Nogomet

Okršaj vodećih u Torinu, Villas-Boas dočekuje Chelsea, oslabljena Borussia u derbi

Sportnet • petak, 19.10.2012.
Okršaj vodećih u Torinu, Villas-Boas dočekuje Chelsea, oslabljena Borussia u derbi
Foto: EPA

Subota će ponuditi mnogo zanimljivih dvoboja u vodećim europskim ligama zbog obveza momčadi u Ligi prvaka. Dva velika derbija na rasporedu su u Engleskoj i Italiji.

Tottenham će na početku kola igrati i za sebe, ali i za druge konkurente za naslov prvaka pokušavajući nanijeti prvi poraz Chelseaju. Obje su momčadi u velikoj pobjedničkoj seriji, a u subotnjem lunch timeu vidjet će se kome je više ili manje odgovarala reprezentativna stanka. Stoke City 28 godina nije pobijedio na Old Traffordu, a nije izgledno da će se tradicija prekinuti u subotu.

Treći Manchester City dolazi po drugu uzastopnu gostujuću pobjedu kod šestog WBA-a koji još čeka vijesti o spremnosti Lukakua. Za prvake je skupljanje bodova imperativ s obzirom na dosadašnju sjajnu formu Chelseaja. Mladen Petrić trebao bi biti spreman za domaći ogled Fulhama s Aston Villom koja je u seriji od tri utakmice bez pobjede.

Arsenal gostuje u Norwichu, gdje stoluje druga najslabija obrana lige i gdje je jedinu svoju pobjedu upisao Liverpool kojem igra samo pobjeda protiv 18. Readinga inače će se stolica Brendana Rodgersa opasno zaljuljati. Jedan od problema Redsa je što su spali na tek jednog zvučnog napadača, Luisa Suareza, nakon ozljede Fabija Borinija i posudbe Andyja Carrolla.

Nakon odrađenih reprezentativnih obveza nogometaši se vraćaju u svoj ustaljeni ritam. Vodeća Barcelona nakon El Clasica više nije na stopostotnom učinku, Madriđani su remijem nakratko usporili njihov bijeg, no već će susret s Deportivom biti prilika za početak nove serije. S druge strane, njihovi najveći konkurenti polako hvataju zalet, Kraljevi više ne izgleda tako ranjivo kao što je to bio slučaj u uvodu prvenstva, a koliko su traga ostavile reprezentativne utakmice na njihove prve zvijezde, testirat će Celta Vigo.

No, nešto će se u toj priči oko vrha pitati i sjajni Atletico koji se nakon posljednjeg kola poravnao s vodećim Kataloncima, a njih u ovom kolu očekuje gostovanje kod Real Sociedada koji igra po sistemu toplo-hladno. U vrhu poretka nalaze se i Malaga te Betis, a oni će nove bodove za ostanak u "visokom" društvu tražiti protiv Valladolida i Osasune. Zasigurno će dobar dio pažnje privući i međusobni sraz Seville i Mallorce, a pobjeda bi jednu od momčadi ponovno vinula među "odabrane".

Također ostaje vidjeti mogu li iz osmog pokušaja nogometaši Espanyola doći do prve pobjede, njima u goste stiže Rayo Vallecano, dok je u problemima i Zaragoza kojoj je ovo kolo donijelo gostovanje kod Granade koja iza sebe ima dvije vezane pobjede. Još jedan dvoboj koji treba istaknuti jest i onaj momčadi koje se nalaze u zlatnoj sredini, Getafea i Levantea.

Bayern iz Münchena svoj će savršeni niz od sedam uzastopnih pobjeda na otvaranju prvenstva pokušati nastaviti kod druge najčvršće obrane cijele Bundeslige, one iz Düsseldorfa. Novi prvoligaš Fortuna primio je samo tri pogotka, a to će ujedno biti i novi test za hrvatskog reprezentativca Marija Mandžukića, trenutačno vodećeg strijelca sa šest pogodaka.

No, derbi je na rasporedu u Dortmundu, gdje će aktualni prvak odmjeriti snage s rivalom iz Gelsenkirchena. Borussia u susret ulazi oslabljena: Götze i Blaszczykowski su van stroja - što bi moglo otvoriti prostor Perišiću - dok su upitni Schmelzer i Gündogan. "Znam samo da ćemo utakmicu početi s 11 igrača. Usprkos pritisku, moramo se usredotočiti na igru. Prednost nam je što igramo kod kuće, no to nam je zapravo i jedina prednost", kaže trener žuto-crnih, Jürgen Klopp.

