Rukomet

Super Globe: Atletico izbjegao Kiel, Obrvan sa Zagrebašima izborio prvu pobjedu

Zvonka Keliš • četvrtak, 30.08.2012.
Super Globe: Atletico izbjegao Kiel, Obrvan sa Zagrebašima izborio prvu pobjedu

Svjetsko klupsko prvenstvo koje se ovih dana održava u Dohi završilo je s natjecanjem po skupinama te se sada okreće zanimljivim polufinalnim ogledima u kojima će momčad Atletico de Madrida nakon izborene prve pozicije u skupini snage odmjeriti s domaćinom Al Saddom pojačanim francuskim rukometašima, dok će Al-Zamalek na prošlogodišnjeg pobjednika, ekipu Kiela.

Natjecanje po skupinama na svjetskom je klupskom prvenstvu stiglo do svog posljednjeg dana, točnije, trećeg kola u kojem se se odigrali dvoboji za konačan poredak po skupinama čime su odlučeni i polufinalni parovi. Tako su u grupi A momčadi Atletico de Madrida i Al-Zamaleka snage odmjerile za sam vrh, dok je domaćin Al Jaish protiv Sao Bernarda krenuo po svoju prvu pobjedu na turniru.

Atletico de Madrid - Al-Zamalek 29:25 (12:15)

"Zadovoljan sam osvojenim prvim mjestom u skupini te pobjedom nad jakom momčadi poput Zamaleka koja je gotovo identična egipatskoj rukometnoj reprezentaciji. U drugom smo poluvremenu susreta poboljšali našu obranu te smo uz nekoliko igrača više mogli izboriti i realizirati kontre. Ovaj nam je dvoboj bio odlična priprema za teškog protivnika koji nas očekuje u polufinalu, naime, Al Sadd u svojoj ekipi ima olimpijske pobjednike koji su dobro uigrani tako da će nam biti teško pobijediti, no ujedno će nam to biti i prilika da mi uigramo naše nove igrače", izjavio je trener Atletico de Madrida, Talant Dujšebajev.

Iako su već dan ranije osigurali svoje mjesto u polufinalu španjolski viceprvak te afrički prvak u sklopu trećeg su kola zaigrali za prvo mjesto u skupini. S odličnom formom od prethodnog dana egipatski je predstavnik nastavio i u ogledu s Atleticom koji svoju snagu i znanje nije pokazao ni u obrani ni u napadu. Uspjela je momčad Talanta Dujšebajeva držati prednost do 8:5, no Zamalek tada ulazi u seriju, odlazi na 10:8 te do konca prvoga dijela podiže svoju prednost na +3 (15:12).

Ni prve minute nastavka nisu dobro izgledale za Španjolce koji tada zaostaju već šest pogodaka (12:18). No, tada kao da su se igrači Atletica trgnuli iz sna te su prvo s tri uzastopna gola stigli na 16:19 da bi potom do 47. minute ogleda okončali svoju 13-3 seriju te u potpunosti preokrenuli rezultat (25:21). Uspjeli su se u samoj završnici Egipćani približiti na minus dva (24:26), no Atletico biva siguran do kraja te upisuje pobjedu 29:25 čime u polufinale odlazi kao prvoplasirana momčad skupine A.

Atletico je do preokreta prije svega predvodio Kiril Lazarov sa sedam postignutih pogodaka, a odličan je bio i David Davis sa šest golova, dok se Jakov Gojun jednom upisao u strijelce. Kod Al-Zamaleka se, pak, istaknuo Ahmed Mostafa s 11 golova. Jose Hombrados je među španjolskim vratnicama obranio 12 udaraca, dok su isto toliko obrana zajedno skupili vratari afričkog prvaka.

Al Jaish - Sao Bernardo 30:27 (15:13)

Igrači Ivice Obrvana potpomognuti snagama hrvatskog prvaka CO Zagreba, nakon pomalo iznenađujućeg poraza dan ranije od momčadi Al-Zamaleka koji ih je zaustavio na njihovu putu ka nastavku natjecanja, posljednjeg su dana natjecanja po skupinama upisali pobjedu vrijednu treće pozicije u skupini A. Naučio je domaći predstavnik na greškama te se vrlo dobro suprotstavio brazilskoj ekipi. Poveo je Al Jaish odmah na startu 7:5 da bi do same završnice prvoga dijela osigurao vodstvo 15:11 te je pokazao kako je obrana ove katarske ekipe uistinu spremna zaustaviti brazilske napade. Na predah se potom ipak s +2 za domaćina (15:13).

Iako se Obrvanovi momci u uvodnim minutama nastavka odvajaju na 17:13, brazilski se vratar Nascimento tada u potpunosti budi te predvodi svoju ekipu do minimalnog zaostatka sredinom poluvremena (22:23). Međutim, odlični tada bivaju Špiler i Manojlović koji vraćaju Al Jaish na +4 (26:22) kako bi potom katarski predstavnik mirno priveo ogled kraju te osigurao slavlje 30:27, kao i prva dva boda na turniru.

Skupina A

Ljestvica nakon 3. kola:
1. Atletico de Madrid 6 bodova
2. Al-Zamalek 4 boda
3. Al Jaish 2 boda
4. Sao Bernardo 0 bodova

Najefikasniji u redovima pobjednika bio je Nikola Manojlović sa sedam postignutih pogodaka, David Špiler ih je zabio pet, Zlatko Horvat dodao četiri, dok su se Lovro Šprem i Bojan Skoko po tri puta upisali u strijelce. Najbolji kod Sao Bernarda bio je Fabio Chiuffa s 11 golova. Odlični su među vratnicama bili Darko Stanić kod Al Jaisha sa 16 sakupljenih obrana, kao i Luiz Nascimento kod Brazilaca sa 17 obranjenih lopti.

Nakon što je odigran i posljednji susret dana, između Al Jaisha i Sao Bernarda, poznati su bili kako polufinalni parovi tako i parovi koji će se boriti za konačni poredak na turniru. Atletico Madrid će kao prvoplasirana ekipa skupine A zaigrati s drugom momčadi skupine B, Al Saddom, koja u svojim redovima obiluje igračima francuskog Montpelliera. Al-Zamalek u svom polufinalu, pak, neće imati nimalo lak posao jer će se suprotstaviti prošlogodišnjem pobjedniku turnira te europskom i njemačkom prvaku, Kielu. Al Jaish Ivice Obrvana te nekolicine igrača CO Zagreba će snage odmjeriti s australskim Sydney Universityjem, dok će Sao Bernardo igrati protiv azijskog prvaka Mudhara.

IHF Super Globe, Katar:

3. kolo:
Atletico de Madrid - Al-Zamalek 29:25
Al Jaish - Sao Bernardo 30:27

Foto: Facebook, Página Oficial Balonmano Atlético de Madrid

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!