Rukomet

LP skupina A: HSV sa zadnjeg mjesta te Flensburg i Montpellier u borbi za krov Europe

Ivan Dominik • četvrtak, 27.09.2012.
LP skupina A: HSV sa zadnjeg mjesta te Flensburg i Montpellier u borbi za krov Europe
Foto: Davor Sajko

Prva skupine Lige prvaka u novoj rukometnoj sezoni jedna je i od najjačih te najizjednačenijih u cijelom natjecanju. Za prva tri mjesta konkuriraju četiri ekipe od koje tri mogu bez iznenađenja završiti kao prve. Potpuni autsajder je samo Partizan, Čehovski Medvjedi i Ademar borit će se za posljednje mjesto u osmini finala, dok spektakle obećavaju Montpellier, HSV i Flensburg...

Rukometna Liga prvaka i njena nova sezona je "iza vrata" i uskoro će početi. U četiri skupine po šest ekipa rukometni se velikani i najbolje momčadi Europe bore za mjesto i epitet najbolje. Skupina A samo je prva u nizu njih četiri iz koje bi mogao stići novi europski prvak, a uz mnoge karakteristike klubova, što rukometne što ine, i novosezonska pojačanja, ova skupina obećava vrhunski rukomet, neizvjesnost, a možda i sljedećeg vladara rukometne Europe.

Montpellier Agglomeration HB

Francuski prvak Montpellier godinama je u vrhu svjetskog i europskog rukometa te je stoga i jedan od favorita za velike domete u rukometnoj Ligi prvaka. 14 puta prvak Francuske, od toga pet puta u nizu, 12 puta osvajač Kupa, 15 puta sudionik LP i jednom pobjednik, reference su koje govore same za sebe. K tome, Montpellier ulazi u 19 sezonu s Patriceom Canayerom na klupi što znači da je momčad formirana, ima svoj stil rukometa, Francuzi znaju igrati, a imaju i mnogo kvalitetnih inozemnih pojačanja. Montpellier ima konstantu, tradiciju i kvalitetu i uvijek želi ostvarivati vrhunske rezultate te se ove sezone neće zadovoljiti "samo" osminom finala kao u lanjskoj sezoni.

Momčad je relativno nova s mnogo promjena u kadru, ali nije izgubljen korak s najjačima u broju vrhunskih igrača u klubu. Otišli su Mladen Bojinović, Richard Štochl, Remi Salou i Samuel Honrubia, međutim, zamjene za iste su Norvežanin Erlend Mamelund, legendarni hrvatski kapetan Petar Metličić, Španjolac Christian Malmagro te par igrača iz klupskog pomlatka. Sve to obećava vrlo dobru sezonu Francuzima, naravno, ako im se mnoge stvari i poklope.

Čehovski Medvjedi

Ruska ekipa Čehovskih Medvjeda također je kao i Montpellier stalan član Lige prvaka te je velika poznanica svim rukometnim obožavateljima. Trener Vladimir Maksimov već je 11 godina u klubu i jedan je od najvećih stručnjaka u povijesti ovog sporta, no s osipanjem rukometa u Rusiji i Medvjedi su počeli gubiti na snazi, budući da su "ruska reprezentacija u malom". Imaju 13 nastupa u LP, nikad je nisu osvojili, a svake su sezone sve slabiji. Ruskim rukometom vladaju već cijelo desetljeće, no nikako nisu uspjeli napredovati iz "zlatne sredine" u europskim takmičenjima, a prostora za pomake teško da ima u ovoj ekipi, iako rukometaši iz Čehova mogu biti i jesu uvijek opasni i nezgodni.

Klub su tijekom ljeta napustili Oleg Skopintsev, Andrej Starih, i Vitalij Ivanov, koji je otišao u trenere, ali su zato stigla pojačanja u liku Richarda Štochla iz Montpelliera te nekoliko mladih i perspektivnih Rusa iz njihove rukometne škole. Mogu biti dobri i opasni, mogu iznenaditi, ali objektivno se ipak čini kako je ovogodišnja ekipa Čehovskih Medvjeda slabija od prethodne, a ta prethodna, odnosno prošlosezonska, ispala je u skupini najelitnijeg klupskog europskog natjecanja. Sapienti sat.

SG Flensburg-Handewitt

Iz najbolje svjetske rukometne lige, Bundeslige, u skupinu A Lige prvaka stigao je Flensburg. Njemački predstavnik je uvijek opasan, igra vrlo moderan i brz rukomet s jakom obranom i mnogo nadarenih internacionalaca. Flensburgov rukomet je vrlo uzbudljiv, dopadljiv i gledljiv, a ofenzivna igra učinkovita, a takva će biti i ove sezone bez obzira na zvučnije i vjerojatno važnije odlaske od dolazaka.

U momčad koju vodi Ljubomir Vranješ stigli su Steffen Weinhold, Maik Machulla, potom iz druge ekipe Morten Dibbert te mladi i vrlo dobri pulen njihove škole Malte Voigt. Više u klubu nisu Mađari Viktor Szilagy i Tamas Mocsai, te Nijemac Lars Bastian. No, unatoč svemu tomu, Flensburg ima vrlo jak i uigran kostur ekipe, promjene u kadru su samo "kozmetičke", te je jedan od glavnih favorita Lige prvaka s kim god igrao, pogotovo na svom parketu.