Ivan Klasnić zbog ozljede neće putovati na gostovanje svog Mainza u Leverkusen, a drugoplasiranom Eintrachtu u Frankfurt dolazi čvrsti Hannover, koji drži visoku petu poziciju na tablici. U Lakićevom i Olićevom Wolfsburgu zvone zvona na uzbunu dok treneru Magathu susret s Freiburgom može značajno olakšati ili otežati situaciju na klupi. Milan Badelj je zbog ozljede upitan za potencijalno izvrsnu utakmicu HSV-a i Stuttgarta.

Dvije poslastice očekuju ljubitelje Serie A ove subote. Prvu utakmicu osmog kola odigrat će u Torinu Juventus i Napoli, dvije vodeće momčadi lige izjednačene na 19 osvojenih bodova. Juventus će preko svojih rivala pokušati nastaviti niz nepobjedivosti u talijanskom prvenstvu, koji se protegnuo na 46 uzastopnih utakmica. No, upravo je Napoli prošle sezone nanio Staroj dami jedini poraz u Italiji. Bilo je 2:0 u finalu Kupa pa se Partenopei nadaju preuzimanju prvog mjesta.

Drugi veliki derbi igra se u Rimu u večernjem terminu. Trećeplasirani Lazio ugostit će Milan i pokušati produbiti ionako duboku krizu Rossonera te se prometnuti u ozbiljnog kandidata za Scudetto. Allegrijeva momčad je u sedam kola osvojila isto toliko bodova i hitno joj trebaju pobjede kako bi se približila vrhu tablice. Za Milan bi napokon mogao zaigrati Pato i donijeti mu malo više kreativnosti u napadačkom segmentu.

Od nedjeljnih utakmica valja izdvojiti večernji dvoboj Genove i Rome u kojem će obje momčadi tražiti priključak s vodećima. Nakon pobjede u milanskom derbiju, Inter će ugostiti Cataniju. Fiorentina gostuje kod Chieva, Vukušić će svoj prvijenac za Pescaru tražiti na gostovanju u Udinama, dok Budanov Palermo igra protiv Torina.

Nakon velikog derbija sjevera i juga, Marseille je u francuskom prvenstvu zadržao vodeću poziciju i tri boda prednosti nad Paris Saint Germainom, a u nedjelju navečer to će pokušati obraniti na gostovanju kod fenjeraša Troyesa. Momčad Carla Ancelottija prije puta u Zagreb na svom Parku Prinčeva čeka iznenađujuće dobri Reims.

Parižani će pritom biti bez ozlijeđenih Chantomea i Motte te suspendiranog Verrattija, ali na svom su terenu neporaženi već u 15 utakmica zaredom. Zanimljivo, Reims ove sezone još nije primio niti jedan pogodak u prvom, a PSG u drugom poluvremenu. "Nećemo doći samo fotografirati stadion i nije istina da nemamo što izgubiti. Zar je netko rekao da se u ovoj utakmici ne dijele bodovi?", najavio je trener Reimsa Hubert Fournier.

Lovrenov Lyon na Gerlandu igra protiv Bresta, a na Korzici je na rasporedu lokalni derbi Ajaccio - Bastia, okršaj klubova koji su trenutačno susjedi na tablici, na 13. i 14. poziciji. Aktualni prvak Montpellier svoju misiju iskupljenja nastavlja kod Rennesa, momčadi koja se također nada poboljšanju svog učinka.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik19.10.2012. u 22:42
    ujujju,sutra se jede ručak pred telkom,derbi u engleskoj :)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.10.2012. u 21:36
    ako bi ubacili portugal, koga bi izbacili? Francuze?
    Obrisan korisnik
  • Weasley19.10.2012. u 20:15
    zašto ne analizirate portugalsku ligu kao novu od liga petice?
    Weasley
  • Obrisan korisnik19.10.2012. u 19:47
    zato šta je to korzikanski dvoboj, svaka utakmica ova dva kluba je na nož, bilo je tu krvi na tribinama i kad bi jedni protiv drugih igrali u drugoj ligi. A sad kad igraju u prvoj, tu će Korzika bit na nogama...
    Obrisan korisnik
  • Falcao 919.10.2012. u 19:39
    Valjda je Valencia-Bilbao veći derbi od Seville i Mallorce
    Falcao 9