Nogomet

Georgievski: "Hrvatska je favorit u ovoj utakmici, ali mi dolazimo po dobar rezultat"

Ivana Jurica • četvrtak, 06.09.2012.
Georgievski: "Hrvatska je favorit u ovoj utakmici, ali mi dolazimo po dobar rezultat"
Foto: Ivana Jurica

S novim izbornikom Čedomirom Janevskim makedonska reprezentacija stiže u Zagreb na startu kvalifikacija za Brazil. Jedan od igrača na koje Janevski računa u ovim kvalifikacijama je i Daniel Georgievski, bivši igrač Šibenika, a aktualni član Steaue iz Bukurešta. Nakon U-21 reprezentacije Makedonije ovaj desni bek, koji je zapravo rođen u Australiji, prvi je nastup za seniorsku reprezentaciju upisao pod vodstvom bivšeg izbornika Johna Toshacka. Reprezentativni staž nastavlja i kod novog izbornika, a uoči utakmice protiv Hrvatske na Maksimiru, samo za Sportnet.hr govori o raspoloženju u reprezentaciji, očekivanjima u toj utakmici, u kvalifikacijama...

U ponedjeljak ste počeli s pripremama, imate i novog izbornika. Kakav je dojam ostavio na vas igrače u ovih nekoliko dana?

"Novi izbornik je dobar, prvi dojmovi su stvarno dobri. Zna sve o mojim igračkim kvalitetama, naravno tako i za sve ostale igrače."

Kakvo je raspoloženje u momčadi uoči starta kvalifikacija i utakmice na Maksimiru?

"Igrači su već dugo vremena skupa. Ja sam tu samo godinu dana, ali nije se bio problem uklopiti. Raspoloženje je odlično kad god smo skupa, zezamo se, družimo."

Novi izbornik sigurno donosi i neke nove zahtjeve i ideje u igri, a uoči utakmice u Zagrebu nemate baš puno vremena za uigravanje tih ideja.

"Da, nemamo baš puno vremena, ali već nam je selektor na nekoliko sastanaka objasnio svoje zahtjeve, što traži od nas igrača, kakvu formaciju preferira. Sve to nam pokazuje i za vrijeme treninga, tako da polako ulazimo u tu igru koju on od nas traži."

Kakva su očekivanja od gostovanja u Zagrebu?

"Hrvati su favoriti u našoj grupi, ali mi opet dolazimo da napravimo dobar rezultat na Maksimiru. Imate i vi novog izbornika. Sigurno će i pritisak biti veći na vašoj strani budući da ste prošli mjesec u prijateljskoj utakmici poraženi od Švicarske. Mi dolazimo igrati dobar nogomet, dat ćemo sve od sebe da ostvarimo i dobar rezultat, pa što bude."

Odakle će vam prijetiti najveća opasnost iz suparničkih redova?

"Hrvatska ima odlične igrače koji igraju u velikim klubovima diljem Europe. Na svim pozicijama imate odlične igrače."

I vi i Hrvatska u kvalifikacije idete s novim izbornicima, koliko je to bitan faktor na startu kvalifikacija?

"Druge reprezentacija u našoj grupi duže imaju iste izbornike, i mi i Hrvatska imamo nove. Možda će to biti malo teže, ali nikad se ne zna."

Hrvatska je u nedavno u prijateljskoj utakmici, prvoj utakmici u kojoj je Igor Štimac sjedio na klupi, poražena od Švicarske na Poljudu.

"Pa nikad nije dobro izgubiti utakmicu i to kad ste favoriti, tim više što je to zadnja utakmica prije kvalifikacija za veliko natjecanje. Mislim da Hrvatska ima veliku kvalitetu, da mogu zaboraviti na tu utakmicu i nastaviti s pozitivnim igrama. Gledao sam tu utakmicu, Štimac je pružio priliku velikom broju igrača koji do sada nisu baš igrali, koji nisu dobili priliku kad je Bilić bio izbornik".

Ponovno se vraćate u Hrvatsku, na stadion na kojem ste više puta igrali, u državu u kojoj ste živjeli posljednjih nekoliko godina, sad u drugoj ulozi - kao reprezentativac Makedonije.

"Ja sam iz Australije došao u Dinamo Zagreb, pa mi malo više znači ova utakmica. Ipak sam ja tu počeo svoju europsku karijeru. U Hrvatskoj sam igrao šest sezona, pa mogu reći da više znam za Hrvatsku od Makedonije, jer nikad nisam živio u Makedoniji. Ali to nema veze, reprezentativac sam Makedonije i dajem sve od sebe za svoju zemlju. Dat ću sve od sebe i da pokažem onima koji me u Hrvatskoj nisu cijenili kao igrača da su pogriješili."

Kakvo je vaše mišljenje o ovoj kvalifikacijskoj skupini, tko su glavni favoriti za odlazak u Brazil?

"Hrvatska je favorit, ali mislim da u ovoj grupi može biti velikih iznenađenja. Srbija je velika reprezentacija, Belgija, Škotska i Wales su vrlo slični po kvaliteti i igrama. Sigurno neće biti lako ni Hrvatskoj ni jednog drugoj reprezentaciji. Bit će vrlo zanimljivo vidjeti tko će završiti na kojem mjestu u skupini."

Koliko može Makedonija u ovoj grupi?

"Naš cilj je da pokažemo da ne zaslužujemo biti na tako lošem mjestu na FIFA ljestvici, da smo jači nego što svi govore. Želimo dignuti državu s nogometnim uspjesima, da bude sjajna atmosfera kad budemo igramo s jačim reprezentacijama kao što su Hrvatska, Srbija…"

SP 2014, Skupina A

1Brazil 37:2+57
2Meksiko 34:1+37
3Hrvatska 36:603
4Kamerun 31:9-80

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

NogometSP 2014.
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik06.09.2012. u 12:42
    Španjolska igra tika-taku a Hrvatska štima-neštima
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.09.2012. u 11:48
    Dobar rezultat za Makedonce je u najboljem slučaju poraz 1:0 ili 2:1, ali jedna stvar mi nikako nije jasna...prije dva mjeseca smo parirali finalistima eura igrajući dobar i kvalitetan nogomet a sad se tresemo kad nam u goste dolazi 90 i neka reprezentacija svijeta...momčad s jednim pravim igračem... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.09.2012. u 10:57
    Hoće li se Pacak ili netko drugi sjetiti da je na današnji dan prije točno 45 godina Dinamo osvojio Kup velesajamskih gradova? Istodobno je i toga dana rođen Igor Štimac (manje bitno). Očita je veza između Dinama i velikoga hajdukovca.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.09.2012. u 10:40
    nadam se jurčić nije izgubio glavu zbog njegove ljubavi mourinha i da će naš taktički mag iznači odgovarajuće rješenje za ove strašne makedonce.
    Obrisan korisnik
  • kojenajbolji06.09.2012. u 10:21
    razbit cemo ih 1:0 :))))
    kojenajbolji