Zimski sportovi

NHL: Otkazane utakmice predsezone, dogovor se ne nazire

Ivan Dominik • petak, 21.09.2012.
NHL: Otkazane utakmice predsezone, dogovor se ne nazire
Foto: Ana Legradi

U najjačoj hokejskoj ligi svijeta još uvijek nema naznaka da će uskoro biti dogovora između vlasnika i igrača te da će lockout biti prekinut. Stoga su vlasnici odlučili otkazati sve utakmice predsezone, koje su se trebale početi odigravati 23. rujna, dok su trening- kampovi, koji su trebali biti otvoreni 21. rujna još uvijek zatvoreni. Do početka sezone, koja bi trebala startati 11. listopada, ostalo je još dva tjedna...

Vlasnička struktura klubova u NHL-u na čelu s povjerenikom Lige, Garyjem Bettmanom, i Udruga igrača NHL-a, NHLPA, još se nije približila dogovoru oko potpisivanja i ratifikacije novog Kolektivnog ugovora pa je nova sezona NHL-a i dalje u neizvjesnosti.

Posljednja odluka koju su donijeli vlasnici, nakon što su istekom starog CBA-a 15. rujna proglasili lockout, bila je u vezi odigravanja utakmica ekipa u predsezoni. Vlasnici su odlučili otkazati sve utakmice predsezone koje su se trebale igrati u rujnu počevši od 23. dana toga mjeseca.

Trening-kampovi, koji su trebali biti otvoreni od 21. rujna još uvijek to nisu, mnoštvo igrača nalazi ili je već našlo angažmane u Europi te se ne nazire kraj agoniji i lockoutu. Ovom odlukom NHL gotovo u potpunosti sigurno neće startati na vrijeme kako je planirano, dakle 11. listopada.

Vlasnici i igrači imaju još uvijek puna dva tjedna da se dogovore i sklope novi CBA, međutim, još uvijek je najspornija točka podjela prihoda od hokeja (HRR), koji vlasnici žele smanjiti igračima s 57 posto na 47, iako su prvotno predlagali i smanjenje na 43 posto. No, Donald Fehr, direktor NHLPA-a, ne želi pristati na ponudu manju od 52 posto HRR-a za igrače.

Novi CBA trebao bi biti potpisan na šest godina i stoga svi žele profitirati, odnosno izgubiti što manje u ovom lockoutu, međutim, oni koji najviše gube jesu navijači, koji se zdušno nadaju kako će dogovor što prije uslijediti te da se neće dogoditi otkazivanje čitave sezone, kao što je to bio slučaj za vrijeme posljednjeg lockouta u NHL-u, kada je 2004./2005. godine izgubljena cijela sezona.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!