Nogomet

Udinese i Napoli na teškim ispitima u Engleskoj i Nizozemskoj

Lovro Štrbinić • četvrtak, 04.10.2012.
Udinese i Napoli na teškim ispitima u Engleskoj i Nizozemskoj
Foto: EPA

Klubovi iz Lige prvaka odradili su svoje obaveze u drugom kolu europskog natjecanja, a u četvrtak po običaju na red dolaze sudionici Europske lige. Najviše pažnje ovaj put privlače sudari Liverpoola i Udinesea, odnosno PSV-a i Napolija, a po nove pobjede kreću Atletico Madrid, Marseille, Lyon i mnogi drugi, uključujući i niz Hrvata...

Nakon utorka i srijede rezervirane za najjače europsko klupsko nogometnog natjecanje, na terene diljem Starog kontinenta istrčat će sudionici Europske lige. 48 momčadi tražit će bodove kojima bi poboljšali izglede za prezimljavanje u ovom natjecanju.

U skupini A možda i najzanimljiviju utakmicu večeri odradit će Liverpool i Udinese, a ruski Anži iz Mahačkale na svom će travnjaku ugostiti momčad Young Boysa. Švicarci će tražiti prve bodove ove sezone, dok će Anži za cilj imati "oploditi" bod osvojen na Friuliju.

Branitelj naslova madridski Atletico nakon sjajnog starta u novu europsku sezonu dočekuje Viktoriju Plzen, kojoj će malo tko dati mnogo šansi, unatoč tome što su Česi u prvoj utakmici nadigrali Academicu. U drugoj utakmici te skupine spomenuti Portugalci imaju priliku pred domaćim navijačima svladati Hapoel iz Tel Aviva.

U sličnoj situaciji kao i Madriđani bit će Marseille protiv AEL-a, dok bi u ogledu Borussije M. i Fenerbahčea utakmica trebala biti mnogo otvorenija što se pitanja pobjednika tiče. Pažnju će privući i ogled Newcastlea i Bordeauxa, baš kao i nizozemsko-talijanski ogled u Eindhovenu.

"PSV je sjajna momčad i moramo razmisliti kako ćemo se postaviti. Dobro smo pripremljeni za ovaj susret, respektiramo protivnika. Imaju mnogo mladih nogometaša koji igraju moderan nogomet i shvatit ćemo ih vrlo ozbiljno", rekao je trener Napolija Walter Mazzari uoči gostovanja kod PSV-a, nakon pobjede nad AIK-om u prvom kolu.

Isti taj AIK suprotstavit će se "hrvatskom" Dnipru, dok će beogradski Partizan na daleko gostovanje kod snažnog Rubina. Ruse u prvom kolu nije uspio svladati Inter, a sad će Talijani u Bakuu kod Dinamovog znanca Neftčija nastojati krenuti s europskim pobjedničkim nizom.

Vrijedi izdvojiti i gostovanje Tottenhama kod Panathinaikosa, mada su se Spursi u posljednjim sezonama potrudili pokazati koliko im ovo natjecanje znači, odnosno ne znači. S druge strane, klub kojeg je Dinamo zaustavio na putu do elite, Maribor, u drugoj utakmici te skupine ispituje goropadnost Lazija na rimskom travnjaku.

Osim spomenutih utakmica, niz je još susreta čiji su akteri sposobni ponuditi zanimljiv nogomet. Slučaj je to, primjerice, u Pragu gdje gostuje Athletic Bilbao ili u ogledu Moldea i Stuttgarta te Rosenborga i Bayera iz Leverkusena.

Utakmica dana

Susret engleskog velikana Liverpoola uvijek plijeni pažnju, a pogotovo će to biti slučaj kad na Anfieldu dočekuju Udinese. U večeri u kojoj pažnju ne privlači neki pretjerano zvučni parovi, ovaj susret je atraktivnošću, barem na papiru, barem malo zasjenio ostale.

Redsi su u prvom kolu skupine A Europske lige u golijadi došli do pobjede nad Young Boysima, dok Udinese na Friuliju nije uspio svladati Anži, već je došao samo do boda. Inače, klubu iz Udina bit će ovo 50. susret u Kupu UEFA ili Europskoj ligi, nakon što je Liverpool svoj 100. u istim natjecanjima obilježio prije dva tjedna, a dosad se u europskim natjecanjima nisu susretali sa slavnim engleskim klubom.

