Nogomet

3. HNL Jug: Uvjerljivi Kaštelani i Pločani, Konavljanin može biti nezadovoljan bodom

Ivan Dominik • ponedjeljak, 27.08.2012.
3. HNL Jug: Uvjerljivi Kaštelani i Pločani, Konavljanin može biti nezadovoljan bodom

Kao i u cijeloj Hrvatskoj, tako je i na samom njenom jugu krenula 3.HNL. Jedna od pet ovogodišnjih trećih liga, 3.HNL Jug, krenula je sa svojim prvim kolom koje je u cijelosti odigrano protekloga vikenda. "Domaćinsko" kolo u kojem su samo Konavljanin i Kamen uzeli pokoji bod kao gosti otvorilo je novu sezonu, koja će, prema prvom kolu sudeći, biti neizvjesna, zanimljiva, ali i efikasna...

Neretva-Metković - Omiš

Igrači metkovske Neretve režirali su prave male šokove svojim navijačima već na otvaranju samog prvenstva na igralištu iza Vage. U prvom je kolu u Metkoviću gostovao opasni Omiš, koji je svoju kvalitetu odmah počeo i dokazivati u srazu s Metkovčanima. na prvi se zgoditak čekalo samo 14 minuta, a tada je mrežu domaćina načeo Biuk glavom nakon kornera Turića. Nogometaši Neretve igrali su loše i slabo su se snalazili na terenu, budući da su u odnosu na prošlu sezonu promijenili gotovo cijelu momčad, poglavito napadački dio koji je bio treći napad po efikasnosti minule sezone.

U takvoj igri Metkovčana Omiš je dominirao i sačuvao prednost do poluvremena, no onda je u drugi dio susreta ušla sasvim druga Neretva - razigrana, rastrčana, željna zgoditaka i pobjede. Takav se stav domaćinu i isplatio - zanimljivo, nakon 14 minuta igre u drugom dijelu - a tada je za izjednačenje pogodio Domagoj Kuran, kasnije igrač utakmice, koji je iskoristio centaršut Prce iz slobodnog udarca. Potpuni preokret za u nastavku mnogo boljeg domaćina kreirao je Vrnoga, koji je sjajno u akciji s Brajkovićem uspio pripremiti stopostotnu šansu za Kozinu koji je bio siguran. Do kraja utakmice se Omiš nije imao vremena ni snage vratiti, a Neretva je zasluženo, boljom igrom u drugom dijelu, honorirana prvim trobodom u novoj sezoni te s 2:1 pobjedom iz ovog susreta u drugom dočekuje Jadran iz Kaštel Sućurca.

Primorac-Biograd na moru - Kamen-Ivanbegovina

Primorac je svoj nastup u ovogodišnjoj trećoj ligi započeo minutom šutnje za preminulog bivšeg predsjednika kluba, Marina Došena, ali nije uspio njemu u čast slaviti u premijernom nastupu nove sezone. Gostujući Kamen, koji ove sezone debitira u 3.HNL bio je "tvrd orah" i kako se kasnije pokazalo, nepremostiv suparnik za domaćina iz Biograda na moru. No, nije se tako činilo na početku susreta jer je domaćin jurnuo po pogodak te je stisnuo Kamen na njegovu polovicu. To je rezultiralo kaosom u gostujućoj obrani koja je skrivila penal u 12. minuti utakmice, a njega je u gol pretvorio Šime Marković.Do poluvremena je stajala minimalna prednost Primorca bez velikih turbulencija u igri, no u drugom se dijelu sve okrenulo naglavačke.

Hrvatin Gudelj bio je najaktivniji i najopasniji igrač gostiju i svojom je kvalitetom donio izjednačenja Kamenu, a nedugo zatim je solo akcijom pripremio prigodu za Jelaša koji pogađa mrežu domaćih za šok u Biogradu i vodstvo Kamena od 2:1. Sjajna igra domaćih nastavila se i nakon drugog gola, a za 3:1 je nakon odbijene lopte Juričina uspio zabiti Lizatović i baciti domaće na koljena. Međutim, iako su bili iznenađeni preporodom Kamena, nastavili su igrači Primorca tražiti gol i on je stigao preko Markovića koji je realizirao i drugi penal suđen za njegovu momčad. Ali, to je bilo dovoljno samo za konačnih 3:2 te su gosti iz Ivanbegovine vidno iznenađeni i sretni kući odnijeli bodove iz Biograda.

Jadran Luka Ploče - Uskok

Najmanje problema u prvom kolu 3.HNL Jug imala je momčad Jadrana iz Ploča koja je ugostila Uskok i ispratila ga put Klisa s tri pogotka u mreži. Jaka momčad Jadrana od samog je početka ogleda dala do znanja gostima da na samom jugu Hrvatske nemaju što tražiti. Samo je sedam minuta bilo potrebno domaćima da povedu u susretu, a strijelac je dobrim udarcem s 12 metara bio Joško Parać. Njegovim je putem nastavio Dino Primorac, ponajbolji igrač Jadrana koji je bio izuzetno raspoložen u toj utakmici, a nakon asistencije Paraću, izborio je i najstrožu kaznu. Oborio ga je kapetan Uskoka, Radić da bi iz penala pogodio kapetan Bijelih, Danijel Dabić, za udvostručenje vodstva Pločana.

