Ostali sportovi

Protiv Danaca po četvrto slavlje i vrh skupine

Zvonka Keliš • subota, 04.08.2012.
Protiv Danaca po četvrto slavlje i vrh skupine
Foto: FaH

Dvije neporažene rukometne reprezentacije skupine B, Hrvatska i Danska, snage će odmjeriti u izuzetno teškom, ali i zanimljivom dvoboju koji će odlučiti o konačnom poretku momčadi pred četvrtinu finala. Balić, Duvnjak, Vori, Čupić i društvo tako će se u Londonu suprotstaviti moćnom Hansenu i njegovim suigračima te ć pokušati nastaviti lijepi hrvatski pobjednički niz na Olimpijskim igrama.

Osmi dan olimpijskog turnira donosi nove uzbudljive rukometne oglede, a na rasporedu su u svom četvrtom kolu ponovno muškarci čiji će dvoboji polako oblikovati i konačne rasplete skupina. Nakon Južne Koreje, Srbije i Mađarske rukometnu reprezentaciju Hrvatske sada očekuje i težak, ali izuzetno važan susret s europskim prvakom i svjetskim viceprvakom, momčadi koja u svojim redovima ima ponajboljeg rukometaša svijeta te jednog od najboljih trenera, pogađate, na red je stigla Danska.

Izabranici Slavka Goluže odlično su otvorili Igre u Londonu, pokazali su koliko su moćni u obrani, kako u onoj 6-0 tako i u 5-1, pokazali su svoja brza krila koja ih krase već godinama, kao i razorne pucače izvana koji s godinama i iskustvom bivaju sve moćniji ili su se, pak, od proteklih Olimpijskih igara promaknuli u prave vođe ekipe, a kada se uza sve to vratari na samom početku ogleda potpuno razbrane tada ova Hrvatska podsjeća na rapsodiju koja je harala rukometnim terenom u Ateni 2004.

No, ni ovako dobra Hrvatska, za koju je njen bivši reprezentativac Mirza Džomba kazao kako je najljepša i najbolja, Hrvatska kakvu već dugo nije vidio, ne smije podcijeniti protivnika koji joj sljedeći dolazi u susret. Naime, s Danskom kao prvakom Europe koja je oduvijek njegovala brz i napadački rukomet, oslanjala se na svoje kontre i vanjske razorne pucače te čvrstu i jaku obranu koja je već duže vremena jedna od najboljih u svijetu, nije se za šaliti pogotovo kada pobjeda praktički odlučuje o prvom mjestu u skupini, a samim time i lakšem protivniku u četvrtini finala Igara.

Boesen in, Lauge out

Nezadovoljan onime što je do sada pokazao Rasmus Lauge (jedan pogodak u 23 minute igre) izbornik Wilbek odlučio je pred susret s Hrvatima zamijeniti ga Lasseom Boesenom. Koldingov igrač na Igre je doputovao kao 15., rezervni igrač te će od sada nadalje biti član momčadi. "Kasper Sondergaard ima određenih zdravstvenih problema i ne može odigrati pet utakmica punim tempom stoga trebamo igrača koji može zaigrati i na desnom vanjskom i s kojim momčad dobro funkcionira. Lasse to može i zna te sam ga stoga zamijenio s Rasmusom", kazao je Wilbek za sporten.tv2.dk.

Na putu ka četvrtom kolu Hrvati su svladali Koreju s deset razlike (31:21), zatim su bili bolji od Srbije s osam golova prednosti (31:23) da bi prije dva dana i Mađarskoj pokazali što znaju slaveći s +7 (26:19). Izabranici Ulrika Wilbeka svoj su put započeli nešto teže, naime, u prvom ih je kolu dočekao ogled s Mađarima koji su ih dobro namučili, no Hansen i društvo osigurali su na koncu pobjedu s dva razlike (27:25). Uslijedio im je potom još teži susret, onaj sa Španjolcima Valera Rivere u kojem Danska nije blistala te je ostvarila minimalnu pobjedu 24:23. U trećem kolu Danci ponovno nisu imali lak zadatak te su tek u samoj završnici potvrdili i treće slavlje, ono nad rukometašima Srbije (26:25).

