Nogomet

(Ne)očekivana smjena u Parku mladeži, Istra može do bodova na Poljudu, a Dinamo se priprema za PSG

Pišu: Vedran Babić, Damir Žbulj, Ivan Dominik • subota, 20.10.2012.
(Ne)očekivana smjena u Parku mladeži, Istra može do bodova na Poljudu, a Dinamo se priprema za PSG
Foto: Sandro Donda

Uoči preostalih utakmica 12. kola MAXtv Prve lige trojica Sportnetovih novinara dala su svoje odgovore na četiri aktualna pitanja vezana za pojedine prvoligaše...

Je li smjena na klupi Splita bila nužna i hoće li Zoran Vulić uspjeti ispuniti visoke ambicije predsjednika Žužula?

Vedran Babić: Tonći Bašić mlad je i vrlo perspektivan, radišan trener za kojeg smatram da bi mogao ostvariti vrlo dobru karijeru. U Splitu je napravio solidan posao, ali ipak nije ispunjavao ambicije koje je pred njim stavilo čelništvo kluba, pogotovo ne u gostujućim utakmicama na kojima je njegova momčad redovito podbacivala. Osjećalo se i sve veće nezadovoljstvo na tribinama, a nedavni incident s Belleom dao je naslutiti kako i njegov autoritet u svlačionici više nije toliko jak. Imajući sve to u vidu, ovaj potez predsjednika Slavena Žužula bio je logičan. Dovođenje iskusnog Zorana Vulića gotovo svi Splitovi navijači dočekali su s odobrenjem, no Hajdukova legenda nema "čarobni štapić" i ne može donijeti značajni napredak preko noći. Svjestan je toga i Vulić, kojemu posao dodatno otežavaju ozljede Križanca i Vidića, dvojice ključnih igrača u obrani. No vremena za "manevar" baš i nema. Vulić će brzo morati polučiti rezultate jer je raspored u narednih nekoliko utakmica ubitačan za Crvene (Hajduk u prvenstvu i Kupu, Slaven, Dinamo).

Damir Žbulj: Ono što se događa u Splitu objasniti može samo njihov predsjednik Žužul. Gledajući bodovni učinak, Split se nalazi samo dva boda iz druge prvenstvene pozicije. Na domaćem terenu Splitovci su najučinkovitija ekipa lige, osvojili su 16 bodova, a čak su na svom travnjaku bili konkretniji nego Dinamo na svom Maksimiru. Istina da su s druge strane 'najbolji' gosti, jer su se u Split vratili samo s jednim mizernim bodom, no, trenerska smjena bila je u ovom trenutku u potpunosti nepotrebna. Na sličan način morao je otići i Ivan Katalinić, a ne vjerujem kako niti Zorana Vulića neće dočekati slična sudbina. Razlozi smjena možda i nisu samo nogometni i vezani isključivo za igru na travnjaku pa ćemo vidjeti kako će se Vulić snalaziti s takvim 'gazdom'.

Ivan Dominik: Split u novoj sezoni Prve lige uglavnom igra "toplo - hladno", nije konzistentan i u momčadi dosta toga "ne štima" pa se često događaju oscilacije, dobre i loše partije. Igra kod kuće nije problem, tu su Splitovci jedni od najneugodnijih i najopasnijih suparnika, međutim, u gostima igraju dosta loše još od samog početka prvenstva, dok su u posljednje vrijeme u silaznoj putanji što se tiče i igre i rezultata. Tomu svjedoči i solidno, ali i za ambiciozne Splitovce slabašno sedmo mjesto na tablici i sredina lige, te niz od tri utakmice bez pobjede (dva uzastopna remija i poraz). Stoga se ne treba čuditi promjeni trenera, ona možda nije bila baš nužna, ali je svakako bila poželjna, pogotovo kada se radilo o nasljedniku, koji se zove Zoran Vulić. To je trener koji može napraviti rezultat, koji jako dobro poznaje HNL, nogometnu igru i taktiku, koji zna prilike u Splitu te koji se proslavio s Hajdukom, iako nikad nije napravio veći i zamjetniji rezultat s nekim drugim klubom osim Bilih. U svakom slučaju, smjena na Splitovoj klupi mogla bi "probuditi" igrače, s obzirom da je Vulić novi trener trebala bi pozitivno utjecati na klub, a dugoročno gledano, uz pravi i kvalitetni rad - visoke ambicije predsjednika Žužula mogle bi biti zadovoljene, premda neće to biti uopće lako.

Koliko je važan pokazatelj dobra igra Rijeke protiv Torina u prijateljskoj utakmici?

