Nogomet

3. HNL Jug: Korčulanski Zmaj bolji od makarskog, bodovi iz neretvanskog derbija ostali u Opuzenu

Ivan Dominik • ponedjeljak, 10.09.2012.
3. HNL Jug: Korčulanski Zmaj bolji od makarskog, bodovi iz neretvanskog derbija ostali u Opuzenu
Foto: Kristijan Komarica

Do trećeg je kola stigla 3.HNL Jug, a nakon svih odigranih utakmica tijekom vikenda nisu se dogodile značajnije promjene na vrhu prvenstvene tablice. Dva Jadrana i dalje su vodeća, dok je samo onaj iz Kaštel Sućurca ostao besprijekoran. Konavljanin je treću utakmicu zaredom remizirao rezultatom 1:1, što je bio i jedini remi kola. U susretu dva Zmaja slavio je onaj domaći iz Blata, dok je u derbiju kola između klubova s rijeke Neretve uspješniji bio opuzenski Neretvanac nadigravši Neretvu iz Metkovića...

Jadran (KS) - Omiš

Prvi subotnji dvoboj donio je sraz vodeće ekipe lige, Jadrana iz Kaštel Sućurca, koji je ugostio Omiš. Vrlo turbulentna i uzbudljiva utakmica puna preokreta bolje je započela za goste koji su poveli već u 18. minuti golom Tonija Biuka. Međutim, Jadran je poravnao iz jedanaesterca preko Gorana Kapitanovića pred sam kraj prvog dijela. Ali, to nije bilo sve u prvom poluvremenu jer je za 2:1 gostiju u posljednjoj minuti prvog dijela pogodio Ivan Šarić.

No, u nastavku su se domaćini naljutili i trgnuli te ubrzo preuzeli terensku inicijativu i stavili Omišane u podređen položaj. Dominacija se domaćima isplatila već nakon tri minute igre u drugom poluvremenu kada je na 2:2 poravnao Jure Šiškov. Nekoliko trenutaka kasnije već je bilo 3:2 za Jadran jer je mrežu Božidara Baučića zatresao Željko Elez. Jadranovi igrači niti tada nisu stali s napadima, nego su ih još više pojačali, a to ih je dovelo do još dva zgoditka koje su zabili Stipe Dević i ponovo Goran Kapitanović, ovaj put iz igre. Marko Vrkić zabio je za Omiš u 78. minuti te postavio konačan rezultat, visokih i efikasnih 5:3 za Kaštelane.

Primorac-Biograd na moru - Konavljanin-Čilipi

U Biogradu na moru, čilipski je Konavljanin stigao na sebi najdalje gostovanje u ligi. Čilipljani su doputovali po pobjedu jer su u prva dva kola prosuli već četiri boda odigravši dvaput po 1:1. No, i domaći je Primorac želio trijumf kako bi nastavio dobru seriju započetu u prošlom kolu slavljem kod Hrvaca. I domaći su bili bolji na početku susreta, više su prijetili i imali izglednih šansi, pogotovo preko svog ponajboljeg igrača Luke Vodopije. Međutim, tek nakon pola sata igre uspjeli su stići do vodstva kada je lijepim prizemnim udarcem u dalji kut gostujućeg vratara Radića pogodio domaći kapetan Šime Marković. Minimalnim vodstvom Biograđana otišlo se i na pauzu između dva poluvremena, a Konavljanin se morao drastično popraviti u igri jer je konkretan prema golu domaćina bio jedino najbolji igrač kluba, Cavtaćanin Vlaho Grbešić, koji je prijetio udarcima iz daljine.

U drugom dijelu Konavljani su zaigrali stoga i bolje te su počeli i dominirati protiv fizički nespremnije i slabije ekipe. Bili su gosti sve bolji što je vrijeme više odmicalo, a to je na naplatu stiglo u 73. minuti kada je na ubacivanje iz slobodnog udarca Stijepa Njire glavom za izjednačenje pogodio Dario Jelčić. Završilo je 1:1 jer do kraja nije bilo promjena, premda je Konavljanin bio bolji i mogao je pobijediti, ali su domaći uspjeli obraniti pokušaje Jelčića i udarac koji je uputio Stijepo Njire u zadnjoj minuti susreta. Konavljanin je treći put zaredom remizirao uz 1:1, a rezultat je zaslužen i realan, s obzirom da je svakoj ekipi pripalo po jedno poluvrijeme.

Val-Kaštel Stari - Hrvace

Nogometni klub Val iz Kaštel Starog, novopečeni slavljenik i stogodišnjak, lakoćom je apsolvirao slabašnu momčad Hrvaca u trećem kolu prvenstva te time ostao u vrhu ligaškog poretka, odnosno na trećem mjestu iza dva Jadrana. Na igralištu Vukovar od samog je početka ogleda postojala samo jedna ekipa i bilo je samo pitanje vremena kada će Val povesti protiv podređenih i manje kvalitetnih gostiju. To se dogodilo tek nakon nešto više od pola sata igre kada je lijepo poentirao napadač domaćih Ante Sokol.

