Tenis

Federer izjednačio Samprasov rekord i uništio snove Britanaca

Vedran Babić • nedjelja, 08.07.2012.
Federer izjednačio Samprasov rekord i uništio snove Britanaca
Foto: EPA

Roger Federer pokvario je planirano slavlje cijele Velike Britanije. U finalu Wimbledona on je porazio domaćeg predstavnika Andyja Murraya i tako po sedmi put osvojio najveći svjetski turnir, izjednačivši se po tom podvigu sa svojim idolom Peteom Samprasom. Ne samo to, Federer će od ponedjeljka ponovno s vrha ATP ljestvice gledati na svoju konkurenciju...

Čudesni Roger Federer ispisao je još jednu prekrasnu stranicu svoje bogate karijere. Po sedmi put u svojoj karijeri osvojio je Wimbledon i tako izjednačio rekord Petea Samprasa. U finalu je Švicarac s 4:6, 7:5, 6:3, 6:4 bio bolji od Andyja Murraya, koji je igrao uz podršku (i pritisak) cijelog Središnjeg terena, ali i cijele nacije. Federeru je to 17. Grand Slam naslov u karijeri te sada ima tri više od Samprasa na ljestvici najuspješnijih u toj kategoriji. Britanac William Renshaw također je osvojio sedam, ali u amaterskoj eri (1881.-1886., 1889.).

Ovom pobjedom Federer će se vratiti na poziciju broj jedan ATP ljestvice te će izjednačiti još jedan Samprasov rekord, onaj po broju tjedana provedenih na vrhu svijeta. Sampras je ondje proveo 286 tjedana, a Federer 285. Idućeg tjedna Švicarac će izjednačiti taj domet, a tjedan iza toga (pošto idućeg tjedna vodeća četvorka neće nigdje igrati pa neće ni biti promjena na ljestvici) će ga i premašiti.

Isto tako, Federer će postati drugi najstariji broj jedan nakon Andrea Agassija. Amerikanac je imao 33 godine i 131 dan, a Federer će imati 30 godina i 336 dana. "Čarobnjaku" iz Basela ovo je ukupno 75. pojedinačni naslov u karijeri!

Britanci su se nadali, vjerovali su, čak i očekivali da će ovo napokon biti Murrayeva godina. Poslije 74 godine napokon su imali svog muškog predstavnika u finalu (posljednji je bio Bunny Austin 1938. godine), no Fred Perry ipak ostaje posljednji britanski pobjednik (1936.).

Murray je prošao možda i svoj najteži put do finala i brojne teške suparnike (Davidenko, Karlović, Baghdatis, Čilić, Ferrer i Tsonga), no u svom prvom wimbledonskom finalu ipak je morao čestitati boljem suparniku. Po treći put u svom četvrtom Grand Slam finalu Murray je izgubio od istog čovjeka.

Četvrti tenisač svijeta odigrao je odlično gotovo cijela dva prva seta, no propustio je lijepu priliku za vodstvo od 2:0 u setovima i nakon toga sve je za njega išlo nizbrdo.

Kronologija

Početak meča bio je pomalo neobičan. Federer, čovjek koji je u svojoj karijeri prije ovog finala osvojio 16 Grand Slam naslova (ukupno 74), bio je nervozniji od Murraya, koji je doživio poraze u sva tri svoja prethodna Grand Slam finala i koji je na leđima nosio teška očekivanja cjelokupne britanske javnosti.

Federer - Murray

Trajanje meča: 3h 24min
Prvi servis: 69% / 56%
Poeni na 1. servisu: 76% / 69%
Poeni na 2. servisu: 49% / 48%
Asovi: 12/16
Dvostruke pogreške: 3/1
Izravni poeni: 62/46
Neprisiljene pogreške: 38/25
Poeni na mreži: 53/68 // 24/39
Break lopte: 4/12 // 2/7
Ukupno poena: 151/137

Murray je odmah u prvom gemu napravio break i poveo 2:0. Bio je sigurniji u izmjenama, čak i agresivniji, a napadao je i drugi Federerov servis. Švicarac je previše griješio, kao da je odmah počeo osjećati pritisak tog sedmog wimbledonskog naslova kojim bi izjednačio Samprasov rekord, no brzo se uspio oporaviti i izjednačiti na 2:2. Federer je nakon toga počeo pronalaziti svoj ritam premda je u petom gemu spašavao 0-30.

U maratonskom osmom gemu Murray je zadržao servis nakon što je spasio 0-30, dvije break lopte i nakon što je prokockao tri gem lopte. Servis je malo stao, no poslije 11 minuta borbe i četvrte gem lopte ipak je uspio izjednačiti na 4:4. Dvije propuštene prilike očito su izbacile Federera iz takta. Iako je izgledalo da je on u kontroli meča, u sljedećem gemu napravio je tri jeftine pogreške i poklonio Murrayu odlučujući break. U prvom setu Švicarac je napravio čak 16 neprisiljenih pogrešaka. Murray pet.