Klub s Anfielda u Europi je, za razliku od učinka u Premiershipu, dobro krenuo, Brendan Rodgersi njegovi igrači neporaženi su u svih pet ovosezonskih europskih ispita. To znači da je Liverpool neporažen u posljednjih šest europskih dvoboja, kad se pridoda posljednji susret iz prošle sezone. S druge strane, Udinese iza sebe ima četiri europske utakmice bez poraza, ali su od toga tri završile rezultatom 1:1.

Pitanje je hoće li oba trenera na travnjak poslati najjače sastave, s obzirom na obaveze u svojim ligama, ali zasigurno će tražiti sva tri boda. "Momčad će dati 100 posto od sebe bez obzira tko je na terenu", rekao je nakon posljednje europske pobjede Jonjo Shelvey, veznjak Liverpoola, pa ne treba sumnjati da će i ovaj put biti tako.

Hrvati u akciji

Nakon domaćeg remija s Baselom Danijel Pranjić će sa svojim Sportingom tražiti iskupljenje u Mađarskoj, kod Videotona u utakmici u koju ulaze kao blagi favoriti. Na gostovanje će i Marko Livaja, koji je u bod Intera prije dva tjedna ugradio pogodak i dobru igru, a ovaj put Nerazzurri bodove traže u Azerbajdžanu kod Neftčija.

Međusobni ogled Hrvata odvijat će se u Stockholmu. Tamošnji AIK s Ivanom Turinom kao posljednjom preprekom gostima na putu do pogotka dočekuje Dnipro i Ivana Strinića te Nikolu Kalinića koji žele do druge pobjede u skupini.

Lovren s Lyonom putuje i Izrael kod Hapoela K.S., a Manuel Pamić sa Spartom u Pragu čeka Athletic Bilbao i želi osvojiti prvi ovosezonski bod u skupini J Europske lige. Na kraju, vrijedi spomenuti Maribor Dejana Mezge i Zorana Lesjaka, koji pun optimizma nakon deklasiranja Panathinaikosa putuje u Rim.

Favorit dana

Marseille je odlično ušao u sezonu u domaćem prvenstvu, a u prvom kolu Europske lige izvukao je remi na vrućem gostovanju kod Fenerbahčea. U drugom kolu će pokušati doći do prve pobjede, na svome Velodromeu protiv ciparskog AEL-a iz Limassola. Ciparski predstavnik je u prije dva tjedna izdržao napade Borussije M., ali iz Francuske bi se ipak trebali vratiti bez bodova.

Potencijalna iznenađenja

Nogometaši Maribora prije dva tjedna su uvjerljivom pobjedom nad Panathinaikosom pokazali kako ove sezone imaju više od ambicije od običnog sudjelovanja u skupini Europske lige. Gostovanje na Olimpicu prilika im je da pokažu koliko su zaista dobri, a u slučaju da je u Laziju važnijim označen učinak u Seriji A, nije nemoguće da se Slovenci iz Rima vrate neporaženi.

Također, neuvjerljiva ovosezonska izdanja milanskog Intera daju nadu Neftčiju da se nada barem jednom bodu u domaćem susretu protiv Nerazzurra, baš kao što je izraelski Hapoel Kiryat Shmona može zadati probleme Lyonu, što su Izraelci pokazali osvojenim bodom kod Athletica B. u prošlom kolu.

Europska liga, skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Anži Mahačkala2:0Young Boys
Liverpool2:3Udinese
1Liverpool 611:9+210
2Anži Mahačkala 67:5+210
3Young Boys 614:13+110
4Udinese 67:12-54

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik04.10.2012. u 15:59
    Tako je Jonjo! YNWA!
    Obrisan korisnik
  • LazialZD04.10.2012. u 13:30
    Slovenci nemaju što tražiti u Rimu, Lazio će sigurno igrati u jakom sastavu i sve osim pobjede nebeskoplavih bila bi prvorazredna senzacija !!! FORZA GRANDE LAZIO
    LazialZD