Zimski sportovi

Malkin i Gončar u KHL-u, potpisali za Metalurg Magnitogorsk

Ivan Dominik • nedjelja, 16.09.2012.
Malkin i Gončar u KHL-u, potpisali za Metalurg Magnitogorsk
Foto: Ana Legradi

Nakon što je u nedjelju 16. rujna i službeno nastupio lockout u NHL-u, poslije isteka Kolektivnog ugovora dan ranije, svi su igrači iz najjače hokejske lige svijeta faktički dobili dopuštenje da potraže nove privremene angažmane u klubovima diljem svijeta. Naravno, najatraktivnija liga je ruski KHL, koja je ujedno i druga najjača liga svijeta, a u nju su se vratila dva ponajbolja ruska hokejaša posljednjeg desetljeća, napadač Jevgenij Malkin i branič veteran, Sergej Gončar.

Jedna od najvećih zvijezda NHL lige, Jevgenij Malkin, koji je inače član Pittsburgh Penguinsa i koji je vlasnik svjetskog zlata, titule najboljeg igrača SP-a u Helsinkiju i Art Ross trofeja za bodovno najboljeg igrača "regularne" sezone NHL-a, i to sve samo za prošlu sezonu, vratio se u rodnu Rusiju te je potpisao ugovor s KHL momčadi Metalurga iz Magnitogorska, svog rodnog grada.

Statistika

Jevgenij Malkin:

Drugi izbor drafta 2004. godine (PIT)
Rođen u Magnitogorsku 31.7.1986.
Broj na dresu: 71
Nadimak: Geno
Pucačka ruka: lijeva
Statistika: šest NHL sezona, 427 utakmica, 527 bodova, 208 golova; 16. najbolji Rus u povijesti NHL-a
U doigravanju 68 utakmica, 81 bod, 32 gola
Nagrade: Calder trofej za najboljeg novaka, Hartov trofej za najboljeg igrača lige, dva Art Ross trofeja za najboljeg strijelca lige, Conn Smythe trofej za MVP-a doigravanja, jedan Stanleyjev Kup (2009.)

Sergej Gončar:

14. izbor drafta 1992. (WSH)
Rođen u Čeljabinsku 13.4.1974.
Broj na dresu: 55
Nadimak: Gonch
Pucačka ruka: lijeva
Statistika: 18 NHL sezona, 1.132 utakmice, 748 bodova, 214 golova; deveti najbolji Rus u povijesti NHL-a, drugi najbolji bek poslije Sergeja Zubova
U doigravanju 125 utakmica, 84 boda, 22 gola
Nagrade: peterostruki All-Star igrač, jedan Stanley Cup (2009.)

Ponajbolja i jedna od najbogatijih KHL ekipa, Metalurg Magnitogorsk, čiji je dugogodišnji zaštitni znak bio i krajem prošle sezone umirovljeni legendarni hokejaš Sergej Fedorov, dovela je ponajboljeg ruskog hokejaša u svoje redove.

Malkinovim putem otišao je i definitivno najbolji ruski bek posljednjeg desetljeća, također bivši igrač Penguinsa s kojima je zajedno s Malkinom 2009. godine osvojio i Stanley Cup, a dosadašnji branič Ottawa Senatorsa, Sergej Gončar.

Ruski veteran je, kao i Malkin, potpisao ugovor koji će trajati samo za vrijeme lockouta u NHL-u te će odmah po završetku istog biti prekinut, a igrači će se morati vratiti u svoje NHL klubove. Također, Rusi će primati manje plaće od onih koje imaju u NHL-u (maksimalno 65% NHL plaće) što je također jedno od rigoroznih pravila, koje je za NHL igrače pripremio KHL.

26-godišnji centar Pensa i 38-godišnji bek Sensa dvojica su od moguće trojice NHL igrača koje je Metalurg, kao i ostali KHL klubovi, mogao dovesti unatoč limitu od 25 igrača po ekipi, a s obzirom da su obojica Rusi, Metalurg može dovesti još jednog NHL igrača, koji može biti stranac. Malkin je dosad u Pittsburghu imao primanja od 8.25 milijuna dolara po sezoni, a Gončar 5.5 milijuna dolara, no, financijski detalji ovih ugovora s Metalurgom zasad nisu poznati, iako se zna da oni neće biti jednaki NHL-ovim.

Zanimljivo, Jevgenij Malkin je proizvod škole hokeja Metalurg Magnitogorska, a u matični se klub vraća po prvi put nakon šest godina, otkako je naprasno i uz mnogo "repova" te pravnih zavrzlama napustio svoj rodni grad i klub u kojem je debitirao kao 17-godišnjak. Stoga ostaje za vidjeti kako će ga prihvatiti domaća publika, koju je razočarao odlaskom u NHL, iako je imao ugovor s Metalurgom.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik16.09.2012. u 23:19
    Strašna pojačanja!
    Obrisan korisnik