Ostali sportovi

Perković: "Ne opterećujem se konkurencijom, bacim li koliko bih htjela, mislim da će biti dovoljno"

Iz Londona:Maja Giljanović • srijeda, 01.08.2012.
Perković: "Ne opterećujem se konkurencijom, bacim li koliko bih htjela, mislim da će biti dovoljno"
Foto: FaH

Vrlo skoro na Olimpijskim igrama u Londonu kreće i atletski dio natjecanja, kvalifikacije onoga što Hrvatsku najviše zanima - bacanja diska - održavaju se u petak, a danas, uz puno smijeha, Hrvatska kuća u Pelham hotelu u South Kensingtonu ugostila je dvostruku europsku prvakinju i pobjednicu Dijamantne lige Sandru Perković.

Hrvatska sportska javnost kao najveću kandidatkinju za osvajanje zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Londonu vidi dvostruku europsku prvakinju i pobjednicu Dijamantne lige Sandru Perković, a u borbi za najviši plasman za pobjednicu u vrlo jakoj konkurenciji smatraju je i engleski bookmakeri. Uložite li ovdje na 22-godišnju Zagrepčanku jednu funtu, dobit ćete dvije i pol, vodeća na ovogodišnjoj top-listi najboljih rezulatat Darija Piščalnjikova donosi tri funte, europska viceprvakinja Nadine Müller pet, aktualna prvakinja svijeta Yanfeng Li sedam, braniteljica srebra s OI u Pekingu Yarelis Barrios 15, a aktualna olimpijska pobjednica Stephanie Brown-Trafton 26 funti. Stvara li to dodatni pritisak? "Baš suprotno, izuzetno mi je drago da stižem kao favorit. Ne stvara mi to nikakvu nervozu, naprotiv, inspirira me. Da me ne vide na takav način, bilo bi žalosno, ovako vidim da me poštuju u cijene", izjavila je Sandra danas na konferenciji u Hrvatskoj kući.

Perković je s trenerom Ivanom Ivančićem u London stigla u ponedjeljak kasno navečer, iza nje je već jedan trening, kakav je program do petka i kvalifikacija u bacanju diska? "Na Olimpijskom stadionu još nisam bila, na njega se može tek prvog dana atletskih natjecanja. Jučer sam na pomoćnom stadionu odradila jedan trening, odradit ću jedan i danas, sutra je odmor i petak su kvalifikacije. Norma još nije određena, ali cilj je naravno ispuniti je u prvom pokušaju i potrošiti čim manje energije i živaca".

Bi li kiša predstavljala problem? Na Dijamantnoj ligi u Parizu početkom srpnja nebo se otvorilo niti dva sata prije početka natjecanja u disku i praktički uništilo krug, a Sandra je s hicem od 61,46 m doživjela prvi poraz ove sezone, zauzela je drugo mjesto iza Dani Samuels s 61,81 m. "Kiša kao kiša nije problem, u Eugeneu sam po jakom pljusku pobijedila s novim rekordom mitinga" (66,92 m, nap. a.). "Problem je podloga i prihvaća li kišu ili ne. Miting u Parizu inače jako volim, ali krug tamo nije razrađen i kad padne kiše postane sluzavo. Presklisko je, a mi nemamo sprinterice i čavliće kao sprinteri, nemamo odgovarajuću obuću i samim time gubite na osjećaju sigurnosti. Ako se bojim, strahujem od ozljede, nema od toga ništa. Osim toga u Parizu sam imala i jedan hitac od 64 metra, ali mi ga nisu priznali, uračunali su mi vrijeme dok sam ručnikom brisala krug i rekli da je isteklo i da je hitac neispravan".

Perković je nakon osvajanja Dijamantne lige u Monte Carlu otišla na Bjelolasicu, je li u ta tri tjedna ostvareno sve što je bilo zacrtano? "Trenirali smo vrlo jako, ovo je najvažnije natjecanje sezone i naravno da smo učinili sve da špica, vrhunac forme budu sada. Cilj je najbolji hitac sezone baciti upravo ovdje i tako smo i trenirali. I trener je zadovoljan s pripremama, ali on je za razliku od mene malo napet. Ja volim pune stadione i velika natjecanja, njemu je teško. Jedino što on može je stajati gore i davati mi upute, diska je u mojim rukama, sve je na meni. Teže je u takvim situacijama biti trener i stajati bespomoćno na tribinama".

