Nogomet

Valencia nakon Reala testira i Barcelonu, PSG traži prvu pobjedu

Sportnet • petak, 31.08.2012.
Valencia nakon Reala testira i Barcelonu, PSG traži prvu pobjedu
Foto: EPA

Nogometni vikend u najboljim europskim ligama donosi niz velikih dvoboja. Zanimljivo će biti u Barceloni gdje gostuje Valencia, a u Milanu je na rasporedu derbi između Intera i Rome. Ništa manje pozornosti ne budi niti dvoboj Lillea i PSG-a koji još uvijek traži prvu pobjedu dok se u Premiershipu igra veliki dvoboj između Liverpoola i Arsenala...

Treće kolo, drugi Manchester. Realnost je to povratnika Southamptona koji nakon poraza 2:3 od Cityja i 0:2 od Wigana dočekuje United bez Waynea Rooneyja, ali s prinovama koje su se već na domaćoj premijeri upisale u strijelce. Tottenham bi trebao upisati prvu pobjedu jer dočekuje slabi Norwich koji također nema pobjede na kontu.

Nikica Jelavić zabio je već 19 golova u nizu iz prvog pokušaja. Pokušat će nastaviti tu seriju na gostovanju kod WBA-a, kao i njegov Everton koji ima dvije sjajne pobjede iza sebe. Međutim, 3:0 protiv Liverpoola i 1:1 protiv Spursa domaće momčadi poziv je na oprez. Nakon ispadanja od drugoligaša u Liga kupu, Petrićev Fulham ide po drugu pobjedu kod West Hama.

QPR ide na Etihad gdje je u posljednjem kolu prošle sezone umalo izbio Cityju naslov iz ruku, a u nedjelju je na rasporedu derbi kola. Liverpool, za koji možda zaigra Nuri Sahin, nakon ispuštanja pobjede protiv Manchester Cityja, puca na prvu pobjedu protiv Arsenala koji također još ne zna za slavlje, ali ni za postignuti gol.

Nakon uvodnog kola talijanskog prvenstva u kojem nije bilo većih iznenađenja osim poraza Milana od novog prvoligaša Sampdorije, u drugom kolu igra se nekoliko vrlo zanimljivih utakmica. Prije svega treba izdvojiti dvoboj Intera i Rome na Giuseppe Meazzi, te gostovanje aktualnog prvaka Juventusa kod Udinesea koji je "uzdrman" nakon što mu je Braga jedanaestercima oduzela Ligu prvaka.

Nerazzurri su uspješno krenuli u novu sezonu 3:0 pobjedom protiv Pescare, dok je Roma razočarala domaćim remijem protiv Catanije, te se mora "vaditi" u Milanu bez Krkića. Bit će zanimljivo vidjeti kako će Asamoah i Isla reagirati za Juventus protiv svog bivšeg kluba Udinesea. Kolo otvaraju novi prvoligaši Torino i Pescara u međusobnom dvoboju, a tu bi svoje prve minute za momčad s Jadrana mogao upisati Ante Vukušić.

Rossoneri će pokušati poboljšati dojam u Bologni, a Lazio na Olimpicu dočekuje Sicilijance iz Palerma. Zanimljivo bi moglo biti i u Napulju gdje domaćin traži nastavak pozitivnog niza protiv Fiorentine koja ima visoke ambicije ove sezone, a trenutno ima i najboljeg strijelca lige u svojim redovima. Jovetić je preokrenuo protiv Udinesea, a golovi se od njega očekuju i na San Paolu.

Nakon što su uspješno, ali i teže od očekivanog, pobjedom otvorili novu sezonu, aktualni prvaci će u drugom kolu gostovati kod Nürnberga. Ivan Perišić niti na početku ove sezone nije u prvim planovima trenera, no nije niti Mario Götze pa će biti zanimljivo vidjeti hoće li slavlje dortmundskom sastavu ponovno osigurati Kloppov džoker s klupe.

