Košarka

Kvalifikacijski put završen novom pobjedom, Hrvatska u Sloveniju kao stopostotna

Branimir Korać • utorak, 11.09.2012.
Kvalifikacijski put završen novom pobjedom, Hrvatska u Sloveniju kao stopostotna
Foto: Ivana Karačić

Hrvatska košarkaška reprezentacija upisala je i osmu pobjedu u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo u Sloveniji. U posljednjem susretu u Crikvenici je poražena Austrija 78:74...

Ono što se tražilo, to je i ispunjeno. U vjerojatno najlakšoj kvalifikacijskoj skupini ovih kvalifikacija za Eurobasket, Hrvatska je upisala stopostotan učinak i nije dopustila niti jednoj reprezentaciji da napravi iznenađenje. Bez obzira na sve izostanke, bez obzira na neke teško izborene pobjede, Hrvatska je zaslužila mjesto na vrhu skupine.

U posljednjem susretu u Crikvenici je gostovala Austrija, a Hrvatska je tijesno slavila 78:74. Veći problem su predstavljali umor i motivacija nego sam protivnik, ali svejedno pobjeda nije ozbiljno dolazila u pitanje.

Već prema igri u prvih 20 minuta bilo je očito kako je Hrvatska i s pola snage bolja od Austrije. Nisu naši reprezentativci ništa posebno odigrali u prvom poluvremenu, nije tu bilo niti neke velike agresivnosti, imaginacije, čvrste obrane, međutim za pobjedu protiv ovakvog protivnika bilo je dovoljno i ovo što su prikazali u Crikvenici.

Loš hrvatski šut s vanjskih pozicija dugo je držao Austrijance u igri, na dvije minute do odlaska na odmor bilo je 33:26, ali onda je napokon proradila trica, u kratkom roku iza linije 6.75 ubacuju Simon, Bogdanović i Stipčević i Hrvatska stvara po prvi puta na utakmici osjetniju prednost bijegom na 44:27.

Do kraja prvog poluvremena Austrijanci su ubacili pet poena i na odmor se otišlo s 44:32.

Austrijancima je ovo bila važna utakmica, postojale su kombinacije u kojima bi mogli do Slovenije, međutim uz sav trud, volju i želju, nisu mogli iznenaditi Hrvatsku. Razlika u kvaliteti je jednostavno prevelika i kada god bi Hrvatska zaigrala malo ozbiljnije, Austrija je bila na mukama.

U drugom poluvremenu se očekivalo da će se Hrvatska pokušati odmah odvojiti i mirno dovršiti posao, međutim Austrija se nije dala. Vrlo dobro je igrao u početnoj fazi drugog dijela Jason Detrick koji je stvarao najveće probleme hrvatskoj obrani. Kada su Austrijanci stigli na 56:49, krenulo se na sigurno. Nekoliko napada u nizu lopta je spuštena na zicer Planiniću, ovaj je rutinski odrađivao svoj zadatak i Hrvatska se ponovno odvojila.

Uoči posljednjih deset minuta ovih kvalifikacija, Hrvatska je imala 65:53, Austrijanci su se privukli na 65:58 zahvaljujući hrvatskih četiri minute bez poena.

Kako bi se spriječile neke neugodnosti u posljednjih pet minuta, Sunara ubacuje na parket Ukića i Žorića, no niti to ne pomaže. Austrijanci vežu dvije trice, a nakon Lamešićeve na četiri minute do kraja susreta Austrija smanjuje na svega 70:67.

Nakon toga Ukić niže dva polaganja, Austrijanci griješe u napadu, Bogdanović dodaje ubačaje s linije slobodnih bacanja i pobjednik je riješen. Posljednji trzajevi Austriju su doveli na minus četiri, bliže od toga nisu mogli, a Hrvatska je slavila 78:74.

U utakmici koja je Hrvatskoj nije donosila ništa, a mogla je samo uzeti nešto ugleda, prvi strijelac u našem sastavu bio je Roko Ukić sa 16 poena i pet skokova, a 14 poena dodao je Darko Planinić. Kod Austrije Dettrick je ubacio 19 poena, a 16 je dodao Mahalbašić.

EP 2013., kvalifikacije

  • Rezultati
  • Ljestvica

10. kolo

Cipar58:63Mađarska
Hrvatska78:74Austrija
1Hrvatska 80+146
2Ukrajina 62+57
3Austrija 35+12
4Mađarska 35-26
5Cipar 08-189

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik12.09.2012. u 09:08
    taman kad naši zaigraju dobro, počme standrano srljanje srljanje, i onda sve ispadne s brda dola, i tko zna kako bi bilo, da na kraju prvog poluvremena nismo dali tri vezane trice... srećom ima vremena do Slovenije za uigrat se... također, stalno se priča o Šariću i to je dobro, međutim, Planinić... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.09.2012. u 08:02
    Srbija je prošla kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane momčadi iako je i Estonija imala isti broj bodova. Malo mi je pretjerano 24 reprezentacije.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.09.2012. u 00:22
    gospodski!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik11.09.2012. u 23:30
    na ep-u će biti 0-5
    Obrisan korisnik
  • mostovoj11.09.2012. u 22:45
    Ako pogledamo da se Srbija vjerovatno nije kvalificirala na ovo EP s 24 reprezentacije, ovo "jao jao" je nepotrebno.
    mostovoj