Ademar Leon

Treća momčad Španjolske, uvijek nekako u sjeni giganata Atletico Madrida i Barcelone, ali i uvijek vrlo opasna i borbena, što joj je posljednjih godina donijelo nekoliko neočekivano dobrih rezultata. Ademar Leon za razliku od favorita za osvajanje skupine, Montpelliera, Flensburga i HSV-a te praktičkih autsajdera poput Čehovskih Medvjeda i Partizana, spada u red "onih koji mogu iznenaditi", odnosno u drugu ligu velikih europskih ekipa. Dakle, svi će se protiv Ademara namučiti, ali teško koga mogu Španjolci nadigrati, pogotovo u dvije utakmice. Prijete iz prikrajka, mogu iznenaditi i dolaze iz drugog plana, međutim, maksimum Ademara jest četvrtfinale - kao što je slučaj bio i lani.

Ekipu španjolskog kluba od ove sezone od novih igrača čine Đorđe Golubović, Diego Pineiro, Mario Lopez, Luis de Vega i Alberto Molina iz omladinske škole, potom i Hrvat Matej Ašanin, jedan od najboljih mladih hrvatskih vratara, koji je prošle sezone branio u Varteksu u Premijer ligi. Zatim su stigli i Bosanci Vladimir Vranješ i Faruk Vražalić iz Banja Luke, odnosno Sloge, a prinova je i Inaki Malumbres, kao i Raul Nantes. Nema više Antonia Garcije, Alvara Ferrera, Martina Stranovskog i Dalibora Čuture te mnogih drugih - dakle, potpuni remont ekipe, velika nepoznanica i osrednja pojačanja, koja ne jamče nikakav spektakl i velik rezultat, već samo veliku borbu.

RK Partizan

Srbijanski Partizan je jedini pravi autsajder ove skupine, u sedam nastupa u LP samo je jednom prošao skupinu i to davne sezone 1995./1996. Momčad Aleksandra Brkovića nema previše šansi protiv svih ekipa u LP zbog slabašnog kadra i manjih financijskih mogućnosti od velikana rukometa, koji se mahom nalaze u ovoj skupini.

U novoj sezoni su u Partizan stigli Petar Žujović, Ognjen Kajganić, Uroš Mitrović, Marko Pavlović i Miloš Ivošević, dok su ga napustili Ivan Dimitrijević, Stefan Kladarin, Strahinja Milić, Stefan Babić i Miloš Milinić. Odlasci su dakako teški i stoga Partizan može očekivati i težu borbu u ovogodišnjoj LP, ali će svejedno, bilo kako bilo, ekipa na u krajnjoj liniji biti iskusnija za deset europskih utakmica što je svakako pozitivna stvar.

HSV Hamburg

Ušuljali su se preko kvalifikacijskog turnira u Francuskoj s kojeg ih je Blaženko Lacković odveo u LP preko jakog, ambicioznog i motiviranog St. Raphaela. Nisu briljirali i oduševljavali igrom, ali njemački prvak, pa makar bio i iz 2011. godine, uvije opasan i uvijek favorit za velike stvari. Takav je i HSV Hamburg, bogata momčad puna zvijezda s Martinom Schwalbom na klupi, koji je vrstan rukometni strateg. HSV je svakako najteži suparnik koji može doći u skupinu iz "posljednjeg bubnja", a iako je do LP došao "rudarskim" načinom i dosta neuvjerljivo, ipak može bez problema stati rame uz rame s najvećim favoritima skupine.

Nasuprot Ademaru, Flensburgu i Medvjedima kod kojih su odlasci mnogo važniji i zvučniji od pojačanja, u HSV-u je ove sezone suprotna situacija, pogotovo kvantitativno gledajući. Otišlu "ostarjelu" braću Gille, Renata Vugrineca i Zorana Đorđića zamijenili su Skandinavci Andreas Nilsson i Fredrik Petersen, potom Max-Henri Hermann te balkanski dvojac Stefan Terzić i Enid Tahirović. To znači da će ove godine HSV osim sjajne prve ekipe imati i kvalitetnu te dugu klupu što bi mu mogao biti poticaj za korak više u Ligi prvaka od prošlogodišnje razočaravajuće osmine finala.

Prognoza

Za prva tri mjesta "potući" će se i među sobom ih razdijeliti Flensburg, HSV i Montpellier, četvrto je mjesto, ako ne bude šokova, rezervirano za Ademar Leon, dok su posljednje dvije pozicije i rano ispadanje iz skupine A zakaparene Partizanu i Čehovskim Medvjedima. Rusi su kapacitet za peto mjesto, možda čak i četvrto ukoliko iznenade Ademar, međutim teško, dok je začelje skupine namijenjeno srbijanskom prvaku.

Liga prvaka, skupina A

1Kiel 14410:379+3122
2Aalborg Handball 14430:382+4819
3Paris Saint-Germain 14431:412+1917
4Barlinek Industria Kielce 14413:402+1116
5RK Zagreb 14373:373014
6OTP Bank Pick Szeged 14401:414-1313
7Kolstad 14393:401-811
8Eurofarm Pelister 14333:421-880

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik27.09.2012. u 11:24
    slazem se
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik27.09.2012. u 10:42
    Nekako će ovo biti izjednačena skupina. Po meni Ceh. Medvedi opće nisu toliko lošiji od suparnika da ih nemogu ugroziti, a Partizan je sigurno jedini autsajder.
    Obrisan korisnik