Rukomet

Šterbik: "Promijenio sam strane kako bih Barcu odveo do naslova, a ne da oslabim Atletico"

Razgovarala:Zvonka Keliš • nedjelja, 21.10.2012.
Šterbik: "Promijenio sam strane kako bih Barcu odveo do naslova, a ne da oslabim Atletico"
Foto: Davor Sajko

Arpad Šterbik dugi se niz godina nalazi u društvu najboljih rukometnih vratara svijeta, a nakon što je ovoga ljeta redove Atletico de Madrida zamijenio onima katalonskog diva Barcelone ta će mu titula pripadati zasigurno još jedno duže vrijeme. Netom po dolasku u Zagreb ovaj je trofejni vratar stoga otkrio nekoliko svojih misli o svom odlasku iz Madrida, prvom suočavanju sa sada već bivšim suigračima, mogućnostima Barcelone u novoj sezoni, ali i novom nastupu za španjolsku reprezentaciju.

Čovjek koji dobro poznaje putanju gotovo svake lopte koja polako, ali sigurno stiže u njegovu smjeru, čovjek koji zna pročitati što ta ista lopta smjera i čovjek koji zna kako reći toj istoj lopti: "Ne, ti pored mene nećeš proći!", sasvim zasluženo se danas naziva jednim od najboljih rukometnih vratara svijeta.

Taj je isti čovjek vratar velikih mogućnosti i širokog osmijeha koji iza sebe ima bogatu karijeru, a koji zasigurno sada može još i pokoju stepenicu više. Vratar je to koji se uistinu može ponositi uzbudljivim razdobljima u Jugoviću, Veszpremu te Ciudad Realu, odnosno, današnjem Atletico de Madridu, a od ovoga ljeta i njegovu najvećem rivalu Barceloni kojemu je iz godine u godinu stajao na putu te vrlo često odnosio velike trofeje. Vratar je to i koji iza sebe ima titulu najboljeg rukometaša svijeta, najboljeg rukometaša Mađarske, titulu španjolskog, europskog, ali i svjetskog klupskog prvaka, kao i tri brončane medalje s dvije različite reprezentacije i, naravno, još mnogo, mnogo toga.

Rukometaš koji se uvijek rado prisjeća na godine u kojima je svoj osmijeh rado dijelio s hrvatskim desnim krilom i velikim pozitivcem isto tako tipična osmijeha, Mirzom Džombom, u petak je poslije podne stigao u Zagreb kako bi stao na put svom novom protivniku, hrvatskom prvaku CO Zagrebu, te kako bi sa svojom novom ekipom upisao četvrtu ovosezonsku pobjedu u natjecanju za prvaka Europe.

Ovom sjajnom rukometašu, točnije, vrhunskom vrataru ime je Arpad Šterbik, a upravo u Zagrebu odlučio je kazati riječ, dvije o Barceloni, Atleticu, Veszpremu, Ligi Asobal, reprezentaciji i još mnogo čemu drugome.

Vrijeme je bilo za borbu u drugim bojama

Nakon dugih osam godina vjernosti sada već bivšem Ciudad Realu, a današnjem Atletico de Madridu, Arpad Šterbik, odlučio je kako zbog novog izazova tako i zbog financijske krize koja nije zaobišla ni španjolski rukomet, promijeniti boje svoga dresa te se uputiti u redove upravo njegova dotadašnjeg najvećeg rivala, katalonskog diva Barcelone.

Smiješak za Mirzu Džombu

Veliki je osmijeh nabacio Šterbik na spomen bivšeg hrvatskog reprezentativca, Mirze Džombe, te je potom kazao: "Mirza i ja smo šest godina igrali zajedno, otišli smo zajedno u Veszprem pa me on ostavio tamo, pa sam ja došao za njim u Ciudad. Uistinu smo se šest lijepih godina družili i igrali, slavili titule", radosno je rekao popularno zvani Lepi.

"Dosta sam godina bio u Ciudad Realu,naime, kada sam došao u Španjolsku igrati za Ciudad on je imao jednu posebnu momčad, no sada to više nije ona ista ekipa. Dosta je igrača otišlo te su trenutno u klubu tek možda dva igrača s kojima sam igrao kada sam stigao u tadašnji Ciudad, no sve je to danas drugačije kako i zbog sastava tako i zbog promjene imena i drugih stvari", započeo je svoju priču trofejni vratar.

Kriza u rukometnom svijetu više nije ništa neobično stoga ni ne čudi kako je ona stigla i u momčad Atletico de Madrida: "Kako je teška situacija u svakome klubu, a posebice trenutno u onima u Španjolskoj, u Atleticu se nije znalo mogu li neki igrači nastaviti igrati u njihovu dresu ili ne stoga je i na koncu dosta igrača otišlo iz kluba. Razmišljali su tada i o tome hoće li i mene prodati ili ne."