Sandrin najdulji hitac sezone je 68,24 m iz Šangaja sredinom svibnja s kojim je na trećem mjestu tablice najboljih rezultata sezone iza Piščalnjikove s dva rezultata u Top 3 (70,69 m i 69,34 m) te Müller s 68,89 m. Brown-Trafton je Pekingu za naslov bilo dovoljno 64,74 m, četiri godine poslije njih čak devet ima rezultat bolji od pobjedničkog hica Amerikanke. Konkurencija je vrlo raspoložena? "Ove sezone ima ukupno gotovo 40 hitaca preko 64,74 m" (38 uključujući devet Sandrinih, nap. a.) "standard je vrlo visok, konkurencija je vrlo jaka. Sigurno nas šest, sedam računa na medalju, ali konkurencijom se ne opterećujem. Bacim li ja koliko bih htjela, mislim da će to biti dovoljno".

Slika 1 od 1.

Što bi dvostruku europsku prvakinju na njenim prvim Igrama zadovoljilo? "Koliko bih htjela? Jako daleko! Ne znam, ne želim sebi uskakati u usta. Ja znam koliko bih otprilike mogla i htjela, a svima ću reći nakon natjecanja. Osjećam se fantastično, napravila sam sve što sam mogla za ovo natjecanje i sad ćemo vidjeti. Svaka od nas radila je za sebe, sve su dobre, ali ne zamaram se što će i kako će druge, ja znam što i kako ću ja. Sve su opcije otvorene".

Je li Piščalnjikova najveća opasnost? Li je poprilična nepoznanica? "Sve su opasne. Piščalnjikova ima ovaj hitac preko 70 metara iz Rusije po vrlo povoljnom vjetru, Li se cijele sezone nije pojavila u Dijamantnoj ligi, bacala je samo u NJemačkoj jer trener joj je Nijemac. Vidjet ćemo, teško je raditi procjene na temelju rezultata postignutih na različitim natjecanjima. Sada smo sve na istom natjecanju, u istim uvjetima, po istom vremenu".

Na koliko bi se mogle dijeliti medalje? "Mislim da će trebati baciti preko 66 metara. Iza mene je fantastična sezone, imam sedam hitaca poviše 66 metara, ali dat ću sve od sebe da ovdje bacim najdalje. Nervoze nema, osjećam malo uzbuđenja, ipak su Igre svake četiri godine. Izuzetno mi je drago što sam ovdje, spremna sam, ali ponekad odlučuje i sreća. Ponekad možete biti i prespremni i ponese vas adrenalin, idete napraviti nešto divlje ili ste jednostavno prebrzi. Ja sam tu lekciju naučila u Helsinkiju kad su mi prva dva hica zapela u mreži, Za treći sam se sabrala i ispalo je kako je ispalo". A da nije, da se pobjednički hitac od 67,72 m nije mjerio? "Možda bi to sada mogao biti problem, ali ponavljam, mislim da sam izvukla pouku".

Kako je u Selu? "Fantastično. Nikad ne bih mogla biti smještena izvan Sela, po meni je to i poanta Olimpijskih igara. Zajedništvo, druženje, međusobna podrška i navijanja. Ako se moram maknuti izvan Sela jer bi mi neki od naših sportaša mogao smetati, pa kakva smo mi to onda nacija?". S kim si u sobi? "Veliki apartman dijelimo sestre Zaninović, Marijana Mišković, Nikolina Horvat i ja. S Nikolinom sam sada u istoj sobi, ali sutra će se ona prebaciti kod Maje. Treba mi mir i fokus prije natjecanja, poslije u sobi mogu biti s bilo kim", nasmijala nas je i zaključila: "Igre su zaista nešto posebno, sad vidim zbog čega su za tolike sportaše ostvarenje snova".

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik04.08.2012. u 20:03
    Sandra sretno danas u finalu
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik01.08.2012. u 21:24
    Sretno Sandra-psihički nevjerovatno jaka osoba
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik01.08.2012. u 15:54
    Naprijed Sandra, zlato je tvoje!!!
    Obrisan korisnik