Bayern se u prvom kolu lagano obračunao s debitantom u ligi, Greuther Fürthom, no, u drugom kolu očekuje ih ipak znatno zahtjevniji protivnik. Susreti sa Stuttgartom uvijek su posebnog naboja, a u susjedskom bavarskom derbiju ponovno ćemo očekivati dobro Mandžukićevo izdanje, koji se na fantastičan način, točnije golovima, uklopio u novu minhensku sredinu. Švabe su u tjednu obranile prednost pred moskovskim Dinamom, tako osigurali plasman u skupinu Europske lige i s velikom dozom samopouzdanja dolaze u nedjelju na Allianz Arenu.

U nedjelju Olićev i Lakićev Wolfsburg dočekuje Hannover, dok će u subotu Milan Badelj imati vatreni debi za svoj novi klub HSV, jer u žestokom Nordderbyju sjevera Njemačke gostuje u Bremenu kod Werdera, koji se odlično predstavio u prvom kolu u Dortmundu. Prema najavama u početnom sastavu Hamburga trebao bi se naći i Ivo Iličević.

Četvrto kolo u Francuskoj donosi dvoboj koji svi očekuju s velikim zanimanjem. PSG će biti na velikom ispitu u Lilleu u vrijeme kada pritisak nad Parižanima počinje rasti. U sezonu su ušli s tri uzastopna remija i najave kako će pomesti konkurenciju u Francuskoj, zasad se ne ostvaruju. Četvrto kolo im donosi neugodno gostovanje i najteži susret u novoj sezoni. Koliko god iz PSG-a govorili da je rano za bilo kakvo nezadovoljstvo, četiri utakmice bez pobjede bi zasigurno ružno zvučale za momčad koja je samo u ovom prijelaznom roku uložila 140 milijuna eura za pojačanja.

Zasad jedina momčad sa stopostotnim učinkom je Marseille. Pod vodstvom novog trenera Elieja Baupa Marseille je odlično krenuo u sezonu i nalazi se na vrhu ljestvice. U četvrtom kolu će ugostiti Rennes i pokušat će ostvariti dva cilja - ostati stopostotan i ne primiti pogodak. "Želim da moja momčad izdrži što duže bez primljenog pogotka i uz to pobjeđuje. Težak zadatak, ali volim pred igrače stavljati izazove", najavio je Baup.

Epitet malog derbija kola nosi dvoboj Lyona i Valenciennesa, dvije momčadi koje su dosad upisale po sedam bodova. Lovrenov Lyon je razočarao remijem protiv Eviana i sada će tražiti iskupljenje moguće i s Lovrenom u početnoj postavi. Bez poraza su još Bordeaux i Toulouse koji će igrati protiv Reimsa i Nice dok će prve bodove tražiti Sochaux u domaćem susretu protiv prvaka Montpelliera koji zasad na kontu ima tek jedan bod.

Nakon što je pobjedom nad najvećim rivalom došao do Superkupa, Real se vraća u prvenstvenu zbilju gdje ga čeka Granada, a ovaj put Modrić & Co. nemaju pravo na kiks. S druge strane, Barcelona nema pokal, no zato ima šest bodova na kontu, ali i kudikamo snažnijeg protivnika u vidu Valencije koja se u prvom kolu već osladila bodom sa Santiago Bernabeua.

Svakako će biti zanimljivo za vidjeti može li Rayo Vallecano u nedjeljnoj matineji i nakon sraza sa Sevillom ostati na stopostotnom učinku, a jednak cilj će imati i Valladolid nešto kasnije na gostovanju kod Athletic Bilbaa. Nakon što su uspješno apsolvirali posljednju prepreku prema Ligi prvaka Malaga će sjajan tjedan pokušati zaključiti pobjedom u gostima nad Real Zaragozom.

Potvrdu dobre forme iz prva dva kola tražit će i klubovi iz sredine poretka, Mallorca protiv Real Sociedada, Atletico u gostima kod vrlo dobrog Betisa i Deportivo u dvoboju s Getafeom, dok će do prvih bodova, izuzev Bilbaa, pokušati doći i Osasuna, Celta i Espanyol.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik02.09.2012. u 17:53
    U Barceloni pravi derbi.Mogla bi biti sjajna utakmica.Valencija je veliki klub
    Obrisan korisnik
  • Gem31.08.2012. u 18:11
    Idemo Valencia na Camp Nou ostaviti srce na terenu i zakomplicirati prevnstvo što je više moguće:)))
    Gem