Vedran Babić: Rijeka već tradicionalno svaku "rupu" u rasporedu koristi za odigravanje pripremnih utakmica, no mišljenja sam da igra i rezultati u tim susretima nemaju gotovo nikakvog utjecaja na igru i rezultate u domaćem prvenstvu. Prijateljske utakmice su jedno, a one "prave" utakmice nešto sasvim drugo. Dobra igra protiv Torina može Elvisu Scoriji i njegovim igračima poslužiti za "pumpanje" samopouzdanja, ali za ništa više od toga. Dojam iz utakmice s talijanskim prvoligašem neće im značiti ništa ako protiv Splita na Kantridi ne osvoje sva tri boda.

Damir Žbulj: Rijeka pokazuje kako ipak napreduje iz utakmice u utakmicu. Puževim koracima, ali ipak napreduje. Kada nije dobio 'nogu' nakon katastrofe u Kupu i poraza od trećeligaša te potopa u Vinkovcima, Scoria ipak može očekivati kako će mu Uprava još neko vrijeme pružati podršku. Slavlje u lokalnom derbiju nad Istrom 1961 pomoglo mu je da se vrati pozitivna atmosfera, a reprezentativna pauza dala mu je vremena da još dodatno uigra momčad. Prijateljske pripremne utakmice mogu biti dobar pokazatelj, ako vam je protivnik na razini i zainteresiran za dobru utakmicu. Trener Torina je u tom dvoboju napravio čak osam zamjena, isprobao velik broj igrača te na kraju ostao neporažen. Mislim da se Rijeka ne treba zavaravati tim rezultatom, kao niti igrom koju je prikazala u tom dvoboju. Njihovim navijačima bit će važna predstava i eventualno osvojeni bodovi protiv Splita. Do kraja jesenskog dijela prvenstva ima još osam kola, puno je bodova u igri, ali ako Rijeka ne napravi iskorak i odvoji se od sredine ljestvice, teški dani su pred njihovim trenerom.

Ivan Dominik: U posljednje vrijeme Rijeka igra vrlo dobro, ako ne i odlično, a prate je i takvi rezultati. U posljednjih pet kola 1. HNL ima četiri pobjede od čega jednu nad Dinamom i tri u nizu. Izgubila je u tom periodu samo jednom te se nalazi na šestom mjestu lige, u samoj sredini tablice, tik iznad Crvenih iz Parka mladeži. Ali, za razliku od Splita, Riječani u posljednje vrijeme imaju uzlaznu putanju, dosta velik potencijal i tendenciju rasta u igri. Dokazao je to i okršaj s talijanskim Torinom, iako prijateljske utakmice, pogotovo klubova i to usred sezone, nisu i ne mogu biti pravo mjerilo za ozbiljne i natjecateljske utakmice. Što zbog rotacije igrača, isprobavanja novih sustava i mogućnosti, involviranje mladih igrača u kadar i slično. Međutim, premda dobra igra Rijeke protiv slavnog talijanskog kluba i nije neki osobiti pokazatelj igre, ipak Rijeku sve više treba uzimati za ozbiljno jer je i u natjecateljskim dvobojima dostigla visoku formu, visok nivo igre, kakvi su se od nje očekivali i od samog starta prvenstva.

Što Dinamo u Zaprešiću može pripremiti za PSG?

Vedran Babić: Dinamo se može jedino kvalitetno fizički pripremiti. Iluzorno je očekivati da će trener Ante Čačić protiv Intera uvježbavati taktiku koju namjerava upotrijebiti protiv PSG-a s obzirom na to da je razlika u kvaliteti između te dvije momčadi golema. Tako bi razlika u Dinamovim početnim sastavima u te dvije utakmice također mogla biti prilično velika. Lako je moguće da neki igrači poput reprezentativaca Sammira i Vide dobiju poštedu kako bi što svježiji i odmorniji dočekali ogled s francuskim gigantom.

Damir Žbulj: Kratko i jasno - gotovo ništa. Niti se može pripremiti na kvalitetu suparnika, niti se može pripremiti za stil igre koji ga čeka u srijedu. U Zaprešiću će oni biti ti koji će napadati, dok ih u Ligi prvaka čeka u potpunosti drugačija sudbina gdje će oni biti ti koji će pokušati odoljeti napadima snažnog PSG-a. Možda bi trener Dinama Čačić trebao svjesno 'žrtvovati' jednu utakmicu, možda bi trebao odustati od njegova HNL sustava igre te na stadion Intera poslati identičnu momčad kojom se misli suprotstaviti Parižanima. Pokušati što prije zabiti pogodak, tada prepustiti loptu i inicijativu domaćinu te uvježbavati svoje akcije, protunapade, kroz kontru i polukontru. Tek tada bi im ta utakmica imala smisla.

