Rukomet

Legendarni norveški vratar završio karijeru zagazivši u peto desetljeće života

Ivan Dominik • subota, 08.09.2012.
Legendarni norveški vratar završio karijeru zagazivši u peto desetljeće života
Foto: Nikola Movrić

Svijet rukometa, a posebno rukomet u Norveškoj, ostao je bez jednog velikog imena među vratnicama. Legendarni internacionalac te norveški reprezentativni rukometni vratar Steinar Ege otišao je u mirovinu u 41. godini života, nakon što je njegov dosadašnji klub, AG Kobenhavn, doživio financijski kolaps...

Još uvijek se redaju "žrtve" financijskog kraha danskog prvaka i sudionika prošlosezonskog Final Foura rukometne Lige prvaka, AG Kobenhavna. Nakon što su dansku prijestolnicu napustili brojni igrači od kojih najviše zvuči ime Mikkela Hansena, jedan je rukometaš odlučio završiti svoju prebogatu karijeru.

Riječ je bivšem norveškom reprezentativnom vrataru koji je za reprezentaciju Norveške skupio pomalo nestvarnih 262 nastupa, Steinaru Egeu. Poslije propadanja AG Kobenhavna u srpnju ove godine, u kojem je Ege branio protekle sezone zajedno s Kasperom Hvidtom, 40-godišnjak je odlučio reći zbogom rukometu.

Steinar Ege

Mjesto rođenja: Kristiansand, Norveška
Datum rođenja: 10. travnja 1972. godine
Visina/težina: 194 cm/94 kg
Pozicija: vratar
Nadimak: Stonie
Nastupa/ golova za reprezentaciju: 262/1
Klubovi: Gummersbach, Kiel, Galdar, FCK Handbold, AG Kobenhavn

Nakon objavljivanja mirovine ponukane ostankom bez posla, kao što je ostalo i još 13 njegovih suigrača, Steinar Ege je naveo i svoje razloge: "Igrao sam rukomet cijeli svoj život i bio sam pravi profesionalac posljednjih 15 godina. To je meni i mojoj obitelji dalo neka fantastična iskustva, za koja sam neizmjerno zahvalan. Postigao sam neke stvari u karijeri kojima se vrlo malo sportaša meže podičiti. Međutim, sada je ipak došlo vrijeme za mene da probam nešto novo i da se okrenem novim izazovima", započeo je legendarni vratar u svom priopćenju.

"Naravno da sam prošao kroz teško razdoblje, ali na kraju se osjećam dobro zbog odluke da okončam karijeru. Želio bih zahvaliti svojoj obitelji koja me podupire i koja me uvijek podupirala u svim mojim odlukama", dodao je Norvežanin.

Isto tako, za dansku TV postaju TV2 Ege je u intervjuu u četvrtak navečer rekao koji će događaj u svojoj karijeri najviše pamtiti: " Najljepše i najveće iskustvo moje duge karijere bilo je osvajanje danskog prvenstva i pobjeda u finalu protiv Bjerringbro-Silkeborga s AG Kobenhavnom i to pred 36.000 navijača na Parken stadionu 2011. godine."

Steinar Ege je u bogatoj karijeri duljoj od dva desetljeća postao je zasigurno najbolji norveški rukometni vratar u povijesti. Dva puta je osvajao dansku ligu, s AG Kobenhavnom 2011. i s FC Kobenhavnom 2008. godine, a prije Danske je igrao i u njemačkoj Bundesligi za Gummersbach i THW Kiel, koji je napustio 2006. godine. Za norvešku reprezentaciju upisao je 262 nastupa, a umirovio se iz nacionalnog dresa prošle godine. S brojem 12 na dresu, koji je najčešće nosio tijekom cijele karijere, ostat će upamćen kao agilan, inteligentan, moderan i pametan vratar svjetske klase, koji je definitivno zadužio rukomet u cijelom svijetu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!