Nogomet

Najveći kadetski međunarodni futsalski turnir igra se u Zagrebu

Sa Zagrebačkog velesajma:Ivan Dominik • utorak, 10.07.2012.
Najveći kadetski međunarodni futsalski turnir igra se u Zagrebu

Od 13. do 15. srpnja ove godine igrat će se u hrvatskom glavnom gradu dosad najveći futsalski turnir u Europi i šire, za mlađe uzraste. U organizaciji malonogometnog kluba Fusio u Zagrebu će se sastati osam futsalskih ekipa iz cijelog svijeta na najvećoj takvoj manifestaciji Starog kontinenta, a Fusio time želi započeti lijepu tradiciju, koja bi se s godinama trebala još proširiti...

MNK Fusio je organizirao prvi međunarodni futsalski turnir za kadete (uzrast do 17 godina) u Hrvatskoj ovako velikog značaja jer će "Fusio Futsal Cup", kako je turnir nazvan, okupiti jednu hrvatsku i sedam selekcija iz svijeta. U Zagreb će tako stići dvije brazilske, dvije talijanske te po jedna iranska, belgijska i španjolska momčad.

Sudionici turnira kod dvojice predsjednika

Svi sudionici Fusio Futsal Cupa koji će doći u Zagreb bit će primljeni kod hrvatskog predsjednika Ive Josipovića u četvrtak poslije podne. Predsjednik Josipović pozdravit će kapetane i trenere stranih ekipa te zaželjeti sreću svim sudionicima manifestacije.

Na samom otvorenju natjecanja koje će imati i ceremoniju trebao bi se pojaviti i predsjednik HNS-a Davor Šuker. Svaki dan će se na turniru odigravati šest do osam utakmica, a Šuker bi trebao biti na turniru prvoga dana natjecanja.

Radi se o kadetskoj ekipi MNK-a Fusio koju vode dvije legende zagrebačkog betona i ponajbolji treneri futsala u Hrvatskoj, Marinko i Zdravko Mavrović. Iz Brazila dolaze ekipe Praia Clubea iz gradića Uberlandije južno od Belo Horizontea te ekipa kluba Minas Tenis iz Belo Horizontea. Jačinu i veličinu tih dvaju klubova najbolje opsuju brojke i činjenica da je Brazil prva reprezentacija svijeta u futsalu.

Naime, Praia Clube je sportsko udruženje koje ima 47 000 članova i koje osim futsala sadrži još mnoge sportove poput tenisa, plivanja i atletike. Prostire se na 300 000 četvornih kilometara te je, što se futsala tiče, najveći klub u Brazilu te jedan od najvećih u svijetu. Mladi Brazilci putuju prema Lijepoj našoj već sada, a trebat će im 46 sati do Zagreba te najavljuju i opisuju ovaj turnir kao Mundialito - mini Svjetsko prvenstvo u futsalu. Taj klub će i otvoriti turnir utakmicom protiv domaće ekipe MNK-a Fusio.

Iz Belgije dolazi klub iz Mouscrona - La Squadra - koji je osnovan od strane talijanske manjine u toj zemlji jer je futsal u Belgiji tek u začetku. Španjoslski predstavnik na Fusio Futsal Cupu bit će ekipa Murcije koja je jedna od četiri najbolje španjolske momčadi u kadetskoj, ali i seniorskoj konkurenciji te koja u svojim redovima ima tri mlada reprezentativca te zemlje. Iz Irana stiže mlada U-17 reprezentacija, dok iz Italije stižu ponajbolji klubovi te države - Luparense (prvak Italije u seniorskoj konkurenciji) i klub Petrarca iz Padove.

Kriterij odabira sudionika

Biranje sudionika ovog natjecanja i same kriterije toga obznanio je predsjednik MNK-a Fusio Dragan Đukanović: "U odabiru ekipa za turnir odlučili smo se za osam klubova jer organiziramo nešto ove veličine po prvi put. Htjeli smo dovesti velike i renomirane klubove i zato nam dolaze Talijani koji su u futsalu druga reprezentacija Europe, potom Brazilce i Španjolce koji su u svijetu broj jedan i dva, dok je Španjolska najbolja u Europi te Iran u kojem je futsal sport broj jedan i čija je reprezentacija peta na svijetu.".

Tih osam ekipa borit će se za ručno izrađene unikatne medalje i pehare namijenjene za najbolje tri momčadi te za najboljeg strijelca, igrača i vratara turnira. O najvećem međunarodnom turniru koji je ikad održan u Europi svoj su sud dali i neki od glavnih aktera i organizatora, a prvi se na njega osvrnuo glavni delegat, alfa i omega projekta, Zdenko Paltrinieri, koji je kazao: "Sve smo pripreme za turnir izvršili i on može početi, nema nikakvih problema u samoj organizaciji i bilo čemu vezanom za turnir".