Ivan Dominik: Ništa. Dinamo se eventualno može uigravati za PSG, i to samo ako mu Inter to dozvoli. Iako je Inter na rubu zone ispadanja i desetom mjestu lige sa samo dvije pobjede u 11 kola te sa stalnim slabim igrama, koje u najboljem slučaju donose remije, a najčešće i poraze, Zagrepčani neće u Zaprešiću bodove uzeti "samo tako". Inter je kod kuće uvijek opasan domaćin, uvijek igra bolje nego u gostima i Dinamu neće biti lako. No, čak da se to nekako i dogodi i da se stvari poslože na način da Dinamo bude u mogućnosti odraditi "malo jači trening", Inter definitivno nije momčad preko koje se može pripremiti utakmica za jedan PSG. Stoga se Modri trebaju samo pripremiti za ogled s Divom iz predgrađa i misliti na njega, dok priprema za PSG iziskuje mnogo veću pozornost, angažiranost i individualnu pripremu, koje se ne mogu jednostavno pripremiti ili isprobati na Interu zbog očigledne razlike u kvaliteti između Parižana i Zaprešićana.

Proteklih sezona Istra je znala osvajati bodove na Poljudu - mogu li Puljani i ovaj put "zapapriti" Hajduku?

Vedran Babić: Puljani se apsolutno imaju pravo nadati bodu ili bodovima na Poljudu. Dovoljno je vratiti se unatrag nešto više od pola godine kada je u prvom proljetnom kolu prošle sezone Istra na Poljudu imala tri boda u džepu sve do 89. minute kada je Vukušić donio Hajduku izjednačenje. To nije jedini put da su na Poljudu osvajali bod(ove), a ove sezone u Puli također su ostali neporaženi (0:0). Dovoljno je to utakmica da možemo reći kako su Puljani "tvrd orah" Splićanima, koji se pak nadaju kako će aktualno turbulentno razdoblje dodatno "nabrijati" njihove navijače i u velikom ih broju privući na Poljud.

Damir Žbulj: Ne samo da Puljani mogu 'zapariti' Hajduku, nego će se vrlo vjerojatno to i dogoditi. Hajdukovi igrači će izgarati od želje da se pokažu pred svojim navijačima, koji će sigurno, nakon prošlotjednih događanja vezanim za kreditno jamstvo Grada, u velikom broju pohoditi Poljud. No upravo takvu igru Splićana priželjkuje strateg Puljana Pamić, napadačku, otvorenu. On će pametno postaviti taktiku, vrebati svoju priliku i ukoliko domaćin ne stigne do ranog pogotka sve je moguće, čak i veliko iznenađenje.

Ivan Dominik: Hajduku kakav je danas, s brojnim problemima, dosta slabim i mladim kadrom, velikim upitnikom nad opstojnosti kluba i s mnogim izvan nogometnim problemima, Istra sigurno može zaprijetiti. Međutim, Istra je u vrlo lošoj formi i silaznoj putanji što se tiče igre i rezultata. Ima tri uzastopna poraza te još dva remija prije toga, nalazi se četiri pozicije ispod Hajduka, koji igra vrlo dobro u zadnje vrijeme te sve više podsjeća na početak sezone i svoje dobre igre u tom periodu. Stoga je teško očekivati da će Istra baš pozitivnim rezultatom u Splitu kod Hajduka započeti neku novu i bolju seriju rezultata jer se na Poljudu teško vaditi, te je utakmica na njemu zasigurno jedno od najtežih gostovanja u ligi. Istina je da je Istra znala "zapapriti" Hajduku i da ga je znala pobjeđivati na njegovu terenu i ranije, no, u narednoj će utakmici to vrlo teško biti slučaj zbog razlike u formi, uigranosti i kadru, iako je svaki rasplet moguć i definitivno nijedan ne bi bio previše iznenađujuć.

SuperSport HNL

1Rijeka 715:1+1417
2Hajduk 712:5+717
3Dinamo 714:8+613
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 76:9-310
6Osijek 76:9-37
7Istra 1961 74:14-107
8Gorica 77:12-55
9Lokomotiva 75:10-55
10Slaven Belupo 77:11-44

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Rijeka 715:1+1417
2Hajduk 712:5+717
3Dinamo 714:8+613
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 76:9-310
6Osijek 76:9-37
7Istra 1961 74:14-107
8Gorica 77:12-55
9Lokomotiva 75:10-55
10Slaven Belupo 77:11-44

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • ttt200820.10.2012. u 18:47
    Ivan Dominik Neznalica! Inker inače bolje igra u gostima, pogotovo protiv "velikih"
    ttt2008
  • Obrisan korisnik20.10.2012. u 18:41
    Ma hajduk će nadživjeti i Chuck Norrisa!!!
    Obrisan korisnik
  • zaki20.10.2012. u 14:29
    Hajduk živi vjecno kakva Istra ,smijesni ste sa tim najavama Istra ce biti sretna ako ostane u lizi !
    zaki