Nakon što je u drugom gemu drugog seta Murray anulirao još jednu break priliku Federera, ušao je u odličan ritam svojih servisa. Rijetko je gubio poene na svom početnom udarcu, a redovito se odlučivao na servis na Federerov bekhend jer je Švicarac uglavnom reternirao sliceve koji su padali po sredini terena i Murray je te lopte često "pospremao" po kutevima terena.

Federer - Murray 8:8

Rezultat u međusobnom omjeru ove dvojice tenisača sada je izjednačen, 8-8. Bio je ovo njihov prvi okršaj na nekoj drugoj podlozi osim tvrde. Murray nikada nije slavio u meču na tri dobivena seta, a jedini ovosezonski dvoboj dobio je Federer (Dubai 7:5, 6:4). Sedam puta su se sastali u finalima, ovo je Švicarcu peta pobjeda.

Federer, koji je svoj posljednji Grand Slam prije ovog, osvojio na Australian Openu 2010. godine (baš protiv Murraya), se počeo nalaziti pod sve većim pritiskom te je kod 2:2 i 4:4 spašavao 15-40. Najbolju šansu za break Murray je propustio na prvoj lopti kod 4:4 kada je promašio bekhend paralelu. Kod 5:6 Murray je na svom servisu imao 30-0 i naizgled laganu zadaću na putu do ulaska u tie break, no Federer je došao do 30-30 i onda osvojio naredna dva poena odigravši pritom dva briljantna voleja iz svog repertoara.

Početkom trećeg seta sve tmurnije nebo donijelo je kišu, a s njom i prekid. On se dogodio pri rezultatu 1:1 i 40-0 na servisu Federera, a trajao je nešto više od pola sata. Organizatori se nisu odlučili kockati već su se odmah odlučili na zatvaranje krova.

Domaći navijači nadali su se da bi prekid mogao dobro doći Murrayu, koji je krajem drugog seta počeo padati, no to se nije dogodilo. Federer je u preostalom dijelu meča bio sve sigurniji i pouzdaniji te je drastično smanjio broj svojih pogrešaka. Na servisu je također bio sve bolji.

Ključan trenutak nastavka igre dogodio se u šestom gemu trećeg seta. Gem je trajao gotovo 20 minuta, a osvojio ga je Federer nakon što je realizirao tek šestu break priliku. Prethodno je Murray imao 40-0. Stečena prednost Federeru je bila dovoljna za vodstvo 2:1 u setovima.

Četvrti set Murray je mogao otvoriti priželjkivanim breakom, no na break lopti u drugom gemu promašio je forhend passing. U šestom gemu Federer je stigao do novog breaka uslijed nekoliko Murrayevih pogrešaka i poveo 3:2. Do kraja meča Švicarac je zadržao sva tri svoja servisa, no Murray nije bio bez šansi. Kod 2:3 imao je 15-30 i Federera na "streljani", ali poslao je forhend izvan granica terena. Kod 3:4 bilo je 30-30, no na servisu za meč Federer nije imao problema.

Wimbledon, finale (M):
Roger Federer (Švicarska, 3) - Andy Murray (Velika Britanija, 4) 4:6, 7:5, 6:3, 6:4

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • narada10809.07.2012. u 16:36
    FedEx ekspresno poslao sve sumnje da ne moze bit nr.1 u zaborav. ;-)
    narada108
  • Obrisan korisnik09.07.2012. u 09:41
    Federer je dobio zahvaljujući iskustvu i debljim živcima. Nije se izgubio nakon prvog seta, niti nakon što je užasno puno loptica bacio u bunar. Veći dio meča je imao duplo više neforsiranih pogrešaka od Murrayja. Zadržao je hladnu glavu i pobijedio. Hvalospjeve nema smisla pisati, u prethodnim... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik09.07.2012. u 05:36
    Cestitke najvecem na jos jednom fenomenalnom dosegu-stvarno je zasluzil,iako nisam ocekival da ce se uspjet vratit na broj 1,ali Fedex je dokazal da za njega nista nije nemoguce!
    Obrisan korisnik
  • lacas09.07.2012. u 02:42
    navijao sam za njega kao za ivanisevica dvije i prve.. jednostavno jedan, jedini i neponovljivi. takva moralna vertikala, faca u svim pogledima...
    lacas
  • mantula08.07.2012. u 23:17
    Klinci su mu malo narasli pa ga više ne maltretiraju preko noći,sad je ponovo koncetriran na tenis i to je to.Najveći je opet tu
    mantula