Ostali sportovi

Darko Limov: "Bojan Jovanović spreman je za prvi olimpijski nastup"

Razgovarao: Damir Žbulj • utorak, 31.07.2012.
Darko Limov: "Bojan Jovanović spreman je za prvi olimpijski nastup"

Utorak će biti Dan D za hrvatsko mačevanje, jer floretaš Bojan Jovanović kreće u svoj prvi olimpijski nastup, koji će ujedno biti i prvi nastup hrvatskog mačevanja na nekim Olimpijskim igrama još od Berlina prije 76 godina. U ekskluzivnu razgovoru za Sportnet njegov trener Darko Limov opisao je atmosferu u hrvatskom taboru pred skorašnje borbe.

Hrvatsko mačevanje spremno je za nastup na Olimpijskim igrama! Floretaš Bojan Jovanović u utorak će ostvariti svoj san o sudjelovanju na Igrama, no, nije hrvatski borac stigao u London samo sudjelovati, nego vjeruje kako može pomrsiti planove i najboljim svjetskim floretašima. Neke od njih već je pobjeđivao, bivše olimpijske prvake ili europske šampione, plasman u London osigurao je nakon teških kvalifikacija, prije dvije godine osvojio je natjecanje Svjetskog kupa u Venecueli, dok je prošle godine na Europskom prvenstvu zauzeo vrhunsko peto mjesto. Bolji od njega bili su samo Rus Čeremisinov, te trojica Talijana, Baldini, Cassara, Avola, reprezentativci zemlje u kojoj je mačevanje jedan od nacionalnih sportova.

Pred same nastupe Bojana Jovanovića njegov trener, kao i bivši reprezentativac Darko Limov u razgovoru za Sportnet podijelio je hrvatskoj javnosti kakva je atmosfera u maloj, ali hrabroj i ponosnoj hrvatskoj floretaškoj olimpijskoj ekipi: "Atmosfera je odlična, a Bojan posljednje večernje sate provodi u masaži i opuštanju za nastup u utorak."

Trener Limov otkrio je i kako se hrvatski olimpijac pripremio za borbe: "Nakon spektakularnog otvaranja, smjestili smo se u Selu, gdje smo u potpunosti odvojeni, izolirani od svijeta oko sebe. Ništa nismo vidjeli niti doživjeli od Londona. Autobus nas pokupi i odveze na trening, koje održavamo na mjestu gdje će se održati i samo natjecanje. Po povratku u selo održavamo sastanke, razrađujemo taktiku..."

Jovanović nastupa u londonskom ExCeL centru, velikom izložbenom i kongresnom kompleksu, koji je prilagođen za nastupe olimpijaca. Na istom mjestu održavaju se, uz mačevanje, i stolnoteniska natjecanja, boksački i taekwondo turnir, a tamo će se natjecati i dizači utega, ali i hrvatski judaši Marijana Mišković i Tomislav Marijanović.

Slika 1 od 1.
Foto: FaH

U prvoj borbi ukrstiti će floret s Meksikancem Danielom Gomezom, koja bi prema rasporedu satnice započeti u 11.30 sati, a ukoliko prođe tu prepreku čeka ga Kinez Ma Jinfei, koji je trenutno pri vrhu svjetskog floreta: "Spremali smo se i gledanjem video snimki protivnika. Od Meksikanca znamo što možemo očekivati i bez pretjerivanja, Bojan je od njega bolji, bilo da je to naš subjektivan dojam, bilo objektivno, realno. On je bolje rangirani floretaš samo zato jer nastupa u drugoj, lakšoj natjecateljskoj zoni. Bio je treći na Panameričkim igrama, ali on nema neki značajniji rezultat na svjetskoj razini. Kinez se trenutno nalazi na trećem mjestu nositelja i za njega smo se dobro pripremili, pregledali smo snimke i spremni smo. Naravno, u mačevanju ovdje neće biti izrazitog favorita i teško je bilo što prognozirati."

Mačevanje je u nekim zemljama nacionalni sport, a čak tri svjetske sportske velesile, Francuska, Italija i Sjedinjenje Američke Države, imale su na otvaranju u Londonu stjegonoše, točnije, nositeljice zastava, iz mačevanja. Talijanka Valentina Vezzali, koja je u Londonu osvojila svoju petu pojedinačnu olimpijsku medalju, nakon tri zlata i jednog srebra, uzela je broncu u floretu. Francuskinja Laura Flessel-Colovic, koja ima tri olimpijske pojedinačne medalje, a bila je zlatna u maču još u Atlanti 1996. godine te Amerikanka Mariel Zagunis, koja je olimpijska pojedinačna pobjednica u sablji i iz Atene i iz Pekinga.

"U dvorani će ugođaj biti fantastičan. Sve je puno Talijana koji bodre svoje natjecatelje i bit će i više nego zanimljivo u utorak. Bojanu su u London stigli njegovi roditelji, koji će mu sigurno biti najglasnija i najvažnija podrška," kazao je za kraj trener hrvatskog floretaša Bojana Jovanovića, koji vjeruje u njegov dobar nastup i odličnu borbu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Assassin5531.07.2012. u 01:42
    Naprijed majstore!
    Assassin55