Tenis

Serena protiv Radwanske za svoj peti wimbledonski naslov

Vedran Babić • četvrtak, 05.07.2012.
Serena protiv Radwanske za svoj peti wimbledonski naslov
Foto: EPA

Do posljednjeg meča ženske konkurencije Wimbledona stigle su Serena Williams i Agnieszka Radwanska. Williams je izbacila Viktoriju Azarenku zabivši pritom rekordnih 24 asa, dok je Radwanska bila bolja od Angelique Kerber u dvoboju tenisačica koje su tražile svoje prvo Grand Slam finale...

Serena Williams i Agnieszka Radwanska u subotu će "ukrstiti" rekete u duelu za naslov na ovogodišnjem Wimbledonu. Amerikanka će tražiti svoju 14. Grand Slam titulu (petu u All England Clubu), a Poljakinja prvu u svom prvom finalu. Za Radwansku taj će meč imati dodatnu težinu. Naime, već polufinalnom pobjedom osigurala je renking karijere (2. mjesto), a eventualnom pobjedom nad Williams zasjest će na poziciju broj jedan WTA ljestvice.

Williams je po osmi put u devetom međusobnom dvoboju bila bolja od Bjeloruskinje Viktorije Azarenke, koja će ponovno preuzeti "jedinicu" na ljestvici ukoliko Radwanska ne osvoji naslov. Bilo je 6:3, 7:6 (6).

"Jako sam uzbuđena, tako naporno sam radila i zaista željela ovo. Viktorija je sjajna tenisačica i igrala je vrlo dobro. Postalo je gusto u drugom setu, mislim da sam postajala previše uzbuđena i gledala previše unaprijed. Jako sam sretna što sam ipak došla do pobjede", izjavila je Williams, koja je dominirala u prvih set i pol i bez većih poteškoća povela 6:3, 3:1.

Azarenka se nikako nije mogla oduprijeti snazi i preciznosti udaraca koji su dolazili s druge strane, no ipak je uspjela nadoknaditi break zaostatka i odvesti set u tie break. U njemu je ponovno Williams imala inicijativu te je kod 7-6 realizirala svoju drugu meč loptu.

Williams je ispalila čak 24 asa (rekord u ženskom tenisu!) i 45 izravnih poena naspram samo 14 Azarenke. Bjeloruskinja je napravila samo devet neprisiljenih pogrešaka, Williams 14.

"Moj plan je bio da budem agresivna, ali ona se odlično kretala i nije puno griješila tako da je bilo teško. Borila sam se do posljednjeg poena. Svejedno, ovo je bio sjajan turnir za mene. Bila sam u polufinalu i dala sve od sebe. Malo sam razočarana, ali u redu je." - Angelique Kerber

Radwanska je ispunila svoj san i plasirala se u svoje prvo Grand Slam finale porazivši Njemicu Angelique Kerber, koja je već osjetila kako je to igrati polufinale Grand Slama prošle godine na US Openu. No, ni tada, kao ni sada, nije uspjela napraviti još jedan korak naprijed.

Radwanska se pokazala jednostavno prečvrstom, pogotovo u presudnim trenucima. Iako je godinu dana mlađa i iako nikada ranije nije igrala polufinale Grand Slama, Radwanska ipak ima više iskustva na ovakvoj razini od Kerber, što je također odigralo svoju ulogu.

"Ovo sam sanjala otkad sam bila dijete. Svi žele igrati finale Grand Slama. Ovo su bila najbolja dva tjedna moje karijere", izjavila je Radwanska, koja je postala prva Poljakinja u Open eri koja je ušla u finale. "Bila sam nervozna u početku, možda sam se previše trudila, no nakon nekoliko gemova sam se opustila."

Kerber je dobro započela meč i povela 3:1, no nakon toga Poljakinja je osvojila devet od narednih 11 gemova za vodstvo 6:3, 4:2. Upravo je u šestom gemu drugog seta Kerber propustila realizirati svoju jedinu break priliku za povratak u meč. Radwanska je bez većih problema zadržala svoja preostala dva servis gema i privela meč kraju.

Obje su tenisačice imale po tri break prilike s tim da je Radwanska iskoristila sve tri, a Kerber samo jednu. Meč je trajao točno 70 minuta. Njemica je imala više izravnih poena (26-20), ali i više pogrešaka (14-6). Od ostalih statističkih podataka, najviše oči "bode" onaj koji kaže da je Kerber u igri poslije drugog servisa osvojila samo 41% poena. Zanimljivo, obje su bile vrlo dobre na mreži (Kerber 11/16, Radwanska 14/17).

30-godišnja Williams i sedam godina mlađa Radwanska do sada su se sastale samo dva puta i to oba puta 2008. godine. Na zemlji u Berlinu Williams je slavila 6:3, 6:1, a u četvrtfinalu Wimbledona 6:4, 6:0.

Williams će nastupiti u svom 18. Grand Slam finalu i ukupno 57. pojedinačnom finalu karijere (41 naslov), dok će Radwanska tražiti svoj 11. naslov u 13. finalu.

Wimbledon, polufinale (Ž):
A. Radwanska (Poljska, 3) - Kerber (Njemačka, 8) 6:3, 6:4
S. Williams (SAD, 6) - Azarenka (Bjelorusija, 2) 6:3, 7:6 (6)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • perrroo06.07.2012. u 03:35
    prestrasno, pogotovo s obzirom da je azarenka odigrala skoro savrsen mec
    perrroo
  • Obrisan korisnik06.07.2012. u 01:05
    kraljica wimbledona,odigra 3 turnira na godinu i dođe do finala Wimbledona, što reći...osvoji kad joj se digne,doslovno..bravo
    Obrisan korisnik