Rukomet

Super Globe: Lazarov predvodio Atletico do slavlja nad Obrvanom, Horvatom i društvom

Zvonka Keliš • ponedjeljak, 27.08.2012.
Super Globe: Lazarov predvodio Atletico do slavlja nad Obrvanom, Horvatom i društvom

Počeo je i šesti IHF Super Globe turnir na kojem se u Dohi treću godinu kontinentalni prvaci bore za naslov svjetskog klupskog prvaka. U prvom ogledu dana afrički je prvak Al-Zamalek svladao brazilski Sao Bernardo, dok je španjolski viceprvak Atletico de Madrid bio bolji od domaćeg predstavnika, Al Jaisha.

Katarska Doha treću je godinu zaredom domaćin klupskog svjetskog prvenstva na kojem se kontinentalni klupski prvaci bore za titulu onog najboljeg u svijetu. Pod nazivom Super Globe tako je ovoga ponedjeljka započelo zanimljivo IHF-ovo natjecanja na kojem Europu predstavljaju momčadi Kiela i Atletico Madrida, dok domaće predstavnike redovito pojačavaju odlični europski rukometaši među kojima su se ponovno našli igrači hrvatskog prvaka CO Zagreba.

Turnir u Dohi započeo je natjecanjem po skupinama pa se tako u grupi A našao finalist Lige prvaka i španjolski viceprvak Atletico de Madrid, kao i prvak Brazila Sao Bernardo, egipatski Zamalek te domaći predstavnik Al Jaish kojeg predvodi bivši trener Zagrebaša Ivica Obrvan. Skupina B također je vrlo zanimljiva, a u njoj su se smjestili prošlogodišnji pobjednik Super Globea, njemački Kiel, prvak Azije Mudhar, australski Sydney University te još jedan domaći predstavnik, Al Sadd koji je upotpunjen sedmoricom igrača francuskog Montpelliera, kao i njihovim trenerom Patriceom Canayerom.

Al-Zamalek - Sao Bernardo 33:24 (12:14)

Sam turnir u Dohi otvoren je ogledom skupine A između Zamaleka iz Kaira te brazilskog Sao Bernarda. U izuzetno teškom susretu koji je obilovao prije svega čvrstim obranama boljima su se pokazali igrači Zamaleka koji su od Brazilaca bili bolji s devet pogodaka razlike. Egipćani su bolje krenuli u sam susret te su stvorili vodstvo 7:4, no rukometaši Sao Bernarda tada pronalaze rješenje za protivničke kontre te do odlaska na odmor preokreću rezultat u svoju korist za vodstvo 14:12.

Odlično je trener Zamaleka Ayman Aslah posložio svoje momke na poluvremenu te se oni nakon tek sedam minuta igre u nastavku vraćaju u dvoboj. Poveo je egipatski predstavnik 17:16, Sao Bernardo se trudio zaustaviti nalet svog suparnika, no Zamalek samo povećava svoju prednost te ubrzo stiže i na +5 (25:20). Do samoga kraja Brazilci su bili slomljeni, a Egipćani mirno privode susret kraju te osiguravaju prvo slavlje na turniru (33:24).

Atletico de Madrid - Al Jaish 28:23 (11:13)

Na teren dvorane Al Gharafa potom je izašao domaći predstavnik Al Jaish predvođen snagama hrvatskog prvaka CO Zagreba, ali i njegovim bivšim trenerom Ivicom Obrvanom, kako bi zaigrao sa španjolskim viceprvakom te ujedno dvostrukim osvajačem Super Globe turnira, Atletico de Madridom. Dobar je otpor domaćin pružio europskom viceprvaku koji se u prvom dijelu ogleda očigledno tek postepeno navikavao i uigravao da bi potom pokazao svu raskoš svoje igre.

"Mogu biti zadovoljan prvim dijelom utakmice, dobro smo igrali u obrani, no nakon predaha momčad Madrida ubacila je u brzinu više i imala je više mogućnosti za rotaciju igrača. U našoj obrani tada je nedostajalo koncentracije, a nismo uspjeli realizirati ni kontre. Nismo imali mnogo vremena za pripremu budući da su nam stigli igrači iz raznih klubova, no željni smo pobjeda već u narednim susretima", kazao je nakon dvoboja s Atleticom Ivica Obrvan.

