Ostali sportovi

Gay: "Svi smo u igri za olimpijski naslov"

Iz Pariza:Maja Giljanović • četvrtak, 05.07.2012.
Gay: "Svi smo u igri za olimpijski naslov"
Foto: Kristijan Komarica

Sedmo izdanje ovogodišnje Dijamantne lige održat će se na stadionu Stade de France u petak u Parizu, a dva dana prije u središtu Areve, službenog sponzora mitinga, organizirana je konferencija za medije na kojoj je među ostalima prisustvovao i nekadašnji svjetski prvak na 100 i 200 metara Tyson Gay.

Drugi najbrži u povijesti

Tyson Gay, s 9,69 u Šangaju 2009. godine drugi najbrži čovjek u povijesti, osim na američkim olimpijskim trialsima (10,00 u kvalifikacijama i 9,86 u finalu) ove je sezone trčao još samo u New Yorku. U B utrci pobijedio je s 10,00, 10 stotinki sekunde sporije od pobjednika A utrke Yohana Blakea i sporije iza još i Kestona Bledmana (9,93) na drugom i Michaela Rodgersa (9,99) na trećem mjestu.

U središtu Pariza, u sjedištu službenog sponzora mitinga Areve, u srijedu je, dva dana prije održavanja sedmog ovosezonskog mitinga Dijamantne lige, organizirana konferencija za medije.

Pred pun auditorij izašli su među ostalima direktor mitinga Laurent Bouquillet, europski prvak na 100 metara iz Helsinkija prošlog tjedna i prvak Europe na 100 i 200 metara iz Barcelone prije dvije godine Christophe Lemaitre i prvak svijeta na 100 i 200 metara iz Osake 2007. godine Tyson Gay, a najzanimljivije je bilo čuti razmišljanja upravo posljednjeg, 29-godišnjeg Amerikanca koji je nakon golemih zdravstvenih problema koncem lipnja na nacionalnim trialsima izvadio olimpijsku vizu i u kolovozu će biti jedan od najvećih kandidata za najviši plasman.

O trenutačnoj formi

"Osjećam se dobro. Malo jesam umoran od putovanja, noge su mi malo teške, ali ne radi se ni o čemu ozbiljnom, pravi trening u četvrtak vratit će me u optimalno stanje. U dobroj sam formi, ostao sam zamalo kratak na trialsima" (25. lipnja, nap. a.) "ali 9,86 iza Justina Gatlina koji je u zadnje vrijeme strahovito puno radio i nalazi se u izvrsnoj formi, najbolje je što sam u ovom trenutku mogao istrčati. U prvom trenutku miješali su mi se osjećaji sreće i nezadovoljstva što nisam osvojio prvo mjesto, ali vrlo brzo sam spoznao da sam napravio veliku stvar. Nakon gotovo godinu dana prisilne pauze i nakon samo tri mjeseca treninga od čega samo mjesec dana trčanja pod punim naporom na stazi, ušao sam u tim i izborio Igre".

Veliki magnet za ljubitelje atletike

Utrka na 100 metara u Parizu bit će jedna od disciplina večeri. Od devetorice na startu osmorica su u jednom trenutku u karijeri istrčali utrku ispod 10 sekundi (iznimka je Calesio Newman s 10,07), a šestorici je to uspjelo i ove sezone. Bivši olimpijski pobjednik Justin Gatlin spustio se na 9,80, Gay na 9,86, Nickel Ashmeade ima 9,93, Rodgers i Michael Frater 9,94 i Richard Thompson 9,96, a iznad 10 sekundi u 2012. su Trell Kimmons (10,02), domaća zvijezda i aktualni prvak Europe Christophe Lemaitre (10,04) i Newman (10,07).

O ciljevima u parizu

"Ovo će mi biti prvi nastup u Parizu i veoma mu se veselim. Održava se u inspirativnom okruženju, na velikom stadionu, ispred znalačke i entuzijastične publike. Dat će sve od sebe, a najviše ću pažnje posvetiti startu. Ovo je za mene vrlo važna utrka, do Olimpijskih igara u Londonu ostalo je još malo vremena, nema više toliko prostora za velike promjene".

O Boltu i Blakeu

"Bolt mi nije izgledao 'svoj', činilo mi se da forsira, ni izbliza to nije bio Bolt na kakvog nas je naviknuo. Nije mi namjera tražiti isprike za njega niti umanjiti Blakeove zasluge za rezultate na jamajčanskim trialsima" (svjetski prvak na 100 metara pobijedio je Bolta i na 100 i na 200 metara, nap. a.) ali do Londona je još mjesec dana i Bolt će napraviti sve da bude onaj pravi. Svi znaju kakav je pod pritiskom, najbolje uvijek pruža na velikim natjecanjima i ni najmanje ne sumnjam da će i ovog puta biti tako".

O Olimpijskim igrama u Londonu

"U ovoj fazi o Olimpijskim igrama još toliko ne razmišljam, sva moja pažnja bila je usmjerena na trialse. Bilo je vrlo teško, već je bio ožujak i nisam bio siguran hoću li uopće biti u poziciji boriti se za nastup u Londonu. Nakon operacije desnog kuka zbog koje sam propustio cijelu prošlu sezonu uključujući i Svjetsko prvenstvo u Daeguu strahovao sam hoću li biti na potrebnom nivou, više se radilo o mentalnoj nego o fizičkoj blokadi, ali srećom probio sam je i sljedeći mjesec borit ću se na najvećoj sceni. Moje osobno mišljenje je da smo trenutačno svi u sličnoj poziciji, svi smo još u treningu, Blakeovi rezultati u Kingstonu izbacili su ga u fokus javnosti, ali vjerujem da smo svi u igri za najviši plasman, svi krećemo od nule".

U Parizu i Sandra Perković

Nepunih tjedan dana nakon Europskog prvenstva devet europskih prvaka nastupit će i u Parizu, a među njima je i dvostruka prvakinja Europe u bacanju diska Sandra Perković (67,62 m u nedjelju na Olimpijskom stadionu u Helsinkiju). 22-godišnja Zagrepčanka trenutačno je s 68,24 m druga na listi najboljih rezultata sezone, s 68,89 m ispred je samo viceprvakinja Europe Nadine Mülller koja je i sama na putu u Pariz.

Sandra je nakon Helsinkija ostala u Zagrebu, a prije polaska za Francusku izjavila je: "Helsinki mi je uzeo prilično energije, nakon trećeg hica" (nakon dva neispravna treći je bio pobjedničkih 67,62 m, nap. a. "bila sam iscijeđena tako da ne znam što očekivati od Pariza". Uz Perković i Müller u petak ovdje nastupaju i Yarelis Barrios (68,03 m), Denia Caballero (65,60 m), Žaneta Glanc (65,34 m), Aretha Thurmond (63,44 m), Melina Robert-Michon (63,03 m) i Dani Samuels (62,34 m).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik08.07.2012. u 17:15
    Bit će to veliko olimpijsko finale.Možda će se i igre po tom finalu pamtiti.
    Obrisan korisnik