Vrijeme je stoga bilo da o svojoj budućnosti počne razmišljati i sam Šterbik kojemu je u to vrijeme stigla odlična ponuda Barcelone koja se, između ostalog, činila kao nov izazov nakon dugih osam godina: "Razmišljao sam stoga i ja što učiniti u toj situaciji te na koncu smatram kako sam napravio najbolji potez odlaskom iz Atletica, naime, osam godina provesti u jednoj ekipi jest uistinu mnogo. Možda nakon toliko vremena igrač izgubi i glad za pobjedama tako da smatram da je ova promjena kluba za mene stigla u pravo vrijeme. Tu je dakako i nov izazov i vrijeme da se borim za druge boje", pojasnio je svoje razloge za odlazak jedan od najboljih vratara današnjice.

Nekada je Barceloni odnosio trofeje, sada je tu da ih donosi

Prilikom Šterbikova dolaska u redove katalonske momčadi trener Xavi Pascual otkrio je kako je došlo vrijeme da Šterbik počinje Barci donositi trofeje, a ne odnositi budući da je rivalstvo na relaciji Barca-Atletico često ovisilo upravo o raspoloženju vratara. Dodao je Barcin trener i kako će, kada donese više naslova od Danijela Šarića, Šterbik postati njegov omiljeni igrač.

Slika 1 od 1.
Foto: Kristijan Komarica

"Posljednjih godina u Španjolskoj samo su Atletico i Barcelona bili konkurenti za svaku titulu, eventualno nekoliko godina prije toga se Pamplona, točnije, San Antonio, znao umiješati u borbu. Tada se događalo da smo im mi, dok sam još bio u redovima Atletica ili Ciudada uzeli mnogo titula. Sada sam promijenio strane te bi trebao učiniti i obraniti nešto kako bi odveo i Barcelonu do naslova, a ne samo kako bi oslabio Atletico svojim odlaskom", kazao je Šterbik.

Iako je promijenio sredinu, Šterbik se i dalje osjeća kao da je stigao kući budući da većinu igrača itekako dobro poznaje iz reprezentacije, ali i iz bivših momčadi, stoga mu velika prilagodba na nov klub i okolinu praktički nije ni bila potrebna: "Šarić i ja se inače dobro znamo od prije, bili smo zajedno i u reprezentaciji, dobri smo prijatelji te smo se ovih godina znali čuti svakih sedam, osam dana. Ništa mi, dakle, nije bilo novo u Barceloni, s Rutenkom i Morrosom sam već prije igrao, sa Šarićem sam, kao što sam rekao, bio u reprezentaciji, a s većinom preostalih igrača sam završio ciklus Olimpijskih igara u Londonu u španjolskom dresu."

"Znam Španjolce jako dobro tako da sam se osjećao kao da sam ponovno došao kući, ništa mi nije bilo nepoznato. S trenerom sam malo popričao ranije, sa sportskim direktorom također, a znao sam i samu Upravu kluba tako da mi se nije bilo teško prilagoditi u novoj ekipi", otkrio je novi vratar Barcelone.

Prvi službeni nastup i odmah Atletico de Madrid

Nije Šterbik trebao dugo čekati na suočavanje sa svojim bivšim suigračima, naime, već u njegovu prvom službenom nastupu za španjolskog prvaka Šterbik je snage morao odmjeriti upravo sa Atletico de Madridom u sklopu borbe za španjolski Superkup, a iako nije zaigrao publika na njegovu donedavno domaćem terenu nije mu bila sklona: "Publika je zviždala i psovala što je sasvim normalno kada netko promijeni klub, posebice kada se radi o velikim rivalima, to ispadne kao da netko iz Dinama ode u Hajduk."

"Bilo je tu, dakako, nekih trenutaka tijekom utakmice kada mi je trener rekao neka se zagrijem da ukoliko još koja lopta uđe Šariću u gol da ga zamijenim, ali hvala Bogu nije došlo do toga jer bi mi stvarno bilo neugodno. U Vistalegreu je uistinu bilo jako vruće i friško od mog odlaska", ipak je priznao Šterbik.

Međutim, nije španjolski vratar to zamjerio svojim donedavnim navijačima s obzirom da je cijela situacija oko transfera bila još itekako svježa: "Sasvim je to normalno i razumljivo, naime, dosta sam kasno promijenio ekipu budući da su već prošle i Olimpijske igre, počeo sam trenirati s Atleticom te sam jako kasnio načinio promjenu. Prije Superkupa stoga nisam mnogo trenirao sa svojom novom momčadi, tek sam odradio par treninga tako da nisam bio ni u formi."

"Superkup je igran početkom rujna, a ja sam svoju posljednju utakmicu odigrao na Olimpijskim igrama početkom kolovoza. U principu sam skoro mjesec dana bio van rukometa i u problemima hoću li ili neću otići iz kluba. Stoga smo odlučili da je najbolje da budem na klupi, a neka Šarić brani u susretu", pojasnio je najbolji rukometaš svijeta 2005. godine.

