EP 2012., Završnica, Finale, 01.07.2012, 20:45 h, Kijev, Olimpijski stadion, gledatelja: 64.000
Suci: Pedro Proenca (Portugal), Bertino Miranda (Portugal), Ricardo Santos (Portugal)
Španjolska
Španjolska
David Silva 14'
Jordi Alba 41'
Fernando Torres 84'
Juan Mata 88'
4:0(2:0) Italija
Italija

Video: Najbolje sačuvali za kraj, Španjolska ostaje na tronu!

Branimir Korać • nedjelja, 01.07.2012.
Video: Najbolje sačuvali za kraj, Španjolska ostaje na tronu!
Foto: EPA

Posljednjih tjedana su živjeli s kritikama, na udaru su bili i izbornik i igrači, nije bilo važno što su došli do finala. Bez obzira na sve, kritiziralo ih se zbog načina igre, formacije, izbora igrača, međutim Španjolska je ostvarila zacrtano i otišla do kraja. Najbolju predstavu su sačuvali za kraj, odigrali su odličnu finalnu utakmicu i obranili naslov prvaka Europe svladavši Italiju s 4:0...

Španjolska
Italija
Španjolska
Italija
1
Iker Casillas
3
Gerard Pique
15
Sergio Ramos
17
Alvaro Arbeloa
18
Jordi Alba
6
Andres Iniesta
(do 87')
8
Xavi Hernandez
10
Cesc Fabregas
(do 75')
14
Xabi Alonso
16
Sergio Busquets
21
David Silva
(do 59')
Pričuvni igrači
7
Pedro
59'
9
Fernando Torres
75'
13
Juan Mata
87'
Trener
Vicente del Bosque
1
Gianluigi Buffon
3
Giorgio Chiellini
(do 21')
7
Ignazio Abate
15
Andrea Barzagli
19
Leonardo Bonucci
8
Claudio Marchisio
16
Daniele De Rossi
18
Riccardo Montolivo
(do 57')
21
Andrea Pirlo
9
Mario Balotelli
10
Antonio Cassano
(do 46')
Pričuvni igrači
6
Federico Balzaretti
21'
11
Antonio Di Natale
46'
5
Thiago Motta
57'
Trener
Cesare Prandelli

U pravom trenutku Španjolska je odigrala najbolju utakmicu na Prvenstvu. Već u prvih 45 minuta pokazali su da su jači od Italije i trasirali si put prema naslovu prvaka Europe, trećem naslovu na posljednja tri velika natjecanja.

Španjolska je u utakmicu krenula upravo s onom postavom s kojom su krenuli u Europsko prvenstvo i to u susretu s Italijom. U toj utakmici su uhvatili tek remi, međutim Del Bosque je smatrao kako je upravo ta postava najbolja i kako upravo s njom može do naslova prvaka. S druge strane Cesare Prandelli je napravio određene promjene, međutim od standardnog sustava igre nije previše odmaknuo.

Ključni trenutak

Ključni trenutak susreta dogodio se već u 14. minuti. Španjolska je nakon krasne akcije Inieste i Fabregasa povelo pogotkom Davida Silve i tu su talijanska kola krenula nizbrdo. Ubrzo se ozlijedio Chiellini, pa je Jordi Alba zatresao drugi put mrežu Buffona i Italiji više nije bilo povratka. Svi talijanski pokušaji bili su neuspješni i David Silva je otvorio Španjolskoj put do naslova prvaka.

Od samog početka susreta obje momčadi su vrlo brzo pokazale na kakvu će se igru orijentirati. Talijani su stali malo defenzivnije i vrebali priliku nakon kakve pogreške Španjolske, dok je Španjolska s druge strane kontrolirala loptu i nakon niza dodavanja individualnom kvalitetom pojedinih igrača brzo dolazila do gola. U nekoliko navrata to po Buffona nije izgledalo bezazleno, a prva veća prilika stigla je u desetoj minuti kada je s ruba 16 metara odlično pucao Xavi, a lopta otišla koji centimetar preko gola.

