Liga prvaka, Kvalifikacije, 4. pretkolo, 28.08.2012, 20:45 h, Maribor, Stadion Ljudski vrt, gledatelja: 12.400
Suci: David Fernández Borbalán, Raúl Cabanero Martínez, Jesús Calvo Guadamuro (svi Španjolska)
Maribor
Maribor
0:1(0:1) Dinamo
Tonel 12'
Dinamo

Video: Tonel potvrdio Dinamov drugi uzastopni plasman u Ligu prvaka!

Iz Maribora za Sportnet:Borna Rupnik • utorak, 28.08.2012.
Video: Tonel potvrdio Dinamov drugi uzastopni plasman u Ligu prvaka!
Foto: Kristijan Komarica

Dinamo će drugu sezonu zaredom zaigrati u elitnom europskom natjecanju, grupnoj fazi Ligi prvaka! Novom pobjedom nad Mariborom (1:0) hrvatski je prvak potvrdio prednost stečenu u prvoj utakmici na Maksimiru (2:1)...

Maribor
Maribor
Dinamo
33
Jasmin Handanovič
7
Aleš Mejač
26
Aleksander Rajčevič
44
Arghus
5
Željko Filipovič
(do 46')
6
Martin Milec
10
Agim Ibraimi
(do 71')
20
Goran Cvijanovič
70
Aleš Mertelj
9
Tavares
32
Robert Berić
Pričuvni igrači
8
Dejan Mezga
46'
21
Nikola Komazec
71'
 
Trener
Darko Milanič
6
(do 46')
10
(do 83')
21
(do 46')
Pričuvni igrači
Trener
Ante Čačić

Veliki cilj je ispunjen! Zagrebački Modri ponovno su postali dio kreme europskog nogometa te će s nestrpljenjem iščekivati ždrijeb Lige prvaka, koji će im donijeti još šest jesenskih utakmica protiv uglednih protivnika.

Uspješan oproštaj kapetana

U Ljudskom je vrtu svoju posljednju utakmicu u Dinamovom dresu odigrao kapetan Milan Badelj. Karijeru će nastaviti u njemačkom HSV-u, a odlazi ispunjenog cilja - još je jednom pomogao Zagrepčanima ući u Ligu prvaka, a prvi će susret s Mariborom još dugo pamtiti.

Nogometaši Maribora, koji su dočekani vrlo lijepom koreografijom te su bili nošeni bučnom podrškom domaćih navijača, dobro su otvorili utakmicu i pokušavali kombinirati, no Dinamova je obrana na čelu s vratarem Ivanom Kelavom uvijek bila na pravom mjestu, dok su s druge strane zaprijetili Fatos Beqiraj i Duje Čop.

Dobre su vijesti za Dinamo najavili upravo Čop, kojemu je Jasmin Handanovič obranio udarac iz daljine, te Sammir, koji je čuvara mreže Maribora testirao izravno iz kornera.

Nakon toga je Dinamo poveo.

Sammir je izveo još jedan udarac iz kuta, a Čop sa same linije gol-auta vratio loptu stoperu Tonelu, koji iz blizine trese mrežu slovenskog prvaka. Domaćini, koji su u prvom poluvremenu u više navrata imali primjedbe na sudačke odluke, sugerirali su da je lopta prešla crtu, no španjolski djelitelji pravde nisu promijenili mišljenje.

100% protiv Slovenaca

Dinamo je i šesti put u šest pokušaja izbacio svoje slovenske protivnike iz europskih natjecanja. Nakon dva prolaska preko Domžala, te jednom protiv Primorja, Kopera i Maribora, momčad Darka Milaniča nije uspjela prekinuti ovaj niz.

Vrijedni pogodak u gostima Dinamu je osigurao potreban mir u igri - možda i malo previše mira - ali Mariborčanima je ostalo smišljati kako probiti kvalitetno postavljen blok Zagrepčana. U nedostatku boljih ideja Zoran Filipovič je pokušao matirati Kelavu s velike udaljenosti, ali ni momčad Ante Čačića nije bila bez prigoda. Sammir je ponovno ciljao rašlje iz kornera, a Domagoj Vida iz izrazito izgledne situacije pucao glavom preko gola.

Tik prije odmora činilo se da je Dinamo riješio sve dvojbe jer se lopta nakon akcije Sammira, Josipa Pivarića i Beqiraja opet zakoprcala u mreži Maribora, no pomoćni je sudac pokazao zaleđe.

