Zimski sportovi

NHL: Službeno proglašen lockout, slijedi neizvjesnost

Ivan Dominik • nedjelja, 16.09.2012.
NHL: Službeno proglašen lockout, slijedi neizvjesnost

U NHL-u je istekom 15. rujna odnosno u subotu u 23:59 sati istekao stari Kolektivni ugovor (CBA), koji je donesen davne 2005. godine, a novi nije stupio na snagu, jer još nije dogovoren. Službeni početak lockouta s početkom u ponoć 16. rujna proglasio je zamjenik povjerenika za NHL ligu, Bill Daly...

NHL liga i službeno je ušla u lockout nakon što je u 23.59 sati po lokalnom vremenu 15. rujna istekao dosadašnji kolektivni ugovor, CBA, koji je trajao sedam godina.

Povjerenik Lige Gary Bettman koji zastupa vlasnike i NHL te Donald Fehr, izvršni direktor Udruge igrača NHL-a, NHLPA, 7 koji zastupa igrače, nisu se dogovorili oko sastavljanja novog CBA-a, koji nije potpisan ni ratificiran i zbog svega toga su vlasnici odlučili "zaključati" svoje igrače, odnosno proglasiti lockout.

Lockout je na snagu automatski stupio u ponoć 16. rujna.

Vlasnici i igrači i dalje se najviše spore oko novca i prava igrača, a ono što vlasnici najviše žele jest smanjenje udjela u zaradi od hokeja (HRR) igračima, koji su dosad imali 57 posto udjela u HRR-u, dok su vlasnici imali 43 posto. Posljednji put su NHL i NHLPA pregovore imali u srijedu 12. rujna kada su izmijenjeni zahtjevi i ponude za formiranje novog CBA-a, a nakon toga više te dvije udruge nisu zasjedale, iako su trebale u petak 14. rujna - no to je odgođeno do daljnjeg.

Budući da dogovora nije bilo, a novi pregovori nisu ni održani niti su zakazani za neki egzaktan datum, zamjeniku povjerenika NHL-a, Billu Dalyju, preostalo je samo proglasiti lockout što je on i službeno učinio:

"Razgovarali smo u subotu i odlučili da nema smisla zakazivati nove sastanke u vezi sastavljanja novog Kolektivnog ugovora, zato što smo uvidjeli da niti jedna strana još uvijek nije spremna napraviti ozbiljne i radikalne promjene te pomake u dosadašnjim svojim ponudama. Siguran sam da ćemo ostati u kontaktu u sljedećim danima i da ćemo uskoro zakazati novi sastanak o ovoj temi kako bismo što prije naišli na rješenje. Žao nam je što je situacija ovakva jer joj se nismo nadali i nismo je očekivali, ali nadamo se svi skupa što skorijem dogovoru", izjavio je Daly.

Kao rezultat svega, pojedini igrači NHL-a sada slobodno mogu potražiti i pronaći nove privremene angažmane u drugim sjevernoameričkim ligama, KHL-u i ostalim ligama Europe, trening kampovi neće biti otvoreni 21. rujna kako je planirano, samo natjecanje u ligi najvjerojatnije neće početi po rasporedu 11. listopada, a još je mnogo drugih stvari ostalo u neizvjesnosti, koja je sada nastupila u NHL-u te će trajati do daljnjeg.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik17.09.2012. u 01:16
    hebes malkina,giroux je jos slobodan:)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.09.2012. u 18:29
    I sada vidim vijest da je Malkin otišao u Rusiju..e jbga, zakasnili ovi iz Medveščaka
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.09.2012. u 18:24
    E da, to bi bilo lijepo! Npr. Malkin i Crosby u prvoj liniji Medvjeda :))
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.09.2012. u 15:15
    Samo da Medveščak pikne par komada... a s obzirom na renome i spektakle na Šalati i u Puli, te iznimno pozitivna iskustva svih koji su gostovali ovdje i vidjeli o čemu se radi, ništa nije nemoguće. A onda, napokon po taj naslov!
    Obrisan korisnik