Ostali sportovi

Rudisha: „Svjetski rekord nije nemoguća misija“

Iz Pariza:Maja Giljanović • petak, 06.07.2012.
Rudisha: „Svjetski rekord nije nemoguća misija“
Foto: Bruno Karadža

Četiri tjedna prije starta atletskog dijela natjecanja na Olimpijskim igrama u Londonu na pariškom izdanju Dijamantne lige na Stade de France u petak navečer nastupit će osmero vlasnika najboljih rezultata sezone, a najjače među njima sjaji zvijezda aktualnog svjetskog prvaka i rekordera na 800 metara Davida Rudishe.

Do početka atletskog dijela programa na Olimpijskim igrama ostala su još okruglo četiri tjedna i večerašnji miting Dijamantne lige na Stade de Franceu u Parizu jedna je od posljednjih prilika za podizanje forme nekima od najvećih kandidata za najviši plasman u Londonu. David Rudisha je aktualni svjetski prvak i rekorder, u posljednje dvije sezone pobjeda mu je izmakla samo u rujnu prošle godine u kišnom Milanu kad mu je niz od 26 pobjeda uzastopce sa sedam stotinki bržim rezultatom prekinuo Mohammed Aman (1:43,50) i svaki Kenijčev izlazak na stazu pod povećalom je javnosti zbog više nego mogućeg napada na svjetski rekord.

U Parizu tim i više nakon što je početkom lipnja na mitingu Dijamantne lige u New Yorku istrčao 1:41,74 i na nacionalnim trialsima na prorijeđenom kenijskom zraku impresivnih 1:42,12. Rezultati su to na koje ni odmjereni 23-godišnjak nije imun i zbog kojih ni sam ne isključuje mogućnost napada na 1:41,01 postavljenih prije nepune dvije godine u Rietiju. “U dobroj sam formi, u New Yorku sam iznenadio i samog sebe, nisam očekivao 1:41. Plan mi je bio spustiti se do 1:42 i nakon toga postepeno skidati desetinke, ali što sam više trčao, osjećao sam se sve bolje i na ulasku u cilj vidio posve nenadan rezultat. To mi govori da sam zaista u dobroj formi, osim toga 1:42 u Nairobiju“ (na 1661 m iznad površine mora, nap. a.) “nije lako izvedivo, ali osjećao sam se vrlo ugodno“.

Zadatak Rudishinog „zeca“ Sammyja Tanguija je uvesti ga u drugih 400 metara u vremenu ispod 48,9, ostalo je na leđima samog Rudishe. Svjetski rekorder još je jednom potvrdio: “Već sam u u srpnju na 1:41 i pun sam samopouzdanja. Prije početka sezone prioritet su mi bile Olimpijske igre i svjetski rekord pao je u drugi plan, ali ne vidim razloga zbog čega ne bih pokušao. Stazu ovdje ne poznajem, ali poklope li se stvari i budem u prilici, dat ću sve od sebe, u formi sam u kakvoj svjetski rekord nije nemoguća misija“.

Na papiru Rudisha je gotovo i više od tri sekunde brži od ostalih, rezultatski najbliži aktualnom prvaku svijeta je još jedan Kenijac, Alfred Kirwa Yego s 1:44,49, a ispod 1:45 ove sezone trčali su još i Robert Lathouwers (1:44,61), Antonio Manuel Reina (1:44,65) i Pierre-Ambroise Bosse (1:44,97).

Brzoj utrci nada se i najbolja atletičarka svijeta prošle godine i svjetska prvakinja na 100 metara s preponama Sally Pearson. Tri od četiri najbolja rezultata sezone na ovogodišnjim tablicama upravo su 25-godišnje Australke (u međuvremenu i Brigitte Foster-Hylton se spustila na 12,51), a najbrže, 12,49, trčala je u 2012. dvaput, u Melbourneu u ožujku i na mitingu Dijamantne lige u Oslu početkom lipnja. “Uvijek želim više, jače, bolje, još jednom 12,4 bilo bi sjajno“. Najjače konkrentice Pearson bit će Kristi Castlin (12,56), Tiffany Porter (12,65) i Ginnie Crawford (12,66).

Uz Rudishu i Pearson u Parizu je još šestoro vlasnika najboljih rezultata sezone, a jedan od njih je i jedno od lica s postera mitinga i jedan od najvećih aduta direktora Laurenta Boquilleta je aktualni prvak Europe u skoku s motkom Renaud Lavillenie. “Moj cilj? Skakati i ne smočiti se, o rezultatu o tom potom“, izjavio je Francuz koji je prije nepunih tjedan dana u Helsinkiju naslov europskog prvaka ispred Björna Otta (5,92 m) na drugom mjestom osvojio skokom preko 5,97 m. U Parizu je i Otto, a domaće slavlje pokušat će pokvariti i Malte Mohr i svjetski viceprvak Lazaro Borges.

40,000 domaćih navijača velika očekivanja imaju i od Christophea Lemaitrea. Prvak Europe na 100 metara sučelit će se među ostalima s najbržom dvojicom na američkim trialsima, nekadašnjim olimpijskim pobjednikom Justinom Gatlinom (9,80) i bivšim svjetskim prvakom Tysonom Gayom (9,86), u 2012. nije trčao brže od 10,04 i danas priželjkuje svoju prvu ispod-10 sekundi utrku sezone.

Velika je večer i pred aktualnim olimpijskim pobjednikom na 5000 metara Kenenisom Bekeleom. U nedjelju je posljednji rok za prijavu lista putnika na OI i Bekele mora uvjeriti selektore etiopskog tima ne samo da je zaliječio ozljedu butnog mišića nego da je i u dovoljno dobroj formi da konkurira za najviši plasman. U 2012. Bekele je na 5000 metara trčao triput, najbrže u Oslu 13:00,54 i sporije i od čak četvorice Etiopljana, Dejena Gebremeskela (12:58,92), Hagosa Gebrhiweta (12:58,99), Imanea Merge (12:59,77) i vlastitog brata Tarikua Bekelea (13:00,41). „Zečevi“ su u zadatak dobili vrijeme od 12:50, a Kenenisa Bekele se osjeća spremnim: “Mogu ja to, siguran sam. Forma mi raste iz tjedna u u tjedan i u mjesec dana od Osla vrlo sam napredovao, dovoljno da se osjećam itekako samopouzdano“.

U Parizu je i Sandra Perković. Dvostruka europska prvakinja u bacanju diska u Helsinkiju je potrošila prilično energije: “Treći hitac“ (nakon dva neispravna pobjedničkih 67,62 m, nap. a.) “me iscijedio, ne znam što očekivati, vidjet ćemo kad se nađem u krugu“. 22-godišnja Zagrepčanka pobijedila na sve tri Dijamantne lige na kojima je ove sezone nastupila, u Šangaju s novim hrvatskim rekordom od 68,24 m, u Eugeneu s 66,92 m i u Oslu s 64,89 m, a bacila je još i 67,64 m u Varaždinu, 67,19 m u Baru i 66,85 m u Splitu. Sandra ipak nije vodeća na ovogodišnjoj tablici, prvo mjesto drži viceprvakinja Europe Nadine Müller s 68,89 m sredinom ožujka u Baru. Njemica je u pet do 12 otkazala nastup tako da će najveća prijetnja Perković biti aktualna olimpijska vicepobjednica Yarelis Barrios (68,03 m).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!