Nogomet

Štimac: "Hrvatska nije lovac nego lovina"

Ante Zovko • subota, 08.09.2012.
Štimac: "Hrvatska nije lovac nego lovina"
Foto: Davor Sajko

Dan poslije pobjede 1:0 protiv Makedonije u prvom kolu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2014., hrvatski izbornik Igor Štimac rekao je da nije posve zadovoljan izdanjem svoje momčadi i najavio promjene za utakmicu u Bruxellesu.

Pogotkom Nikice Jelavića u 69. minuti Hrvatska je apsolvirala prvi kvalifikacijski ispit koji se pokazao teškim kako se i očekivalo.

"Ostvarili smo prvi cilj, međutim ne mogu biti zadovoljan većim dijelom onoga što nas je okruživalo, bez obzira na postojeću želju", rekao je izbornik Igor Štimac na konferenciji za novinare dodavši da nije oduševljen ambijentom na polupraznom Maksimirskom stadionu.

"Hrvatska nije lovac nego lovina. To se mora shvatiti, nema mnogo onih koje mi možemo loviti. U dijelu smo sezone kad većina igrača nije na svojem fizičkom maksimumu, što se očitovalo u realizaciji."

Nakon poraza 2:4 u prijateljskoj utakmici protiv Švicarske u Splitu 15. kolovoza, Hrvatska je zaigrala s izmijenjenom zadnjom linijom i pokazala se čvršćom.

"Najveće zadovoljstvo je što je obrana bila na puno većoj razini nego u Splitu", rekao je Štimac. "Radili smo na tome na treningu, kako uljuljati protivnika. Tražio sam od stopera i bočnih igrača da iskorače naprijed."

Slijedi ogled s nominalno najtežim protivnikom u skupini, Belgijom koja je pobijedila 2:0 u Walesu. Štimac je istaknuo da se radi o protivniku s osam igrača koji su bili prvaci u raznim zemljama, ali da ne strahuje:

"I protiv Belgije ćemo igrati kao da je riječ o finalu Svjetskog prvenstva. Bez obzira na euforiju koja ih okružuje, i oni su imali problema, pobijedili su s igračem više. U ovoj skupini mogući su svi rezultati, a mi se pripremamo na to. Sitne korekcije radit ćemo u trenažnom procesu. Najvažnija od toga je agresivnost u pomicanju protivnika od našeg prostora. U tom suženom prostoru moramo neutralizirati protivnika, da nam ne stvara šanse."

Osvrnuo se na kritike koje je tijekom utakmice uputio veznjaku Ivanu Rakitiću, koji je zamijenjen na poluvremenu: "Rakitić mora shvatiti da je njegov glavni zadatak duel igra, oduzimanje lopti i razigravanje. Mogu prihvatiti poneku nepreciznost, ali ne i manjak agresije. Ne bih ga kritizirao da od njega ne očekujem više."

Igrač Seville vjerojatno je izgubio mjesto u sastavu za Bruxelles jer je izbornik najavio promjene: "Ne robujem sustavu. Moramo pogoditi izbalansiranu momčad za Belgiju, momčad koja je u stanju ugroziti njihova vrata. Najvjerojatnije će biti promjena u sastavu. Od svojih igrača tražim da budu najjači kad je najpotrebnije. Kada poraz nije tragedija, lakše je igrati, a meni u nogometnu više ništa nije tragedija. Protiv Belgije bit će nam lakše nego protiv Makedonije."

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik09.09.2012. u 21:07
    pitanje svih pitanja sto bi komentator stimac rekao na ovu igru hrvatske? taj stimac je prije bio odbojan lik, htio je bit sve u nogometu od sefa hajduka iz sjene do predsjednika saveza pa sad do izbornika, ali jedino sto ga je drzalo zivim je to sto je bio protuteza mamicu, a sad kad su zajedno... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik09.09.2012. u 18:05
    Igore ne laprdaj , nego se primi posla imaš ga preko glave.Gdje je nestao Schildenfeld, zna li to itko?Dobro je igrao na Euru.Gdje su predvodnici Ladićeve U21?
    Obrisan korisnik
  • dominik25709.09.2012. u 16:44
    ...manjak je trke...vezni igrači nemaju defenzivnu kvalitetu tipa niko kovač..modrić nažalost dobar samo prvih 15 minuta i to u realu...a hehe šimunića bi lijepo zamolio da zabije napokon...makar po zakonu velikih brojeva...u belgiji samo kontra i prekid mogu pomoći(štimac je tvrdio da će igrati u... [više na forumu]
    dominik257
  • Obrisan korisnik08.09.2012. u 19:31
    Jedino je "trener svih trenera" bio najjači motivator igrača,usaditi igraču i ono znanje koje nema. Današnji mladi treneri nemaju to znanje i autoritet.Igraju na kartu ako prođe prođe, a ako ne lako je odstupiti i nikom ništa. A bojim se da i pojedini igrači u repki ne daju svoj maksimu i ne igra... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Share08.09.2012. u 18:26
    Slazem se s 99% tvog posta,al igra Hrvatske pod Stimcem je njegova najveca kritika.A ja ga kritiziram zbog njegovog narcisoidnog i egoisticnog ponasanja.Ne zeli priznati da mu je Bilic ostavio reprezentaciju u idealnom stanju nego se odlucuje za neke eksperimente koji nemaju veze sa zdravim... [više na forumu]
    Share