No, tu nije bio kraj mukama za Hrvace jer je nekoliko desetaka sekundi kasnije, gotovo odmah u idućem napadu Val udvostručio svoj vodstvo. Tek što se krenulo s centra Kaštelani su oduzeli loptu igračima gostujućeg sastava te je mrežu Andrije Cvrlje za 2:0 zatresao Frane Grbeša. Tim se vodstvom domaćih otišlo i na poluvrijeme, a u nastavku pogodaka više nije bilo, jer je Val lijepom igrom sačuvao svoju prednost, dok gosti iz Hrvaca nisu uspjeli doći do zgoditka ili ikako opasnije zaprijetiti vratima Marka Buzova. Stoga je još jedan trobod ostao u najdaljem Kaštelu od Splita.

Zagora-Unešić - Kamen-Ivanbegovina

Pred 250 svojih fanatičnih navijača na igralištu Borovište, unešićka je Zagora uspjela izgubiti susret koji je morala i trebala pobijediti. U goste je stigao Kamen iz Ivanbegovine, ne prejak protivnik, međutim, protivnik koji je domaće šokirao na samo satrtu u dvoboj. Već u četvrtoj minuti susreta goste je u vodstvo doveo poznati napadač s prvoligaških terena, koji je svojevremeno u dresu Zadra zabijao diljem Hrvatske, Hrvatin Gudelj. Velikom borbom do kraja poluvremena i izvrsnom igrom u obrani gosti su uspjeli sačuvati svoje rano stečeno vodstvo.

U nastavku je nesreća još jednom stajala Zagoru pogotka i još većeg zaostatka za Kamenom. Nakon samo šest minuta igre u drugom dijelu, još jedan šok za domaće - autogol je svom vrataru Tomislavu Duki zabio Petar Šimić i tako doveo Kamen na prag pobjede. Međutim, nakon dva zgoditka Kamen je malo pao u igri, a neki su igrači postali i previše nervozni. Stoga je u 55. minuti kod Kamena zbog vrijeđanja glavnog suca susreta, Ante Žilića, isključen Silvijo Begić, veznjak gostiju. No, brojčanu nadmoć na travnjaku Zagora do kraja nije uspjela iskoristiti niti poentirati pa je pobjeda od 2:0 ipak otišla u Ivanbegovinu.

Jadran (LP) - GOŠK-Dubrovnik

Istim rezultatom kojim je Kamen odnio gostujuću pobjedu u Unešiću, kod kuće je Jadran slavio nad GOŠK-om. Nogometaši iz Ploča procvjetali su od povratka bivšeg hrvatskog reprezentativca i igrača Hajduka, Hrvoja Vejića u klub, dok su gosti došli u županijskom derbiju izvući što bolji rezultat protiv favoriziranog protivnika. Utakmica je počela "sramežljivo" i oprezno s obje strane, ali su prvi uspjeli zabiti ipak Pločani, koji su imali laganu premoć i inicijativu kroz cijeli dvoboj.

Za 1:0 glavom je zabio Danijel Dabić, kapetan koji je odlično reagirao na ubačaj brzog Dinka Vukušića. Prednošću domaćih otišlo se i na odmor bez velikih uzbuđenja u ostalom dijelu prvog poluvremena. No, u nastavku je nešto bolje počeo igrati i sastav iz Lapada, ali bez učinka pa su Pločani ponovo pred kraj susreta preuzeli inicijativu te došli do konačnog slavlja od 2:0. Posljednji je gol na dvoboju bio djelo Frane Jerkovića, koji je ušao s klupe i lijepo poentirao zaobišavši vratara gostiju, Dalibora Kristića, te poslavši ga po drugi put po loptu u mrežu.

Uskok - Velebit

Uskok je do prve pobjede u sezoni, nakon dva uvjerljiva poraza, došao preko leđa Velebita. Momčad iz Klisa na domaćem je terenu "razmontirala" gostujući sastav te upisala prve bodove u novoj sezoni, a u isto vrijeme pobjegla iz zone ispadanja u koju je automatski gurnut Velebit. Uskoci su sve riješili u prvih osam minuta susreta kada su zabili čak tri gola. U drugoj je minuti "pipu" Velebita otvorio Mirko Žaja, u četvrtoj je egzekutor za 2:0 bio Nedo Ereš, da bi se ponovo, po drugi put, u strijelce upisao Žaja u osmoj minuti. 3:0 bio je i rezultat poluvremena, a gosti su se trgnuli tek u nastavku susreta.

Uskok se malo i opustio nakon furioznog starta u susret i tri zgoditka koji su došli kao na traci, međutim, to je opuštanje kluba iz Klisa kažnjeno u 72. minuti kada je na 3:1 smanjio gostujući veznjak Marin Kurtin. No, Velebit nije mogao više od toga, a Uskok se poslije primljena pogotka ponovno sabrao i počeo igrati konkretnije, opreznije i ozbiljnije. To je dovelo i do četvrtog gola u mreži Velebita, a za konačan trijumf momčadi iz Klisa i rezultat 4:1 pogodio je desetak minuta prije kraja susreta Ante Čaleta, još jedan ofenzivac u sastavu dalmatinske ekipe.

