Ostali sportovi

Perković kreće po drugu hrvatsku medalju, rukometaši i vaterpolisti nastavljaju pobjednički niz

Zvonka Keliš • subota, 04.08.2012.
Perković kreće po drugu hrvatsku medalju, rukometaši i vaterpolisti nastavljaju pobjednički niz
Foto: FaH

Osmi dan u Londonu donosi nove zanimljive oglede, ali i borbu Sandre Perković za drugo hrvatsko odličje na Olimpijskim igrama. U punom naponu snaga bit će i hrvatski rukometaši i vaterpolisti, ali i jedriličari te Snježana Pejčić. Kraljica sportova će, pak, ponuditi najbolje i najzanimljivije preostale dvoboje, uz dakako zbivanja na teniskim terenima, ali i u bazenu Vodenog centra.

Zanimljivo je bilo sedmoga dana natjecanja na olimpijskom turniru u Londonu, no sasvim je sigurno kako onaj osmi u subotu nosi još bolje dvoboje, još zanimljivije utrke te još uspješnije sportske nastupe, posebice hrvatskih predstavnika.

Prva hrvatska olimpijska medalja u Londonu osvojena je i to je ujedno i najveća vijest olimpijskog petka, a za nju je zaslužan četverac na pariće koji je u finalu doveslao do srebrnog odličja. Za odlične igre u petak pobrinule su se i hrvatske košarkašice i rukometašice ostvarenim pobjedama, kao i Sandra Perković koja je već iz prvoga hica bacila normu za finale bacanja diska. Iznenađenje, ali ono pozitivno priredio je i Bojan Đurković koji je stigao do finala malokalibarske puške 50 metara u kojemu je na koncu zauzeo sedmo mjesto.

Petak su osim hrvatskim predstavnika obilježili i Roger Federer koji je nakon gotovo pet sati borbe osigurao finale olimpijskog teniskog turnira, kao i Britanac Andy Murray koji će mu tamo praviti društvo. Odlične su kod tenisačica bile i Serene Williams i Marija Šarapova koje će zaigrati u finalu tenisačica, dok su se u igri muški parova ponovno istaknula braća Bryan koja su popunila odličan američki dan. Zanimljivo je bilo i na plivačkim terenima gdje je do svog 21. olimpijskog odličja doplivao Michael Phelps, dok su zlatne bile još njegove sunarodnjakinje Missy Franklin i Katie Ledecky, kao i Francuz Florent Manaudou.

Nakon sedam dana olimpijskih natjecanja na vrhu ljestvice najtrofejnijih zemalja tako se nalaze SAD s 21 zlatnom medaljom te njih 43 ukupno, a slijede ih Kina i Južna Koreja. Hrvatska se nakon osvojene prve medalje nalazi na 41. mjestu te se nada kako će već osmoga dana u tablicu upisati još pokoje odličje, a možda i ono zlatnoga sjaja.

Hrvati u Londonu

Hrvatska subota u Londonu započinje s brončanom olimpijkom iz Pekinga, Snježanom Pejčić koja bi u 10 sati trebala nastupiti u kvalifikacijama puške trostav 50 metara, a ukoliko sve prođe dobro trebala bi nastupiti i u finalu u 14.30h. U bazenu u Londonu u 12.20 h, u svojoj četvrtoj utakmici na turniru po svoju četvrtu pobjedu trebali bi krenuti hrvatski vaterpolisti, a na suprotnoj strani bit će im momčad Australije.

Bogat dan ponudit će i jedriličari, posebice oni hrvatski koji se itekako dobro drže u svojim klasama. Tonči Stipanov tako bi svojim devetim i desetim plovom trebao nastaviti borbu za medalju u klasi Laser, dok će Tina Mihelić to isto pokušati ostvariti u klasi Laser Radial. Šime Fantela i Igor Marenić bi, pak, trebali započeti sa svojim petim i šestim plovom u klasi 470 u kojoj sa svojim trećim i četvrtim plovom kreću i Enia Ninčević te Romana Župan. Jedriličara Luku Mratovića u subotu, pak, očekuju sedmi i osmi plov u klasi RS-X.

Za kraj hrvatskog dana očekuju nas prave poslastice. Hrvatska muška rukometna reprezentacija će, naime, u 17.15 sati zaigrati u vrlo važnom dvoboju u kojem ih u sklopu četvrtog kola očekuju europski prvaci Danci, a ta će borba ujedno i odlučivati o reprezentaciji koja će zasjesti na vrh skupine B.