"Htio bih naglasiti neke činjenice koje se tiču suđenja na samom turniru. Naime, svi suci su s liste 1.HMNL, jedan od onih koji će dijeliti pravdu na turniru bit će i sudac Janošević koji je sudio finale Eura u futsalu koje se ove veljače igralo u Zagrebu i Splitu. On je ujedno i sudac Fife i Uefe i imat ćemo najbolje moguće suđenje koje je dostupno u ovom trenutku", dodao je Paltrinieri i završio: "Dobili smo punu podršku HNS-a i Županijskog saveza za organizaciju ovog turnira, a bit ćemo primljeni i od strane predsjednika države, Ive Josipovića.

Na njegove se riječi nadovezao i jedan od trenera ekipe hrvatskog predstavnika, MNK Fusija, Marinko Mavrović: "Naša ekipa je u zadnjih mjeseca dana teško i mukotrpno radila i trenirala. Imamo talentiranu i mladu ekipu, na samim smo počecima futsala i pohvalio bih dečke jer napredujemo iz dana u dan. Imam dobar dojam o turniru, dolaze jake ekipe i naši dečki imaju čast da prezentiraju Hrvatsku i naš futsal svijetu. Želimo što bolji rezultat, ali on nije uvjet, najvažnije je da naš futsal kvalitetno predstavimo javnosti i svjetskim ekipama." rekao je Mavrović i dodao kako "nije važno samo sudjelovati, dapače, želimo odigrati što bolje i predstaviti se na najbolji mogući način".

MNK Fusio

Malonogometni klub Fusio je jedan od najmlađih futsalskih klubova u Hrvatskoj, koji ima samo mlađe uzraste i koji gleda na dugoročni posao i razvoj. Već mjesec dana s kadetima rade braća Mavrović i u tih mjesec dana je ostvaren veliki uspjeh s tom ekipom. Treća momčad s kadetskog prvenstva Hrvatske sastavljena od igrača iz Zagreba pobijedila je vršnjake iz Nacionala 9:4 te iz OVB-a 9:2 u prijateljskim utakmicama, a protiv juniora OVB-a (dvije godine stariji igrači) koji su prošle sezone bili prvaci države, igrači Fusija odigrali su 2:2 (!) također u pripremnom ogledu.

Član brazilskog Praia Clubea i počasni građanin toga grada, Milan Kostov rekao je nekoliko riječi s brazilske strane: "U ime kluba se zahvaljujem na pozivu našim organizatorima, Brazilci su već na putu. U našem klubu se počinje futsal trenirati s pet do šest godina, pom mom mišljenju smo najveći futsalski klub u državi, a i u svijetu. Praia Clube ima svoje novine koje izlaze svaka tri mjeseca i televiziju i radujemo se nastupu na najvećem međunarodnom turniru koji je će biti održan baš u Hrvatskoj."

Fusio Futsal Cup počinje u petak i traje do nedjelje, ulaznice koštaju 20 kuna, a igra se u 18. paviljonu Zagrebačkog Velesajma. Turnir će imati prijenose uživo preko streama na YouTubeu, streaming.hr-u, a na stranici sportnews.hr će biti detaljna statistika, slike i sve vezano uz turnir nakon svake utakmice. Osigurana je i tombola te poprati sadržaji za zabavu gledatelja.

Foto: sportnews.hr

SuperSport HMNL

1Square 1857:41+1637
2Stanoinvest Futsal Pula 1875:56+1931
3Futsal Dinamo 1852:41+1131
4Olmissum 1862:55+729
5Novo Vrijeme 1852:48+427
6Torcida 1856:58-223
7Crnica 1852:58-622
8Vrgorac 1851:58-719
9MNK Osijek 1863:75-1219
10Uspinjača Gimka 1856:86-3011

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

NogometFutsal
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik11.07.2012. u 15:27
    Šteta da se nije našlo mjesta za dvije najbolje malonogometne ekipe u hrvatskoj MNK FOTEX MNK NOVI MAROF. Natjecanje bi sigurno dobilo na veličini.
    Obrisan korisnik
  • cameosis10.07.2012. u 15:53
    "Naime, Praia Clube je sportsko udruženje koje ima 47 000 članova i koje osim futsala sadrži još mnoge sportove poput tenisa, plivanja i atletike. Prostire se na 300 000 četvornih kilometara te je, što se futsala tiče, najveći klub u Brazilu" klub se prostire na 300 000 četvornih... [više na forumu]
    cameosis

SuperSport HMNL

1Square 1857:41+1637
2Stanoinvest Futsal Pula 1875:56+1931
3Futsal Dinamo 1852:41+1131
4Olmissum 1862:55+729
5Novo Vrijeme 1852:48+427
6Torcida 1856:58-223
7Crnica 1852:58-622
8Vrgorac 1851:58-719
9MNK Osijek 1863:75-1219
10Uspinjača Gimka 1856:86-3011

Izdvojeno