Nogomet

Video: Visoke pobjede Brazila u Stockholmu i Argentine u Frankfurtu

Branimir Korać • četvrtak, 16.08.2012.
Video: Visoke pobjede Brazila u Stockholmu i Argentine u Frankfurtu
Foto: EPA

Četiri prijateljska dvoboja koji su pobudili najviše pozornosti bili su prilično neuspješni za domaćine. Francuska, Švedska i Njemačka na domaćim terenima nisu uspjeli stići do pobjeda...

Pato posljednji strijelac na Rasundi

Šveđani su se od legendarnog Rasunda stadiona oprostili ugostivši Brazil, a susret je završen glatkom pobjedom Brazilaca 3:0. Mano Menezes je u Stockholm doputovao s reprezentacijom koja je osvojila srebrnu medalju na Olimpijskim igrama u Londonu, nisu pokazali umor već su se pokazali dosta uigranijima od Švedske oslabljene neigranjem Zlatana Ibrahimovića.

Brazilci su poveli u 32. minuti nakon akcije koju je pogotkom glavom okrunio Leandro Damiao na asistenciju Neymara. Tih 1:0 je na semaforu stajalo sve do završnice susreta kada Alexandre Pato s dva pogotka završava priču i odvodi Brazil do visoke pobjede. Prvo je u 85. minuti na dodavanje Danija Alvesa glavom povisio na 2:0 da bi dvije minute kasnije bio srušen od strane Pontusa Wernblooma u 16 metara i sam realizirao kazneni udarac za konačnih 3:0.

Brazil je tijekom susreta bio puno poduzetniji i stvorio puno više prilika pa je pobjeda u konačnici mogla biti čak i izraženija. Šveđani su rijetko prijetili, a i kada su to činili, nisu bili precizni.

Brazil je tako Rasundu zatvorio pobjedom 54 godine nakon što je na ovom mjestu osvojio naslov svjetskog prvaka. Utakmicu je svojim prisustvom uveličao Pele, legendarni vođa te brazilske reprezentacije i jedan od najboljih igrača svijeta svih vremena.

Messi predvodio njemački potop

Njemačka je u Frankfurtu u velikom dvoboju ugostila Argentinu i nije se dobro provela. Argentinci su bez problema slavili 3:1 protiv Njemačke koja je punih sat vremena igrala s igračem manje i nije se uspjela oduprijeti snažnom protivniku.

Sve je krenulo nizbrdo za domaćina već u 25. minuti kada izbornik Njemačke Joachim Löw ostaje bez Matsa Hummelsa zbog ozljede, a umjesto njega na teren šalje Benjamina Howedesa. Pet minuta kasnije vratar Hannovera Ron-Robert Zieler zarađuje izravni crveni karton zbog prekršaja u kaznenom prostoru nad Joseom Ernestom Sosom. Dosuđen je kazneni udarac koji ne koristi Leo Messi i to zahvaljujući dobroj reakciji pričuvnog vratara Marc-Andrea ter Stegena koji brani slab Messijev pokušaj.

Kada se činilo da će se Nijemci uspjeti obraniti i na odmor otići s remijem, Sami Khedira im kvari planove. Poduzetni Angel di Maria zavrnuo je loptu u šesnaesterac, Khedira je pokušao očistiti opasnost pred vratima Njemačke, ali je nespretno zahvatio loptu i pogodio je vlastitu mrežu.

Neposredno nakon povratka s odmora Marco Reus iz daljine trese vratnicu, lopta se odbija do Khedire koji pronalazi Özila, a ovaj pogađa mrežu. Međutim kako je Khedira bio u nedozvoljenoj poziciji, pogodak nije priznat. Umjesto 1:1, vrlo brzo je bilo 2:0. Lijepo su kombinirali Gonzalo Higuain, Sergio Agüero i Leo Messi, a potonji je poslao loptu u mrežu.

U 73. minuti već je bilo 3:0 nakon dalekometnog projektila Di Marije, a nedugo zatim ter Stegen brani pokušaj Messija i spašava sigurnih 4:0. Počasni pogodak za nadigranu Njemačku postigao je Howedes u završnici susreta nakon lijepe asistencije Marija Götzea.

Englezi svladali Talijane na neutralnom terenu

Engleska je uzvratila Italiji za poraz u četvrtfinalu Europskog prvenstva svladavši ih u Bernu 2:1. Roy Hodgson je dosta izmiješao sastav, pozvao je niz debitanata, ali takva Engleska se odlično nosila s Talijanima i na kraju je slavila. Ipak, treba naglasiti kako su i Talijani bili daleko od one prve postave, bilo je i kod njih poprilično onih koji inače nisu u krugu startnih 11, no, pobjeda je pobjeda.

Talijani su rano poveli, već u 15. minuti kada je Daniele de Rossi bolje reagirao od Michaela Carricka i pogodio mrežu Butlanda.

Ipak, u 27. minuti Englezi poravnavaju. Slično kao i kod talijanskog gola, samo ovaj put je u glavnoj ulozi bio Phil Jagielka koji je bio uspješniji od Balzarettija i poravnao na 1:1. Deset minuta prije kraja susreta pobjedu Engleskoj donio je Jermaine Defoe.

Deschamps debitirao remijem

Nasljednik Laurenta Blanca na klupi Francuske, Didier Deschamps, debitirao je remijem bez pogodaka u Le Havreu protiv Urugvaja.

U prilično nezanimljivoj utakmici Urugvaj je nastupio bez Edinsona Cavanija i Luisa Suareza te pokazao kako je bez značajno neopasniji. Francuska je više prijetila, međutim izuzev pokušaja Yanga-Mbiwe u 14. minuti kada je Muslera obranio uz pomoć vratnice, niti oni nisu posebno briljirali.

Oko 25 tisuća gledatelja na kraju je obje reprezentacije nagradilo zvižducima koji pokazuju kakva je igra bila. Pred Deschampsom je još dosta posla, ali treba uzeti u obzir i kako u ovom susretu nije mogao računati na sve igrače.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Vugi716.08.2012. u 14:19
    Kakva golčina Di Marie...
    Vugi7
  • Obrisan korisnik16.08.2012. u 04:30
    Eh, ovi Argentinci. A kad ide za bodove, onda su zmrznuti.
    Obrisan korisnik