U nastavak je Čačić ušao s pojačanim veznim redom, poslavši Leku i Calella u igru, dok je Čop prvi zaposlio Handanoviča dobrim udarcem izvan kaznenog prostora. Maribor je u ofenzivu krenuo s Dejanom Mezgom kao džokerom s klupe.

No, Dinamove izmjene nisu imale željeni učinak jer su Čačićevi nogometaši izgubili povezanost u igri i posjed lopte, a Maribor je uspio pojačati pritisak. Ipak, udarci Roberta Berića, dva puta Mezge i Aleša Mertelja nisu pronašli cilj. Kazna je mogla stići u 65. minuti, kada je Sammir pobjegao obrani Slovenaca i istrčao sam ispred Handanoviča.

Nastavak dugogodišnjih tradicija

Dinamo nije izgubio prednost iz prve utakmice još od sezone 1996./1997., kada je ispao od moskovskog Spartaka (3:1 i 0:2), nakon čega je uslijedilo 18 prolazaka. Slavlje nad Mariborom produžilo je taj niz na 19.

Maribor pak zaostatak iz prve utakmice nije preokrenuo od 1995. godine, kada je poražen u Latviji od Skonta iz Rige 1:0, da bi uzvrat dobio s dostatnih 2:0. Priliku za prekid ove tradicije morat će tražiti nekom drugom prilikom.

Međutim, nonšalantno ga je pokušao prebaciti i ostalo je 1:0.

Uslijedile su još neugodnije minute za Dinamo: Goran Cvijanovič je dobro ispružio Kelavu, a u 73. minuti pogodak Maribora sudac je poništio vrativši prekršaj domaćinu na oko 25 metara. Iz prekida je opet opasan Cvijanovič.

Što nije pošlo za rukom Sammiru, nije ni Čopu, koji je potom s nekoliko metara pogodio prečku, a šest minuta prije kraja Maribor je nakon prekršaja Arghusa na Čopu, u brzom protunapadu, ostao s desetoricom.

Povratka za Slovence više jednostavno nije bilo.

Badelj je još pokušao i iz slobodnog udarca, ali se od Dinama nije oprostio pogotkom, no to je već bilo odrađivanje posla u iščekivanju kraja utakmice. Dinamo je uskoro mogao početi slaviti sjajan uspjeh, do kojega je stigao protiv dobre momčadi i - potpuno zasluženo.

Liga prvaka, kvalifikacije

4. pretkolo

Spartak Moskva2:1Fenerbahçe
Helsingborg0:2Celtic
Basel1:2CFR Cluj
København1:0Lille
Borussia M.1:3Dynamo Kijev
AEL Limassol2:1Anderlecht
Dinamo2:1Maribor
BATE Borisov2:0Hapoel Kiryat Shmona
Braga1:1Udinese
Málaga2:0Panathinaikos
Hapoel Kiryat Shmona1:1BATE Borisov
Anderlecht2:0AEL Limassol
Maribor0:1Dinamo
Udinese4:5 **Braga
Panathinaikos0:0Málaga
CFR Cluj1:0Basel
Celtic2:0Helsingborg
Fenerbahçe1:1Spartak Moskva
Dynamo Kijev1:2Borussia M.
Lille2:0 *København

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik29.08.2012. u 17:33
    Slovenci i kao klubovi i kao reprezentacija naša stalna i veoma draga mušterija. Neka samo tako i ostane
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.08.2012. u 15:15
    Ako ništa drugo, barem stavljaju 10-minutni sažetak dan poslije :D
    Obrisan korisnik
  • Torca-Dubrava29.08.2012. u 13:00
    prokleti max-Tv....ni gol nemreš vidit....
    Torca-Dubrava
  • interreg29.08.2012. u 11:40
    Bez Badelja ce Dinamo biti dosta slabiji. Ali uz malo srece u zdrijebu, moglo bi to biti puno bolje nego lani. Prognoziram proljece u Europi!
    interreg
  • Mithrandir29.08.2012. u 11:03
    Čestitke dinamu, svim igračima na fantastićnom uspjehu i prolasku u ligu prvaka, najjačem nogometnom natjecanju na svijetu od postanka nogometa do danas( i to 2 godinu zaredom). dinamo je odigrao još jednu dobru utakmicu igrački i taktički iskusno i kvalitetno na visokoj razini... [više na forumu]
    Mithrandir