Automoto

Lorenzo, Pedrosa i Stoner na Mugellu prekidaju tradiciju dugu 16 godina?

Igor Šestak • petak, 13.07.2012.
Lorenzo, Pedrosa i Stoner na Mugellu prekidaju tradiciju dugu 16 godina?
Foto: EPA

Pred najboljim svjetskim motociklistima je treća utrka u razmaku od samo dva tjedna. Nakon Assena i Sachsenringa, novo odredište Svjetskog prvenstva u motociklizmu je talijanski Mugello. U Italiju kao vodeći stiže vozač Yamahe Jorge Lorenzo, a u stopu ga prati Hondin tandem Dani Pedrosa i Casey Stoner.

Jorge Lorenzo u posljednje dvije utrke nije uspio pobijediti vozače Honde, Danija Pedrosu i Caseya Stonera. Na Velikoj nagradi Nizozemske je nastup završio već u prvom krugu nakon sudara s Alvarom Bautistom, dok je u Njemačkoj završio na drugom mjestu iza Pedrose, koje mu je padom u posljednjem krugu poklonio Stoner.

Australac bi bio vodeći vozač u ukupnom poretku da nije pretjerao u napadima na svog momčadskog kolegu, što je platio padom i gubitkom sigurnih 20 bodova. Takvim raspletom Velike nagrade Njemačke, vodstvo je ponovno preuzeo Španjolac na Yamahi sa 160 osvojenih bodova, Pedrosa ima 14, a Stoner 20 bodova manje.

Novi okršaj ove trojice vozača očekuje se na stazi Mugello, gdje će se održati 64. izdanje Velike nagrade Italije. Motociklisti su 28 puta vozili na Monzi, a ove će godine 22. put posjetiti Mugello, stazu smještenu u blizini Firenze. Utrke su se na javnim cestama oko Mugella održavale još u 20-im godinama prošlog stoljeća, a današnja staza je izgrađena 1973. godine. Svjetsko prvenstvo u motociklizmu je prvi put ugostila 1976. kada je slavio Barry Sheene.

Do 1994. su na stazi Mugello održane još tri velike nagrade Italije, a od tada je konstantna u kalendaru Svjetskog prvenstva. Najviše uspjeha na ovoj stazi imao je Valentino Rossi, koji je u najjačoj klasi pobijedio čak sedam puta zaredom. Pet puta se na najvišu stepenicu pobjedničkog postolja penjao Mick Doohan. U prošle tri godine su po jednu pobjedu ostvarili ovogodišnji konkurenti za naslov. Stoner je slavio 2009., Pedrosa 2010., a Lorenzo lani kada je iza sebe ostavio Andreu Doviziosa i Stonera.

"Nakon dva teška vikenda dolazimo na Mugello, stazu gdje smo prošle godine upisali odličnu pobjedu. Volim ovu stazu, vrlo je brza i trebala bi nam odgovarati. Sretan sam zbog vodstva u ukupnom poretku, ali do kraja sezone je ostalo mnogo utrka tako da cilj ostaje isti. Ponovno se popeti na podiji i po mogućnosti pobijediti", izjavio je Lorenzo uoči Velike nagrade Italije.

Marquez stiže u Hondu

Momčad Honde je otkrila vozačku postavu za iduću sezonu. Budući da je Stoner najavio povlačenje iz sporta, u Hondi su za njegovu zamjenu odlučili angažirati Marca Marqueza, 19-godišnjeg Španjolca koji je trenutno vodeći u ukupnom poretku klase Moto2. Marquez je bio svjetski prvak u klasi Moto3 2010., a prošle sezone je završio drugi u klasi Moto2. U veljači 2013. će navršiti 20 godina, a dva mjeseca kasnije će debitirati u najjačoj klasi.

"Voziti za Hondu u MotoGP klasi već iduće sezone je ostvarenje sna i želim zahvaliti momčadi što vjeruje u mene. Vrlo sam ponosan što sam dio velike Hondine obitelji i nikada neću zaboraviti sve ljude koji su mi pomogli u karijeri. Do kraja sezone ću se u potpunosti posvetiti osvajanju naslova prvaka u klasi Moto2", izjavio je mladi Španjolac.

Staza Mugello je dugačka 5.245 metara i ima 15 zavoja, devet desnih i šest lijevih, ali i ravnicu dugačku 1.141 metar. Od 1988. godine je u vlasništvu Ferrarija, a na njoj se svake godine održavaju testiranja bolida Formule 1. Jedna je od najmodernijih europskih staza, a smatra se i jednom od najsigurnijih.

Dani Pedrosa se u Njemačkoj 63. put popeo na pobjedničko postolje, a uspije li završiti među tri najbolja i u Italiji, po broju postolja u najjačoj klasi će dostići trostrukog svjetskog prvaka Waynea Raineya. Španjolac sada želi nastaviti s uspjesima, ali je svjestan velike borbe koja ga očekuje do kraja sezone: "Ove sezone morate biti gotovo savršeni u svakoj utrci kako bi odnijeli ukupnu pobjedu. Zato moramo nastaviti napadati. Veselim se utrci u Mugellu i tamo ću pokušati zadržati dobru formu."

U daleko lošijem raspoloženju u Italiju stiže Casey Stoner. Pad na Sachsenringu mu je bio prvi od travnja 2011., a u novoj utrci očekuje bolji nastup od prošlotjednog, kao i bolji rezultat od prošlogodišnjeg na Velikoj nagradi Italije: "Mugello mi je oduvijek draga staza i ovdje sam ostvario neke dobre rezultate. Prošle godine stvari nisu išle po planu, ali sada znamo što je pošlo po zlu pa se nadam kako će ove godine biti bolje. Nakon razočaranja u Njemačkoj, samo se želim vratiti na motocikl i osvojiti bodove za Prvenstvo.

U posljednjih 16 izdanja Velike nagrade Italije na pobjedničkom postolju je uvijek bio barem jedan Talijan, ali ove bi godine ta tradicija mogla biti prekinuta, nađu li se tri glavna favorita na prve tri pozicije. Od talijanskih aduta, najviše šansi za postolje ima Dovizioso, koji je ove sezone već tri puta bio treći, a na postolje se penjao i u prošla dva izdanja velike nagrade Italije. Valentino Rossi će pak teško prekinuti negativni niz nekonkurentnog Ducatija.

Rossi je prošlu utrku završio na šestom mjestu, što mu je najbolji rezultat po suhom vremenu ove sezone pa na domaću stazu dolazi s optimizmom: "Na Velikoj nagradi Italije svi, uključujući i mene, moramo uložiti dodatni trud kako bismo pred domaćom publikom upisali dobar rezultat. Radi se o jednoj od najljepših staza u kalendaru, bit će odlična atmosfera, navijači će nas bodriti i zaista moramo dati sve od sebe."

Kvalifikacije su na rasporedu u subotu u 13:55, a utrka je u nedjelju u 14 sati.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoTop temaMotoGP
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!