Košarka

Bešiktaš teško do bodova protiv Turk Telekoma, Fenerbahče krenuo pobjedom kod Erdemira

Igor Šestak • ponedjeljak, 15.10.2012.
Bešiktaš teško do bodova protiv Turk Telekoma, Fenerbahče krenuo pobjedom kod Erdemira

Nakon što je pod tjednom startalo novo izdanje košarkaške Eurolige, vikend je donio otvaranje dvorana u turskom košarkaškom prvenstvu. U subotu i nedjelju nastupila su i četiri od pet hrvatskih igrača u Turskoj, a najuzbudljivije je bilo u Istanbulu, gdje je Bešiktaš dočekao Turk Telekom.

U subotu je započelo košarkaško prvenstvo Turske. Naslov prvaka brani Bešiktaš, a izazivača ne nedostaje. Prema vrhu pogledavaju Anadolu Efes - prošlogodišnji doprvak, od slabe prošle sezone oporavljeni Fenerbahče, te Galatasaray i Banvitspor, najbolji klubovi u regularnom dijelu prošle sezone. Hrvatsku će predstavljati pet košarkaša. Dres Efesa nosi Stanko Barać, u Bešiktašu je Damir Markota, boje Fenerbahčea će braniti Bojan Bogdanović, za Turk Telekom nastupa Drago Pašalić, a za Tofaš Tomislav Ružić.

Već prvo kolo donijelo je okršaj klubova u kojima nastupaju Hrvati. Bešiktaš, branitelj naslova, u nedjelju je ugostio Turk Telekom pa su borbu pod koševima vodili Markota i Pašalić. Od dvojice hrvatskih košarkaša bolji učinak je ostvario Pašalić, ali Markota je na kraju imao više razloga za slavlje.

U vrlo izjednačenoj utakmici s malim brojem poena Bešiktaš je dobio prvo poluvrijeme s 33:27. Gosti su u trećoj četvrtini zaigrali nešto bolje i dobili taj period igre s 19:14, a onda se u posljednjih deset minuta vodila velika borba za pobjedu. U konačnici su spretniji bili košarkaši Bešiktaša i slavili s 61:60.

Bešiktaš su do pobjede vodili Slovenac Gašper Vidmar s 13 poena i sedam skokova te Amerikanac Curtis Jerrells s 13 poena, četiri asistencije i tri skoka. Damir Markota na parketu je proveo 21 minutu, a ostvario je učinak od osam poena uz šut iz igre 2/5 te četiri skoka i jednu asistenciju. Najbolji igrač gostiju bio je Daniel Brown s 21 poenom i sedam asistencija, ali je bio neprecizan za tri poena (2/10). Ceyhun Altay je zabio 14 poena, a jedan manje Drago Pašalić. Hrvat je u 29 minuta na parketu iz igre šutirao 5/14, a prikupio je i šest skokova.

Fenerbahče Bojana Bogdanovića u prvom je kolu gostovao kod Erdemirspora i ubilježio pobjedu rezultatom 83:78. U pobjedu gostiju 20 poena je ugradio Oguz Savas, 16 Bo McCalebb (slobodna bacanja 12/12), 13 Omer Onan, dok je Bogdanović za 28 minuta na parketu zabio deset poena (šut iz igre 4/11) te dodao dvije asistencije i jedan skok. Poraženi Erdemirspor predvodio je Melih Mahmutoglu s 20 poena (šut za tricu 6/10).

U subotu je na parket izašao i Tofaš Tomislava Ružića na gostovanju kod Kolejlilera u Ankari, ali je poražen s 81:72. Domaće su do pobjede vodili Kirk Penney s 15 te Nedim Yucel i Jovo Stanojević s 14 postignutih poena. U momčadi Tofaša istaknuo se Josh Heytvelt, bivši igrač Zagreba, sa 16 poena. Tomislav Ružić igrao je 20 minuta, postigao pet poena (šut iz igre 1/6) i dodao tri skoka.

Od ostalih utakmica valja izdvojiti uvjerljivu pobjedu košarkaša Galatasaraya kod Antalye rezultatom 93:57. Pinar Karsiyaka je na domaćem parketu svladala Mersin, Olin Edirne je bio bolji od Royal Hali Gaziantepa, a Aliaga Petkim je nadigrala Hacettepe. Posljednju utakmicu prvog kola odigrat će u ponedjeljak Anadolu Efes Stanka Baraća i Banvit.

TBL, rezultati prvog kola:
Antalya - Galatasaray 57:93
Ankara Kolejliler - Tofaš 81:72
Pinar Karsiyaka - Mersin 85:73
Olin Edirne - Royal Hali Gaziantep 75:56
Erdemir - Fenerbahče Ülker 78:83
Aliaga Petkim - Hacettepe 73:70
Bešiktaš - Turk Telekom 61:60

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik15.10.2012. u 12:01
    strašno je jaka turska liga....
    Obrisan korisnik
  • woogla15.10.2012. u 08:18
    samo da se nadovežem na nabrajanje hrvatskih igrača...i Saša Čuić u Olin Edirnu...solidno prvo kolo naših
    woogla