Pred utakmicu neporaženih ekipa skupine B u oba tabora zna se njena važnost, a najavio ju je i hrvatski kapetan Igor Vori netom nakon pobjede nad Mađarima: "Danci su europski prvaci te su uvijek vrlo neugodni za nas. Oni i mi nemamo baš nikakvih tajni, neće tu biti nikakvog taktičkoga iznenađenja, a ta će utakmica odlučivati o prvom mjestu u skupini."

Najbolji hrvatski strijelac na turniru i odlično desno krilo, Ivan Čupić, susret s Danskom za HRT je najavio sljedećim riječima: "Danska ima rutinu pobjeđivanja, oni i kada gube tijekom susreta na kraju pobjeđuju, imaju taj pobjednički mentalitet. Hansen je njihov glavni pokretač, dok cijela momčad igra prgavo, pa čak i grubo u 6-0 obrani. Međutim, siguran sam da i protiv njih možemo do nova dva boda."

"Danci igraju sličan rukomet kao i mi, ponudit će mnogo dobre obrane, a ja se nadam što većem broju naših kontri kako bismo pobijedili", kazao je Manuel Štrlek za HRT.

S druge strane, tijesne i neizvjesne pobjede nisu pretjerano obradovale danskog izbornika Wilbeka koji je nakon utakmice sa Srbijom za one nadolazeće s Hrvatskom i drugim ekipama kazao: "Moramo početi igrati konstantnije. Prvih deset i posljednjih deset minuta protiv Srbije nisu bili dobri i vrijeme je da počnemo igrati na jednakoj razini i jednakim ritmom čitavu utakmicu."

Aktualni europski prvaci i treća momčad Europe do sada su se na velikim natjecanjima susreli čak 14 puta, a svaka reprezentacija sedam je puta upisala pobjedu, a od kada je na danskoj klupi Ulrik Wilbek međusobni skor ove dvije reprezentacije je 5:4 u korist Danske. Od važnijih dvoboja treba istaknuti onaj drugoga kruga Svjetskog prvenstva u Portugalu 2003. godine kada su izabranici Line Červara slavili s 33:27, dok su najteže poraze upisali na Europskim prvenstvima 2002. i 2006. godine, ali i u finalu Eura 2008. Uzvratili su im Hrvati te iste godine u Pekingu, no onaj posljednji ogled otišao je na stranu Danaca, a bilo je to na svjetskoj smotri 2011. godine kada su Wilbekovi momci slavili 34:29.

Novo veliko natjecanje i novi veliki dvoboj Hrvata i Danaca otvara pitanje hoće li europski prvaci biti uspješni kao i posljednji puta ili je stiglo vrijeme za novo hrvatsko slavlje.

Olimpijski rukometni turnir, četvrto kolo:

Hrvatska - Danska 17.15 sati

OI 2012 (M) - Skupina B

  • Rezultati
  • Ljestvica

4. kolo

Južna Koreja22:28Srbija
Hrvatska32:21Danska
Mađarska22:33Španjolska
1Hrvatska 5150:109+4110
2Danska 5124:129-58
3Španjolska 5140:126+146
4Mađarska 5114:128-144
5Srbija 5120:131-112
6Južna Koreja 5115:140-250

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik04.08.2012. u 14:40
    Ako upiju zaustaviti Hansena pobjedit ce jer odkad gledam rukomet to je samo uspjelo Dusebajevu protiv Kopenhagena.On je sigurno daleko najbolji igrac svijeta  bolji je i od Balica i Karabatica zajedno realno,bice sigurno finale prije finala,.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.08.2012. u 11:34
    Danci jesu dobri no i ptice na grani znaju da smo mi favoriti, imamo strasno mnogo duzu i kvalitetnu klupu dok se kod danaca to sve vrti samo oko 2 il 3 igraca i ako tim igracima nejde danci gube kao i svi ostali.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.08.2012. u 10:40
    pokazati i Dancima tko je glavni!
    Obrisan korisnik