Neretvanac-Opuzen - Neretva-Metković

Apsolutni derbi kola bila je utakmica dvaju klubova iz gradova na Neretvi. Neretvanski derbi, kako ga lokalci vole nazivati, ovog je puta podosta uvjerljivo otišao na strnu domaće ekipe. Pred preko 600 gledatelja u Opuzenu domaćin je bolje krenuo u međusobni susret, ali je tek krajem prvog dijela uspio povesti. Loptu je u kazneni prostor ubacio Dragan Brečić, a za domaće je zabio Ante Batinović te je 1:0 Neretvanca bio i rezultat poluvremena. Početkom nastavka briljantni je domaći sastav opet uspio zabiti, a ovaj put je asistent postao strijelac pa je tako za 2:0 pogodio Brečić, inače igrač koji je u prvom dijelu zatresao i stativu.

U 64. minuti neizvjesnost je susretu golom za 2:1 vratio igrač Neretve Mario Pinjuh, koji je samo pet minuta ranije ušao s klupe zamijenivši Danijela Kozinu. No, to nije bilo dostatno za Metkovce jer je dvije minute kasnije fantastični Brečić opet lucidno asistirao, a loptu je u mrežu za 3:1 i prve bodove Neretvanca u novoj sezoni poslao Mato Čamo. Brečić je proglašen i igračem utakmice, a nakon susreta se u Opuzenu dugo slavilo.

Zmaj-Blato - Zmaj-Makarska

U susretu dvaju Zmajeva na Korčuli uspješniji je rezultatom 2:1 bio domaći Zmaj iz Blata. Makarani su se borili žustro kroz cijeli susret, ali domaći su bili prejaki i premotivirani u ovom susretu. Nakon pola sata utakmice, Zmaj iz Blata je ubrzao svoju igru i došao do vodećeg pogotka. Egzekutor je bio Vinko Nobilo, a poslije njegova zgoditka se susret smirio te je 45. minuta istekla uz rezultat od 1:0 za domaće.

Drugi dio susreta nije donio bolju utakmicu, koja je bila tvrda i borbena, nego se nastavilo taktičko nadmetanje dvaju trenera. Međutim, kada je dvoboj već ušao u sami finiš, ukazao se za Makarane Josip Gojak koji je izjednačio rezultat. No, nisu se domaći dali smesti pa su samo četiri minute poslije, u 86. minuti dvoboja, zabili za 2:1 i konačno slavlje u Blatu. Strijelac pobjedničkog gola za domaće bio je Šime-Josip Pedišić.

3. HNL - Jug

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Primorac Biograd1:1Konavljanin
Val2:0Hrvace
Zagora0:2Kamen
Jadran Luka Ploče2:0GOŠK Dubrovnik
Uskok4:1Velebit
Jadran Kaštel Sućurac5:3Omiš
Neretvanac3:1Neretva
Zmaj Blato2:1Zmaj Makarska
1Val 3047:18+2959
2Zmaj Blato 3042:30+1249
3GOŠK Dubrovnik 3036:32+448
4Omiš 3051:44+745
5Neretvanac 3047:54-745
6Kamen (-1)3045:31+1444
7Zmaj Makarska 3049:36+1344
8Hrvace 3037:30+744
9Neretva 3048:37+1143
10Konavljanin 3037:31+643
11Jadran Kaštel Sućurac 3045:46-143
12Zagora 3037:39-243
13Primorac Biograd 3057:46+1141
14Jadran Luka Ploče 3042:46-439
15Uskok 3045:50-537
16Velebit 3022:117-952

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

NogometHNLDruga NL
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik10.09.2012. u 20:10
    Bravo za Jadrane i Val, kojima će ovo biti najteža sezona dosada kao i svima. Samo naprijed!
    Obrisan korisnik
  • cameosis10.09.2012. u 17:16
    omiš toplo-hladno ...
    cameosis

3. HNL - Jug

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Primorac Biograd1:1Konavljanin
Val2:0Hrvace
Zagora0:2Kamen
Jadran Luka Ploče2:0GOŠK Dubrovnik
Uskok4:1Velebit
Jadran Kaštel Sućurac5:3Omiš
Neretvanac3:1Neretva
Zmaj Blato2:1Zmaj Makarska
1Val 3047:18+2959
2Zmaj Blato 3042:30+1249
3GOŠK Dubrovnik 3036:32+448
4Omiš 3051:44+745
5Neretvanac 3047:54-745
6Kamen (-1)3045:31+1444
7Zmaj Makarska 3049:36+1344
8Hrvace 3037:30+744
9Neretva 3048:37+1143
10Konavljanin 3037:31+643
11Jadran Kaštel Sućurac 3045:46-143
12Zagora 3037:39-243
13Primorac Biograd 3057:46+1141
14Jadran Luka Ploče 3042:46-439
15Uskok 3045:50-537
16Velebit 3022:117-952