Košarka

Dobri nastupi za Kasuna i Baraća, Efes dobio, Montepaschi ponovno izgubio

Branimir Korać • petak, 07.09.2012.
Dobri nastupi za Kasuna i Baraća, Efes dobio, Montepaschi ponovno izgubio
Foto: Ivan Lacković

Serijal pripremnih utakmica uoči nove košarkaške sezone nastavljen je i u četvrtak, a nekoliko euroligaških klubova je bilo na zanimljivim iskušenjima. Montepaschi je upisao novi poraz od Gravelinesa dok je Efes još jednom svladao Union Olimpiju. Pripreme su pobjedama otvorili košarkaši Olympiakosa i CSKA iz Moskve...

CSKA - Virtus

Foote u Žalgirisu

Žalgiris je pronašao zamjenu za ozlijeđenog Robertasa Javtokasa kojeg duže vrijeme neće biti na parketu. Potpis na jednogodišnji ugovor stavio je američki centar Jeff Foote koji je prošlu sezonu proveo u D-League nastupajući za Springfield Armor. Prosječno je bilježio 14.6 poena uz 9.0 skokova, a kratko je bio član i New Orleans Hornetsa i Maccabija.

Moskovski CSKA je u Modeni odradio pripremni dvoboj protiv Virtusa iz Bologne i upisao pobjedu 70:61. Moskovljani u novu sezonu ulaze s velikim očekivanjima, njihove ambicije su najviše, a s obzirom na kvalitetu igrača koje posjeduju, pobjeda protiv Virtusa dolazi pod "normalno".

Virtus je izdržao teke nekih desetak minuta nakon čega se CSKA u drugoj četvrtini uspio odvojiti i pobjeći na dvoznamenkastu razliku. Većim dijelom drugog poluvremena prednost Rusa je bila izraženija, a u posljednjoj dionici Virtus je ipak uspio malo smanjiti zaostatak i popraviti dojam.

U pobjedničkom sastavu Saša Kaun je ubacio 11 poena uz sedam skokova dok su po 11 poena ubacili i Vladimir Micov i Andrej Voroncevič. Poen manje je dodao Aaron Jackson. Kod Virtusa Ricky Minard je ubacio 15 poena, a Steven Smith je dodao 12.

Olympiakos - Apollon

Olympiakos je odigrao zatvoreni pripremni susret protiv Apollona iz Patrasa i lako slavio 83:50. Puno jača momčad grčkog prvaka u prvoj pripremnoj utakmici uoči početka nove sezone nije imala nikakvih problema protiv momčadi koja je prošlu sezonu završila kao drugoplasirana u drugoj grčkoj ligi i plasirala se u elitni rang.

Washington u Netanyi

Iako prošle sezone nije briljirao u dresu Obradoira u španjolskoj LEB Gold ligi, Deron Washington se vraća u Izrael. Američko krilo potpisalo je ugovor s Netanyom na jednu sezonu, a u Izraelu očito nisu zaboravili njegove odlične predstave u sezoni 2007/2008 kada je nastupao za Hapoel Holon.

Utakmici je prisustvovao prvi čovjek Olympiakosa Panagiotis Angelopoulos koji je mogao vidjeti totalnu dominaciju svoje momčadi. Od samog početka susreta sve je išlo u smjeru visokog poraza Apollona i tek u posljednjoj četvrtini Olympiakos je malo podignuo nogu s gasa. U ovom susretu Olympiakos nije računao na ozlijeđenog Vangelisa Mantzarisa dok na drugoj strani nije igrao Nikos Argyropoulos.

"I nama i Apollonu ovo je bila prva utakmica uoči nove sezone. Osnovni cilj nam je bio pravilno rasporediti minutažu među igračima kako bismo vidjeli tko se trenutno gdje nalazi. Mislim da smo uspjeli i da možemo krenuti u građenje momčadi za novu sezonu", rekao je nakon susreta trener Olympiakosa Georgios Bartzokas.

U ovom susretu Olympiakos su predvodili Pero Antić s 13 poena te Kyle Hines i Joey Dorsey s po 11 poena. Kod Apollona Gordon Klaiber je ubacio 22 poena uz šest trica.

Gravelines - Montepaschi

Montepaschi je upisao i drugi uzastopni poraz od Gravelinesa. Nakon što su dan ranije poraženi 91:83, u "uzvratu" je Gravelines još jednom slavio i to 82:81. Za razliku od tog meča, Montepaschi je odigrao bolje, imao prednost najvećim dijelom susreta, ali Gravelines je ponovno bolje reagirao u završnih pet minuta.

Bokolo se vratio u Gravelines

Iako je na kraju sezone napustio Gravelines u želji da se okuša u nekom drugom klubu, Yannick Bokolo će ipak sljedeće dvije sezone nositi dres stare momčadi. Proveo je dva tjedna na probi u Cajasolu, nije postignut dogovor o suradnju nakon čega je Bokolo odradio razgovore s čelnicima Gravelinesa i potpisao ugovor 2+1. Bokolo je u Gravelines stigao 2008. godine iz Le Mansa, a prošle sezone je bilježio 7.9 poena uz 3.4 skoka i 1.9 asistencija po susretu.