Kapetan kluba iz Klisa Ante Radić stalno je morao spašavati u obrani svoju ekipu od razigranih domaćina, kod kojih su osim igrača utakmice, Primorca, izuzetno raspoloženi bili i Parać, Ante Čaleta i odlični Ante Dominiković. Uskok nije mogao napraviti ništa protiv evidentno jačeg domaćina koji je "točku na i" stavio preko Primorca koji je dvama asistencijama za golove dodao i svoj zgoditak za 3:0. Na taj je način lijepo proslavljen i povratak nekadašnjeg Hajdukova kapetana i internacionalca, Hrvoja Vejića u redove matičnog mu kluba iz kojeg je izbivao čitavo desetljeće.

Zagora-Unešić - Velebit-Benkovac

U simpatičnom mjestašcu Unešiću počela je sezona za fanatične igrače i navijače Zagore, koja je svojevremeno igrala sjajno u hrvatskom Kupu. zagora je ugostila dosta slabiju momčad Velebita, koja je nakon 90 minuta igre očekivano poražena rezultatom 2:1. Prvo je poluvrijeme prošlo relativno mirno sa samo jednim velikim uzbuđenjem pred sam istek 45. minute, a to je bilo kada je Marin Šiklić odličnim golom doveo domaćinsku ekipu u minimalno vodstvo koje je stajalo na semaforu i na početku drugog poluvremena.

No, već u 50. minuti rezultat se vratio u egal nakon odlučnije igre Velebita. "Osmica" iz benkovačkog kluba, Josip Ivković, natjerao je domaćeg vratara Tomislava Duku na kapitulaciju za poravnavanje rezultata, a potom je ponovno inicijativa blago prešla u ruke Zagore. Međutim, ona se nije isplatila domaćima koji su uzalud pokušavali postići zgoditak, jer se Velebit branio bez greške. Ali, jedna takva se ipak morala dogoditi gostima i dogodila se pred sam kraj susreta kada je popustila koncentracija u defenzivi, točnije skrivljen je penal za momčad iz Unešića u 88. minuti, iz koje je siguran za konačan trijumf domaćih bio Zoran Nuić.

Val-Kaštel Stari - GOŠK-Dubrovnik

Vrlo jaka i zanimljiva utakmica odigrana je igralištu Vukovar u Kaštelu Starom gdje je gostovao stalni i dugogodišnji član 3.HNL, dubrovački GOŠK. Domaći su se Kaštelani prilično lako obračunali sa solidnim Gosparima pobijedivši 2:0 te su odnijeli sigurna tri boda s kojima nastavljaju natjecanje. Igra s početka susreta nije sugerirala pobjedu domaćina bez primljena zgoditka jer su Dubrovčani imali vrlo dobre prilike za postizanje istog, no susret su prelomila dva kasna gola Kaštelana u oba poluvremena.

Kad god je utakmica ulazila u završnicu, Val bi zaigrao bolje i postigao pogodak u mrežu Dalibora Kristića. Tako je devet minuta prije poluvremena zabio Goran Jelavić za 1:0 Vala, a u 85. minuti je posao dovršio igrač s klupe, Marko Čarija poentiravši za krajnjih 2:0 pa se činilo da je GOŠK pao bez "ispaljena metka". Drugi je gol zabijen iz penala, a osim odlične igre kolektiva i strijelca Jelavića, treba izdvojiti i dobru igru ponajboljeg napadača Vala te kapetana kluba, Branka Čubrila.

Jadran Kaštel Sućurac - Zmaj-Makarska

Kao i prvi klub iz Kaštela, tako je i onaj iz Kaštel Sućurca upisao pobjedu na otvaranju nove sezone i to na svom terenu. Val je naigrao GOŠK 2:0, a momčad iz Kaštel Sućurca bila je još uvjerljivija protiv makarskog Zmaja, slaveći konačan trijumf uz 3:0. Favorizirani domaćin ušao je jako i žustro te napadački u susret protiv tradicionalno slabašnog Zmaja, a bolja je igra došla na naplatu već nakon pola sata igre. Tada je golijadu na igralištu u Kaštel Sućurcu započeo Goran Kapitanović, najbolji napadač Jadrana, koji je realizirao jedanaesterac. To je bilo sve iz prvog poluvremena koje je tim rezultatom i završeno.

Međutim, niti u drugom dijelu nije bilo bogzna kakvih prigoda ili plemenite igre. Zmaj je pokušavao dohvatiti izjednačenje, ali se prilično lako domaćin branio te pokušavao postići još jedan gol. Nakon što je Jadran zapucao mnoge prilike, jedna je lopta napokon završila iza leđa Darka Franića, a za to je zasluge tek u 88. minuti pobrao Mateo Silić, koji je početkom nastavka zamijenio drugog napadača Jadrana, Juru Karamana. Gol za 2:0 domaćih bio je ujedno i kraj nadanja za Makarane, a posao je za Jadran trećim zgoditkom u sudačkoj nadoknadi dovršio opet strijelac prvog gola, Kapitanović.

