Tenis

Andy Murray "ugasio" eksplozivnog Tsongu, dao Britancima razlog za slavlje

Tea Lokas • petak, 06.07.2012.
Andy Murray "ugasio" eksplozivnog Tsongu, dao Britancima razlog za slavlje
Foto: EPA

Posljednje tri godine samo polufinalist, ali 2012. premijerno i finalist najstarijeg i najprestižnijeg teniskog turnira u svijetu. Andy Murray imat će priliku po prvi put od Freda Perryja 1936. Britancima ostaviti slavni trofej unutar zidina Kraljevstva...

Britanci nisu mogli ni poželjeti bolji početak polufinalnog meča između Murraya i Tsonge. Iako se nije činilo da bi to mogao biti gem s breakom kada je Francuz poveo 30:0, Murray je osvojio tri uzastopna poena te, nakon privremenog izjednačenja na 40:40, iskoristio drugu break šansu za korak naprijed u susretu (2:0).

Još jedan veliki iskorak prema osvajanju prvog seta, okončanog rezultatom 6:3, odradio je Škot spasivši dvije break lopte Tsonge pri rezultatu 3:1.

U drugom setu Tsonga nije pronašao put do poena na drugom servisu (0/11), dok je na prvom imao 81%, što je domaći tenisač iskoristio oduzevši mu jedan servis (od tri prilike u setu). Mizerna statistika Tsonge u tom dijelu meča upotpunjena je s 11 neforsiranih pogrešaka.

Murray je početkom treće dionice susreta ispustio konce iz ruku te dopustio šestom igraču svijeta da uhvati break prednosti (2:0). Tsonga je imao priliku povećati rezultat i udvostručiti vodstvo na 4:0, no dvije godine mlađi protivnik ostaje priseban i uništava previsoke ambicije francuskog predstavnika.

Nedugo potom, tribine Centralnog terena u Wimbledonu svjedočile su odličnom gemu u kojem je Andy Murray tri puta imao mogućnost vratiti izgubljeni servis. Međutim, Tsongin uskrsnuli drugi servis i jedan moćni bekhend vratili su situaciju u kolotečinu trećeg seta, a prednost za Tsongu povećali na 4:1.

Posljednja prilika Murrayu da vrati izgubljeno ukazala se na 5:3, no unatoč nezgodnom udarcu u tijelo kojeg je Francuz primio na mreži, Murray se nije uspio izvući od neminovnog gubitka seta. Tsongina kvaliteta igre u tim trenucima znatno se poboljšala, a najlošiji segment igre (drugi servis) došao je na solidnu razinu (50% osvojenih poena).

Eksplozivnost najboljeg Francuza na ATP ljestvici ostala je na razini i u četvrtom setu, što je dokazano povratkom iz zaostatka od 3:1 na 3:3 te izvlačenjem dvije break prilike Murraya pri rezultatu 4:3.

Sličan pothvat ponovio je i Murray, spasivši se iz zaostatka od 15:40 u sljedećem gemu i psihičkog pada uzrokovanog prethodnim gubitkom igre te štetom koji mu je umalo nanio linijski sudac dosudivši out na neobranjiv prvi servis.

Ključan trenutak dogodio se pri Tsonginom servisu kod 6:5, kada je Murray odigrao inspirativan gem i zaključio ga izvrsnim passingom vrijednim svog trećeg Grand Slam finala u karijeri.

Wimbledon, polufinale:
Andy Murray (Velika Britanija, 4) - Jo-Wilfried Tsonga (Francuska, 6) 6:3, 6:4, 3:6, 7:5

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik06.07.2012. u 21:25
    ma tsonga je isto klipan, bezbroj puta je već igrao sjajno al nikako da ode do kraja, uvjek uprska kad je najvažnije i što je najgore nakon što mu je prethodni meč najbolji na turniru
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.07.2012. u 21:08
    kako mi se gade ovi englezi,sad je britanac a da je izgubio bio bi fuckin' škot,ko i svaki put..tako su i rusedskom radili,dobije koji meč odma ga se uzdiže,a kad, je gubio bio je bloody canadian,svejedno bio škot,albanac britanac englezi/britanci će opet plakat jer je federer za klasu bolji igrač
    Obrisan korisnik
  • labrador240106.07.2012. u 20:47
    Jest da je izgubio, ali svaka čast Tsongi. Nema kod njega pimplanja, udara ko lud, traži način za doći na mrežu... Igrač po mom guštu.
    labrador2401