Prva četvrtina je posve protekla u znaku Montepaschija koji je u susret krenuo sa 17:3, a Francuzi su tek nakon tog furioznog starta počeli igrati. Vrlo dobro je u prvih 20 minuta igrao Mario Kasun koji je već tada bio na deset poena, međutim to nije pomoglo Montepaschiju da zadrži prednost na poluvremenu i na odmor se otišlo s 41:41.

Po povratku iz svlačionice uslijedio je show Bobbyja Browna. Sjajni bek momčadi iz Siene u kratkom je razdoblju pogodio četiri trice, podijelio dvije asistencije, presjekao dvije lopte i uzrokovao još dvije pogreške u napadu Gravelinesa. Međutim tih 13 poena viška kojih su stvorili ponajviše zahvaljujući njemu, brzo se istopilo i prije ulaska u posljednju dionicu Gravelines je vodio 63:62.

U posljednjih deset minuta Francuzi su uspjeli sačuvati prednost i upisati novu pobjedu. "Zadovoljan sam jer smo odigrali dvije jake utakmice u kojima smo igrali dobru košarku. Ovakve utakmice protiv stranih protivnika nam daju mogućnost dodatnog napretka, a dva tjedna van Siene su pozitivno utjecala na momčad koja je pokazala veliku volju za radom. Sada moramo početi raditi na otklanjanju pogrešaka i pokušati homogenizirati momčad. U ovom trenutku je nemoguće očekivati neku čudesno kvalitetnu igru, stoga sam mišljenja da su naši nastupi unatoč rezultatima zadovoljavajući", rekao je trener Talijana Luca Banchi.

Što se strijelaca tiče kod Gravelinesa Ousmane Camara je ubacio 12 poena uz osam skokova dok su po 12 poena dodali i Abdoulaye M'Baye i Juby Johnson. 11 poena i sedam skokova upisao je Ludovic Vaty. Kod Montepaschija sjajni Brown je ubacio 29 poena, a Kasun ga je slijedio s 14 dok je Marcelus Kemp dodao 11 poena.

Anadolu Efes - Union Olimpija

Anadolu Efes je i u drugom susretu svladao Union Olimpiju, ovaj put je to bilo uvjerljivije nego u prvom dvoboju. I drugi susret je igran u Kranjskoj Gori gdje je Efes slavio s 90:79. Prvi dvoboj je otišao na stranu Turaka s tijesnih 78:76.

U sastavu Efesa se našao i oporavljeni Kerem Tunceri koji je odradio svoje prve minute na ovim pripremama. Minutažu je podijelio s Jordanom Farmarom koji je ujedno bio i najdominantnija figura ovog dvoboja.

Bivši NBA-evac je susret završio s 23 poena, a slijedio ga je hrvatski reprezentativac Stanko Barać s 14 poena. Dobru utakmicu odradio je i Saša Vujačić koji je ubacio poen manje. U slovenskom sastavu najefikasniji je bio Riječanin Dražen Bubnić sa 17 poena, a uz njega se istaknuo i Jaka Blažič s 15 poena.

Cantu - Spartak St. Peterburg

U prijateljskom dvoboju u Bormiju sastali su se Cantu i Spartak iz St. Peterburga, a pobjedu su odnijeli Talijani 63:56. U zanimljivom dvoboju neizvjesnost je potrajala do samog kraja susreta kada su se Talijani ipak uspjeli odvojiti i otići do pobjede.

Na poluvremenu je bilo 34:34, a onda su igrači Cantua predvođeni vrlo dobrim Maartyjem Leunenom stvorili prednost i pobjegli na 54:44.

U posljednjoj četvrtini momčad Jurija Zdovca je zaigrala bolje zahvaljujući Joshu Carteru, uspjela je smanjiti zaostatak na svega jedan poen, ali u samom finišu Jeff Brooks ubacuje tricu, Leunen krade loptu i baca u kontru za Marullija koji pogađa i prekida seriju Spartaka.

"Odigrali smo jako dobru utakmicu u obrambenom dijelu, međutim u napadu još nije sve štimalo. Našoj momčadi još uvijek nedostaje razumijevanja i uigranosti, a ne treba zaboraviti niti da smo igrali bez trojice važnih igrača. Od prisutnih treba svakako istaknuti odličnu igru Cartera", izjavio je sportski direktor Spartaka Aleksej Karvanen.

Spartak je igrao na krilima Cartera koji je ubacio 20 poena, a podršku je imao u Lukasu Mavrokefalidisu koji je uz devet poena uhvatio 14 skokova. Kod Cantua Zvonko Buljan nije nastupio, a najbolji su bili Brooks i Nicolas Mazzarino s po 15 poena.

Pripremne utakmice:
Virtus Bologna - CSKA Moskva 61:70
Olympiakos - Apollon Patras 83:50
Gravelines - Montepaschi 82:81
Anadolu Efes - Union Olimpija 90:79
Azovmaš - Astana 83:71 (Serapinas 15, Dragičević 14 za Azovmaš)
VEF Riga - Liatkabelis 81:72 (Janicenoks i Daniels po 15 | Babkauskas i Griskenas po 15)
Cantu - Spartak St. Peterburg 63:56
Radnički Kragujevac - Vojvodina 91:81 (White 24, Dragojlović 15, Worthington 15 | Zeković 21, Marojević 16)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!