Nogomet

Poništena Fifina doživotna suspenzija Bin Hammamu

Ante Zovko • četvrtak, 19.07.2012.
Poništena Fifina doživotna suspenzija Bin Hammamu
Foto: EPA

Sportski arbitražni sud (CAS) usvojio je žalbu bivšeg čelnika Azijske nogometne federacije kojem je FIFA izrekla doživotnu suspenziju.

Mohammed bin Hammam uspio je srušiti doživotnu suspenziju bavljenjem nogometnim aktivnostima koju mu je u srpnju 2011. izrekao Fifin Etički odbor nakon što je proglašen krivim za davanje mita.

Kataranin je bio optužen da je podmićivao članove Karipske nogometne unije, uključujući bivšeg čelnika Sjevernoameričkog nogometnog saveza Jacka Warnera, u zamjenu za glasove u neuspješnoj kampanji za predsjednika Fife protiv aktualnog čelnika Seppa Blattera.

Sportski arbitražni sud ukinuo je suspenziju zbog nedostatka dokaza naglasivši da Bin Hammam nije istodobno proglašen nevinim. Dio krivnje leži na Fifinoj istrazi koja nije bila dovoljno iscrpna kako bi ponudila dovoljno dokaza, naglasio je CAS.

FIFA je "izrazila zabrinutost" zbog presude suda podsjetivši da provodi reforme na globalnoj razini i da su u sklopu njih nedavno imenovana dva istražitelja za borbu protiv korupcije u nogometu, bivši američki tužitelj Michael J. Garcia i njemački sudac Hans-Joachim Eckert.

Njihov prvi zadatak bit će istražiti dokument švicarskog suda vezan za istragu o nelegalnim isplatama Fifina marketinškog partnera (International Sports and Leisure) bivšem Fifinom predsjedniku Joau Havelangeu i bivšem članu Izvršnog odbora Ricardu Teixeiri.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!