U susretu sadašnjih i bivših Zagrebaša, Horvata, Šprema, Skoke i Špilera na jednog strani te Balića, Gojuna i Lazarova na drugoj na koncu je očekivano slavila nova ekipa najboljeg rukometaša svih vremena. Momčad Al Jaisha u prvom je dijelu odlično držao Darko Stanić, dok je David Špiler pronašao rješenje za španjolsku obranu stoga azijski predstavnik sredinom prvoga dijela stječe prednost od dva pogotka (6:4, 8:6) te je čuva do isteka 30. minute (13:11).

Očito je bilo da je ekipi Talanta Dujšebajeva nedostajao vratar Arpad Šterbik koji s momčadi nije htio otputovati u Katar te ga sada čekaju klupske sankcije, no nakon što su se Španjolci adaptirali drugo je poluvrijeme dvoboja ipak izgledao potpuno drugačije. Odmah u prvim minutama Davis i Lazarov poravnavaju rezultat na 13:13 da bi netom kasnije Atletico serijom od pet pogodaka stigao do vodstva 20:16. Pronašao je tako Dujšebajev recept za domaćina, koji u drugom dijelu postiže tek deset golova, smirio je svoje igrače u obrani, dobro posložio napad te odveo madridsku momčad do prvog slavlja na turnira (28:23).

Dujšebajev ipak zadovoljan, Atletico stigao po naslov

Uzbuđen je bio trener Atletico de Madrida netom prije odlaska njegove ekipe na Super Globe budući da je ova španjolska momčad nakon Olimpijskih igara u punom sastavu trenirala tek šest dana te joj je prvi ogled u Kataru ujedno bio i prvi pripremni susret pred novu sezonu: "Zadovoljan sam na koncu bio igrom u drugom dijelu susreta budući da je naš protivnik bio uistinu jak. Al Jaish je igrao na visokoj razini, no moji su igrači pokazali strast i želju za pobjedom tijekom cijelog ogleda. Ovdje smo stigli kako bismo zaigrali u finalu, a da bismo osvojili turnir treba nam više vremena za uigravanje te još nekoliko treninga", izjavio je nakon susreta Talant Dujšebajev.

Najefikasniji u redovima pobjednika bio je Kiril Lazarov sa sedam postignutih pogodaka, Jakov Gojun se nije upisao u strijelce, dok se Ivano Balić nije našao u zapisniku. Najbolji kod Al Jaisha bio je, pak, Jure Dolenec sa šest golova, Šprem i Skoko su dodali po tri, dok su Horvat i Špiler po jednom bili uspješni. Među madridskim vratnicama Jose Hombrados je obranio sedam lopti, dok je na suprotnoj strani Stanić sakupio deset obrana.

Drugoga dana Super Globea u Kataru momčad Atletico de Madrida očekuje ogled s brazilskim Sao Bernardom, dok će Al Jaish snage odmjeriti s kairskim Zamalekom.

IHF Super Globe, Katar:

1. kolo:
Al-Zamalek - Sao Bernardo 33:24
Atletico de Madrid - Al Jaish 28:23

Foto: Facebook, Página Oficial Balonmano Atlético de Madrid

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik28.08.2012. u 00:24
    nek donesu pijeska za uspomenu, ja bih osobno devu nabavio
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik27.08.2012. u 23:03
    Glupi su arapi svake godine vako dovedu rukometne zvijezde plate  im po utaknici mislim po 2000 eura mislim na ove iz zagreba i ljudi se malo zajebaju i uzmu laku lovu.Jer igraci koji igraju u Katru su amateri bilo bi presmjesno da jedna vrhunska ekipa igra protiv neke katarske,jer garantujem... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik27.08.2012. u 20:54
    plaćenici, došli zaradit štogod.
    Obrisan korisnik
  • Weasley27.08.2012. u 20:47
    ne kužim sad ovo, zašto su za ove iz katra igrali rukometaši zagreba?
    Weasley
  • Obrisan korisnik27.08.2012. u 20:43
    Balić nije u zapisniku jer mu u klubu nisu stigli sredit vizu, kao ni u Kielu za Ekberga!
    Obrisan korisnik