Hrvatska predstavnica u bacanju diska, Sandra Perković, bi se također trebala pobrinuti za odličnu subotnju večer, naime, u finalu bacanja diska nastupa od 20.30 sati, a njeno dobro raspoloženje prava je najava za disciplinu u kojoj je najizglednija favoritkinja za osvajanje druge hrvatske medalje na ovim Igrama.

Traže se najbrži, najviši, najjači

Bogat dan ponovno će, već očekivano, ponuditi kraljica sportova. U subotu nas tako očekuje prvi izlazak na stazu velikih jamajčanskih sprintera Usaina Bolta i Yohanna Blakea. Oni će već od 13:30 sati nastupiti u prvoj rundi kvalifikacija i istrčavati vrijeme potrebno za plasman u polufinale. Prije početka prve runde na 100 metara, bit će održane i pretkvalifikacije u kojima se nalaze oni sporiji trkači s kvalifikacijskim vremenima iznad 10 sekundi.

Kvalifikacijska natjecanja, kao i prve runde bit će održane i u skoku s motkom te muškoj utrci na 400 metara, dok će prave poslastice uslijedit poslije podne. Održana će tako biti polufinala muške utrke na 400 metara s preprekama, kao i ona ženska na 100 metara u kojima će koliko su brze pokazati Veronica Campbell-Brown, Carmelita Jeter te Shelly-Ann Fraser-Pryce kako bi izborile finalnu utrku koja je na rasporedu nešto kasnije te večeri. Tu je još, dakako, i ženska polufinalna utrka na 400 metara u čijim je kvalifikacijama odlična bila Sanya Richards-Ross.

Osim finala bacanja diska i ženske utrke na 100 metara, za prve medalje borit će se i top 11 skakača u dalj budući da su svi prema svojim najboljim rekordima u sezoni vrlo izjednačeni, kao i trkači na 10000 metara među kojima će se Etiopljanin Kenenisa Bekele pokušati popesti na najvišu stepenicu, a možda i srušiti vlastiti svjetski rekord.

Kod rukometaša osim Hrvata zanimljivo će biti u ogledima olimpijskog srebra i zlata, Islanda i Francuske, kao i u posljednjem dvoboju dana onom između Mađarske i Španjolske. Košarkaški turnir donijet će, pak, nove zanimljive oglede američkog Dream Teama, ovoga puta s momčadi Litve, dok će Francuzi snage odmjeriti s Tunižanima, a Španjolci s Rusima.

Nogometni je turnir, pak, stigao do četvrtine finala u kojoj će se za polufinale boriti Japan i Egipat, Meksiko i Senegal, Brazil i Honduras, ali i domaćin Velika Britanija te Koreja.

Momčadski sportovi bit će dobro zastupljeni ove subote jer će biti zanimljivo i u bazenu u kojem će snage odmjeriti europski prvaci, vaterpolisti Srbije s olimpijskim srebrom, SAD-om. U badmintonu će se, pak, dijeliti zlatna odličja za koja će se boriti Kinekinje Yihan Wang te Xuerui.

Vodeni centar ni osmoga dana nije mogao proći bez odličnih utrka stoga će žene predvečer krenuti s finalnom utrkom na 50 metara slobodno u kojoj će Kromowidjojo pokušati ovoga puta i oboriti olimpijski rekord budući da je u polufinalu ostara stotinku prespora. Plivači će se za medalje boriti na 1500m slobodno, a tu se kao glavna tri favorita ističu Yang Sun, Oussama Mellouli i Ryan Cochrane. Finala štafeta 4x100 metara mješovito u obje konkurencije će, pak, okončati ovaj finalni plivački dan.

Nakon itekako uzbudljivog teniskog petka, subota donosi finalne dvoboje kako u ženskoj konkurenciji tako i u muškim parovima. Amerikanka Serena Williams će se za zlato boriti s Ruskinjom Marijom Šarapovom, dok će američka braća Bryan do zlata morati preko francuskog para Llodrei Tsonge.

Novi dan, novi zanimljivi dvoboji i utrke i nove borbe za odličja. Sve to donosi subota na Igrama u Londonu. A tamo će svoje mjesto na pobjedničkom postolju pokušati izboriti i hrvatski predstavnici.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik04.08.2012. u 15:17
    U boj,u boj...
    Obrisan korisnik
  • Mithrandir04.08.2012. u 12:39
    Ajmooooo Sandra!
    Mithrandir
  • Obrisan korisnik04.08.2012. u 12:24
    Ajmo Sandra po medalju! Sretnooo!!! ;-))
    Obrisan korisnik
  • canastra04.08.2012. u 09:28
    Sandra samo hrabro i medalja je tu
    canastra
  • emilio2104.08.2012. u 09:27
    I Snježana Pejčić je u 10 sati kvalifikacije, ne u 12:30!
    emilio21