Svega četiri minute kasnije krasna akcija Španjolaca i pogodak. Nakon dugog kombiniranja, lopta je došla do Inieste koji u prostor kroz talijansku obranu izbacuje Fabregasa, a ovaj bježi Chielliniju i u sredini pronalazi Davida Silvu. Mat je neizbježan, Silva glavom šalje loptu u nebranjeni dio mreže i Španjolska zasluženo vodi 1:0.

Kako nevolje obično dolaze u seriji, tako su se Talijani već nakon 20 minuta našli u priličnim problemima. Osim što su se našli u rezultatskom zaostatku, uskoro su ostali i bez važne obrambene karike Giorgija Chiellinija. Chiellini je u 21. minuti zatražio izmjenu i umjesto njega je morao na teren Balzaretti, a stoper Juventusa je krenuo prema svlačionici obnovivši ozljedu koju je zaradio još u susretu s Irskom. Upravo zbog tog problema je propustio dvoboj s Engleskom i čak se govorilo kako je za njega Prvenstvo završeno, zakrpan je, ali u finalu nije izdržao duže od 21 minute.

Unatoč problemima, Italija je pokušavala biti opasnija i prijetiti vratima Casillasa. Nisu baš lako poput Španjolaca dolazili do protivničkih 16 metara, ali negdje od 25. minute mijenja se situacija na terenu. Preuzela je Italija više rizika, otvorenije napala Španjolsku i Casillas se našao u problemima. U dva slučaja je spašavao nakon dobrih pokušaja Antonija Cassana, a skinuo je i u posljednji trenutak centaršut koji je išao izravno prema glavi do tada posve nevidljivog Balotellija.

Statistika

Udarci na gol: Španjolska 14, Italija 11

Udarci u okvir: Španjolska 9, Italija 6

Posjed lopte: Španjolska 52%, Italija 48%

Korneri: Španjolska 3, Italija 3

Broj dodavanja: Španjolska 577, Italija 441

Prekršaji: Španjolska 10, Italija 17

I dok je Italija tražila pogodak za povratak u utakmicu, bljesnula je još jedna krasna akcija Španjolaca u kojoj je dobar dio talijanske momčadi nizao pogreške. Prvo je Xavi nesmetano primio loptu na sredini terena, nije bilo odlučnosti kod talijanskih veznjaka da krenu i zaustave ga, a ovaj je to iskoristio za još jednu krasnu asistenciju. Kako je Iniesta kroz obranu pronašao Fabregasa , tako je i Xavi Jordija Albu koji izlazi sam pred Buffona i s lakoćom zabija za ogromnih 2:0. Igrala se 41. minuta, a Italija je već bila nokautirana.

Bilo je to 45 minuta za zaborav za Talijane, ali i 45 minuta iz snova za Španjolsku. Puno konkretniji Španjolci iz dvije prekrasne akcije stigli su do pogodaka i malo je tko vjerovao da se Italija može vratiti.

Prandelli je u drugo poluvrijeme krenuo s Antonijom di Nataleom koji je bio strijelac talijanskog pogotka u prvom susretu u skupini sa Španjolskom i malo je nedostajalo da u prvom kontaktu s loptom svlada Casillasa po drugi put. Odmah na otvaranju drugog dijela glavom je pokušao, ali malo neprecizno.

Bez obzira na tu priliku Italije, već u 48. minuti Španjolska je mogla početi slaviti naslov prvaka. Prvo je u dva navrata Fabregas opasno zaprijetio Buffonu, prvo iz daljine, a zatim slalomom kroz šesnaesterac da bi u 48. minuti Španjolci čini se ostali oštećeni za nedosuđeni jedanaesterac. U svom kaznenom prostoru očito je rukom igrao Bonucci i Proenca je mogao pokazati na bijelu točku.

