći zalogaj iako je imala dva dana manje odmora nakon pobjede protiv Engleske na jedanaesterce.

Njemačka ne ulazi u susret željna osvete, rekao je izbornik Joachim Löw koji je prije šest godina bio pomoćnik Jürgena Klinsmanna: "U nogometu ne postoji osveta. Povijest nam ne igra nikakvu ulogu, tako je i s mlađim igračima kojima je nešto poznato samo iz povijesti."

Italija je bila jedno od najugodnijih iznenađenja prvenstva s obzirom na napadačku, taktički zrelu igru. Izbornik Cesare Prandelli preferirao je napadačku igru, s nametanjem i protiv objektivno kvalitetnijih protivnika poput Španjolske, a kaže da ni protiv Njemačke ne namjerava igrati drukčije.

"Moramo preuzimati rizik, a ne braniti se u našem kaznenom prostoru. Radije bih da oni postignu gol iz kontranapada nego da se mi konstantno branimo 20 minuta."

U svakom slučaju, sudeći prema dosadašnjim predstavama dviju momčadi i najavama iz obaju tabora, u Varšavi će se odigrati napadački, čvrsto i uz mnoštvo prilika.

S trenerske ploče

Toliku širinu u momčadi ima Njemačka da je Löw mirne duše potpuno promijenio napadačku postavu protiv Grčke i odgledao kako je ta ista lomila, a na kraju slomila europske prvake iz 2004. s četiri pogotka. Iako je u prve tri utakmice preferirao Marija Gomeza u vršku napada, protiv Grčke igrao je Miroslav Klose, a iza njega Marco Reus i Andre Schürrle umjesto Thomasa Müllera i Lukasa Podolskog, dok je Jerome Boateng zauzeo mjesto desnog braniča.

Njemački je strateg potpuno iznenadio i protivnika i svoje navijače, a nezahvalno je i prognozirati što će postaviti protiv Italije jer ima praktički kompletnu postavu. Upitan je bio Bastian Schweinsteiger zbog manje ozljede gležnja, ali i on bi trebao nastupiti u svojoj petoj utakmici na ovom Euru. Gomez bi se ipak trebao vratiti u napad.

Kod Italije sve počinje i završava kod Andree Pirla. Majstor iz Juventusa kandidat je za igrača prvenstva i bit će glavna Prandellijeva uzdanica.

Italija će biti suspendiranog desnog braniča Christiana Maggia, dok je drugi desni bek Ignazio Abate upitan, kao i defenzivni veznjak Daniele De Rossi.

Stoper Giorgio Chiellini, koji je zbog ozljede propustio ogled s Engleskom, rekao je da se osjeća puno bolje odnosno da bi mogao nastupiti. Odlična je to vijest za Prandellija čija se momčad suočava s najubojitijim napadom prvenstva.

Iz svlačionice

Pirlo je poručio Njemačkoj da očekuje nešto slično kao 2006: "Njemačka nas se boji, zna da im možemo stvoriti probleme. Krasi nas ista želja kao i 2006. godine, a igramo na razini Španjolske. Očekujem vrlo lijepu utakmicu jer je Njemačka jaka u svim segmentima, no zna da je možemo pobijediti. Proučili smo im igru."

Podolski je pak uvjeren kako će Elf prekinuti svoj neslavni niz protiv Italije: "Od 2006. smo napravili izniman napredak. Danas imamo potpuno drugačiju filozofiju i drugačiju momčad. Talijani to znaju. Jedna stvar je jasna - želimo u finale, pa ih moramo pobijediti. Zato se nadam da će to biti talijanski kraj na Europskom prvenstvu."

De Rossi se nada da će Pirlo presuditi susret: "Kad je genij u momčadi, protivnik uvijek mora paziti na njega. Ali iako je Pirlo bio naš najkonzistentniji igrač, imamo još igrača koji mogu nauditi Njemačkoj."

Gomez kaže da se ne boji konkurencije u napadu: "Igrao sam dobro u prve tri utakmice, sada je igrao Miro, a i on se iskazao. Vidjet ćemo tko će igrati u polufinalu. Mislim da je to sjajna situacija za izbornika. Može izabrati koga god hoće, a funkcionirat će u svakom slučaju."

EP 2012. - završnica

polufinale

Portugal2:4 **Španjolska
Njemačka1:2Italija

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik28.06.2012. u 21:25
    gotovo je, istu sudbinu  mogu očekivati i  španjolci
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik28.06.2012. u 21:21
    Površnost i nepoznavanje tal.lige su razlog sto je 66% čitatelja dalo glas za Njemacku, a kako stvari stoje talijani su jednom nogom u finalu i od prve utakmice igraju moderan nogomet i ozbiljan su kanditat za naslov!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik28.06.2012. u 16:11
    Treba reći još neke stvari ni Italija nije Njemačku nikad dobila na EP,tu su 2 remija,Njemačka svaki put kad dobije prvu utakmicu u grupi dođe do finala,isto tako od 1988 i EP pa onda svakih 8 godina,znači 1996 pa 2004 uvijek su finalu igrale rep.koje su već igrale i u grupi.1998 SSSR-Nizozemska... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik28.06.2012. u 15:58
    Ne, nekome se to ima pravo ne sviđati i zašto to mišljenje ne bi smio izraziti? Ja osobno ne znam što bi mislio o tim "klupskim reprezentacijama". Svakako ima puno minusa a i puno plusova. Samo kazem da oni kojima se to ne sviđa nisu odmah automatski primitivčine ili neki... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • nido28.06.2012. u 13:36
    ...a je li argumentirana rasprava koja propagira da netko tko je drugaciji nema pravo na egzistenciju medu ostalima?!? Ma daj molim te...
    nido