Neretvanac-Opuzen - Konavljanin-Čilipi

U Opuzenu je Neretvanac, nešto manje sretno kao po imenu bliska mu Neretva iz Metkovića, otvorio svoj nastup u trećoj ligi u novoj sezoni. Gostovao je Konavljanin, također nekad veliko iznenađenje u Hrvatskom kupu, međutim, danas bez Brazilaca i obrambenog stupa Vinka Čikata, koji igra za GOŠK. Tvrda i neizvjesna utakmica puna tenzija nije priuštila mnogo dobrog nogometa gledateljima kojih je bilo podosta, preko 350. Tijekom prvog poluvremena nije bilo zapaženijih trenutaka, a i gotovo cijelo drugo poluvrijeme bilo je provedeno u velikoj borbi bez mnoštva ljepote.

Međutim, u završnici je susreta, kada se već činilo da će susret završiti bez pogodaka, uslijedilo pravo "kreševo" prilika uz dva postignuta zgoditka. Konkretniji i nešto bolji Konavljanin prvi je stigao do vodstva kada je 25-godišnji momak iz Cavtata, Vlaho Grbešić, inače veznjak i jedan od boljih igrača Čilipljana, pogodio mrežu Neretvanca za vodstvo svoje ekipe i oduševljenje na klupi iste. Dogodilo se to 11 minuta prije kraja susreta, ali je "probudilo" i domaće, koji su odmah nakon toga jurnuli po izjednačenje. Egal su ostvarili fanatičnom igrom i golom u posljednjim trenucima susreta, a junak te strijelac pogotka bio je napadač Stanislav Vasilj. Momčad iz Opuzena izvukla je bod kod kuće, dok Konavljani mogu biti zadovoljni bodom koji nose na Šupjaku, premda su zaslužili i sva tri.

Zmaj-Blato - Hrvace

Susret u Blatu koji je sudio splitski sudac Ante Kosor bio je jedan od onih s malo prilika i malo zgoditaka te ogled u kojem nije bilo previše zanimljivosti. Čak niti mnogo žutih kartona i penala nije bilo na tom susretu, a u takvoj, gotovo prijateljskoj atmosferi, bolje se snašla domaćinska ekipa koja je uz minimalnu razliku ostavila bodove u svom dvorištu.

Zmaj iz Blata, koji u svojim redovima ima i jednog Brazilca, Rafaela Batistu Dos Santosa, uspio je pobijediti u teškom susretu goste iz Hrvaca s 1:0. Nakon gotovo cijele utakmice provedene u melankoličnoj atmosferi, jedino pravo uzbuđenje nastalo je u 89. minuti sraza kada je postignut i jedini gol na utakmici. Autor je bio Elvis Hozić, koji je svojim potezom i svladavanjem gostujućeg vratara Ivana Bikića donio svojim suigračima vrijedna tri boda pred drugo kolo 3.HNL regije Jug, koje se igra idućega vikenda.

3. HNL - Jug

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Neretva2:1Omiš
Jadran Kaštel Sućurac3:0Zmaj Makarska
Primorac Biograd2:3Kamen
Val2:0GOŠK Dubrovnik
Zagora2:1Velebit
Jadran Luka Ploče3:0Uskok
Neretvanac1:1Konavljanin
Zmaj Blato1:0Hrvace
1Val 3047:18+2959
2Zmaj Blato 3042:30+1249
3GOŠK Dubrovnik 3036:32+448
4Omiš 3051:44+745
5Neretvanac 3047:54-745
6Kamen (-1)3045:31+1444
7Zmaj Makarska 3049:36+1344
8Hrvace 3037:30+744
9Neretva 3048:37+1143
10Konavljanin 3037:31+643
11Jadran Kaštel Sućurac 3045:46-143
12Zagora 3037:39-243
13Primorac Biograd 3057:46+1141
14Jadran Luka Ploče 3042:46-439
15Uskok 3045:50-537
16Velebit 3022:117-952

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

NogometHNLDruga NL
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!

3. HNL - Jug

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Neretva2:1Omiš
Jadran Kaštel Sućurac3:0Zmaj Makarska
Primorac Biograd2:3Kamen
Val2:0GOŠK Dubrovnik
Zagora2:1Velebit
Jadran Luka Ploče3:0Uskok
Neretvanac1:1Konavljanin
Zmaj Blato1:0Hrvace
1Val 3047:18+2959
2Zmaj Blato 3042:30+1249
3GOŠK Dubrovnik 3036:32+448
4Omiš 3051:44+745
5Neretvanac 3047:54-745
6Kamen (-1)3045:31+1444
7Zmaj Makarska 3049:36+1344
8Hrvace 3037:30+744
9Neretva 3048:37+1143
10Konavljanin 3037:31+643
11Jadran Kaštel Sućurac 3045:46-143
12Zagora 3037:39-243
13Primorac Biograd 3057:46+1141
14Jadran Luka Ploče 3042:46-439
15Uskok 3045:50-537
16Velebit 3022:117-952