Igrač utakmice

U ovakvoj utakmici španjolske reprezentacije igrač utakmice je momčad. Međutim, kako se mora izdvojiti jedan pojedinac, mjesto na vrhu zaslužio je Xavi Hernandez, dvostruki asistent, ali i dirigent španjolske igre koji je odradio sjajan posao na sredini terena. Dvije njegove lopte kroz talijansku obranu slomile su protivnika i odvele Španjolsku do visoke pobjede. No nije samo Xavi bio sjajan, cijela španjolska momčad, od prvog do posljednjeg, bili su briljantni i svaki igrač zaslužuje najvišu ocjenu.

Nastavilo se s run & gun igrom, Talijani nisu imali što izgubiti i ponovno su došli u priliku za postizanje pogodaka i to možda u najbolju situaciju po njih u dotadašnjem dijelu susreta. Di Natale je ponovno bio u središtu pozornosti, ostao je zaboravljen na 7-8 metara, ali Casillas mu je uspio obraniti pokušaj u posljednji trenutak.

Prandelli je vrlo brzo ubacio u igru i posljednjeg aduta, igrala se 57. minuta kada je Thiago Motta zamijenio Montoliva, međutim tri minute kasnije šok za Talijane. Motta se u jednom prodoru uhvatio za mišić, ostao na travi i vrlo brzo se zaputio u svlačionicu, a Italija je ostala na travnjaku s desetoricom.

Španjolska momčad prepuna vrsnih veznjaka s lakoćom je kontrolirala utakmicu do kraja, bila je puno opasnija i bliža trećem pogotku nego što su to bili Talijani prvom.

Nizali su opasne situacije pred vratima Casillasa, međutim nedostajalo je mirnoće u završnici kako bi došli u čistu situaciju i stavili Buffona na muke sve do 84. minute. Tada Talijani griješe i do lopte ponovno dolazi Xavi koji još jednom savršenom asistencijom upošljava Fernanda Torresa, a ovaj s lakoćom podiže na 3:0 za veliko slavlje Španjolaca.

Međutim tu nije bio kraj, Španjolska je stigla i do 4:0, Torres je ovaj put iz uloge strijelca prešao u ulogu asistenta i nakon odlične dubinske lopte proigrao usamljenog Juana Matu koji u potpunosti potapa Talijane.

Italija? Italija je do kraja susreta muku mučila da se uopće spoji s loptom, nisu imali više niti jedan praktički iole opasniji izlet prema Casillasu, na njihovoj igri se itekako osjetio manjak jednog igrača u veznoj liniji što je protiv jake Španjolske praktički potpisan poraz.

Španjolska na kraju osvaja naslov prvaka, brani osvojeni naslov iz Austrije i Švicarske i spaja tri velika trofeja u nizu. Trećom uzastopnom titulom samo su pokazali da nisu s razlogom proglašeni najdominantnijom momčadi današnjice.

EP 2012. - završnica

finale

Španjolska4:0Italija

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Gomez6905.07.2012. u 21:55
    "tri velika trofeja u nizu" ??? - nastup Španjolske na kupu konfederacija 2009. (tamo su bili treći) - to se valjda ne računa, jer onda nebi bilo 'u nizu' ?
    Gomez69
  • soecc02.07.2012. u 10:13
    A da su odigrali ovako protiv nas?!
    soecc
  • Obrisan korisnik02.07.2012. u 10:09
    tako je,pa nek kaže tko šta hoće!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik02.07.2012. u 09:42
    Nakon sto je Motta izasao navija sam da Talijani prime sto manje golova, znao se pobjednik na poluvremeneu...Jednosmjeran finale:bez.veze!
    Obrisan korisnik
  • crovitlaci02.07.2012. u 08:52
    Zasluženo dobili španjolci.Šteta, da je di Natale iskoristio jednu od onih dvije šanse u drugom pol. i da se Motta nije ozlijedio, ne bi to baš tako bilo.Navijo sam za Italiju, ali nisu bili na razini ko protiv Njemačke.
    crovitlaci