Pogled u Atleticovu budućnost

Momčad iz glavnog španjolskog grada nije najbolje otvorila sezonu u Ligi prvaka, dok u španjolskom prvenstvu i dalje drži korak s aktualnim prvakom Španjolske budući da, kako i sam Šterbik kaže, drugih konkurenata za naslov uistinu nema: "U španjolskoj ligi Barceloni nije teško osvojiti sve bodove budući da do sada nismo igrati s Atletico de Madridom, dok su sve ostale momčadi dosta slabije, a i sama liga je k tome u velikoj krizi. Siguran sam da ćemo mi s Atleticom biti u borbi za španjolsko prvenstvo do samoga kraja. Možemo ih pobijediti , možemo se nositi s njima, no bit će nam jako teško."

Veszprem u Top 4

Ne može Šterbik da ne poprati što stvaraju njegovi bivši suigrači posebice od kada je momčad Veszprema pokazala kako ove sezone u Ligi prvaka želi do samoga kraja: "Gledam kako bi igraju prijatelji u Veszpremu, kako Mađari tako i Chema Rodriguez koji je ove sezone iz Atletica otišao upravo u Mađarsku. Oni imaju strašnu ekipu za Final Four, no vidjet ćemo zapravo tko će do tamo stići. Svi pitaju koga vidim tamo, no to se nikada ne zna posebice ako nemaš sreće u izvlačenju kada krenu ukrštavanja. Možda Veszprem ponovno izvuče Kiel u četvrtini finala i tko zna što će tada biti. Sigurno je da je Veszprem za mene među četiri najbolje momčadi, a za ostale ćemo vidjeti."

Međutim, lošiji start njegove donedavne ekipe suviše ne brine Šterbika koji smatra kako će Madriđani čim se dobro uigraju pokazati sve što zapravo znaju: "Atletico i dalje ima jednu jako dobru ekipu, iako to trenutno rezultati ne pokazuju, no osobno smatram da će trener Dujšebajev za mjesec, dva dovesti sve u red. Njima je uistinu teško budući da imaju dosta novih igrača i oni se trebaju uigrati i posložiti. Atletico je svakako opasna ekipa, uvijek uspavaju svakoga. Siguran sam kako će na kraju igrati jako dobro."

Do sada je momčad Talanta Dujšebajeva u natjecanju za prvaka Europe upisala tek jednu pobjedu, onu nad Celjem, dok je poražena redom od Kiela, Veszprema i Sävehofa, no Šterbik to ne vidi kao prepreku Atleticu da ponovno ode daleko u Ligi prvaka : "Ukoliko oni ostanu četvrti u skupini, iako u to ne vjerujem, te kasnije izvuku upravo Barcelonu nitko nam ne garantira da ćemo ih tada svladati i proći. U drugim grupama je tu još i Kielce koji će najvjerojatnije biti prvi, a Atletico se sigurno može nositi s njima."

Sa Španjolskom po novu medalju

Nije Lepi imao sreće u reprezentaciji, naime, na posljednjim velikim natjecanjima uvodne minute prve utakmice gotovo su uvijek bile kobne za njega i ozljeda je stigla vrlo brzo: "Nekako nisam imao sreće u posljednjih godinu i pol dana s ozljedama, uvijek se nekakva sitnica dogodila. Sada se nadam da se neće opet dogoditi da u prvom susretu u prvim minutama zaradim neku ozljedu, ali i da će sve ostalo biti dobro. Dobro se osjećam te bi trebalo biti sve u redu."

Poziv je španjolski vratar nedavno dobio od izbornika Valere Rivera za nadolazeće kvalifikacije za Europsko prvenstvo u Danskoj, no ni onaj za domaće Svjetsko prvenstvo ne bi trebao izostati. Pitanje je tek što sve brončani sa protekle svjetske smotre mogu učiniti na svom terenu: "Vidjet ćemo što sve Španjolska može na svom Svjetskom prvenstvu. Za osvojiti jednu od medalja treba imati dobru ekipu i sportsku sreću budući da tu veliku ulogu igraju i samo jedan promašen šut i jedna odbijena lopta, stoga se nadam da ćemo složiti dobru ekipu."

Iako igraju kod kuće Šterbik smatra kako je za obranu bronce ili borbu za nešto sjajnije odličje uz malo sreće potrebno pobijediti upravo sve protivnike: "Igrat ćemo na domaćem terenu i ukoliko ćemo imati malo sreće nadam se da ćemo uzeti medalju. Svi sada misle, Španjolska igra kod kuće i sigurno će osvojiti medalju, no ne ide to tako, treba se boriti i pobijediti sve", zaključio je jedan od najboljih rukometnih vratara današnjice.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!