Nogomet

Na Stamford Bridgeu igraju glavni glumci, Bayern u derbiju ide po savršenih devet od devet

Sportnet • petak, 26.10.2012.
Na Stamford Bridgeu igraju glavni glumci, Bayern u derbiju ide po savršenih devet od devet
Foto: EPA

Još jedan europski nogometni vikend donosi niz zanimljivih dvoboja. Svakako najveći se igra u Londonu gdje Chelsea ugošćuje Manchester United međutim diljem Europe očekuje nas još nekoliko odličnih susreta. U Francuskoj se u derbiju sastaju Marseille i Lyon, a bit će zanimljivo vidjeti i hoće li Bayern nastaviti niz pobjeda i sezonu otvoriti sa savršenih devet pobjeda u devet kola...

Manchester United, bez Kagawe, Vidića, Smallinga i Jonesa, odlazi na Stamford Bridge s osnovnom idejom koja glasi ne izgubiti utakmicu. U suprotnom Chelsea, koji će biti bez suspendiranog Terryja, pobjegao bi na sedam bodova. Hernandez je s dva gola Bragi stvorio probleme Fergusonu koga postaviti u ionako sjajni napad, dok londonska vezna linija izgleda puno bolje od gostujuće.

Everton sa šest bodova prednosti ugošćuje Merseyside derbi te je favorit protiv Redsa sa samo jednom izgubljenom utakmicom od posljednjih osam. Gosti su pobijedili u posljednje dvije te malo zamaskirali katastrofalan ulazak u sezonu. Nikica Jelavić bit će spreman za gradski ogled, kao i Mladen Petrić za gostovanje kod Readinga.

Bale se vraća u sastav Tottenhama za gostovanje kod svoje prethodne momčadi, Southamptona, u utakmici koja bi Spurse mogla još više približiti vrhu. Manchester City očekuje pobjedu protiv Swanseaja poslijenove europske noćne more. Poslije prvog poraza u Europi na Emiratesu od 2009. godine, pred Arsenalom je imperativ pobjede protiv QPR-a kako bi eventualno iskoristio dvoboje suparnika za europske pozicije.

Vodeću Barcelonu u devetom prvenstvenom kolu očekuje gostovanje kod Rayo Vallecana koji baš i ne blista u posljednje vrijeme, stoga je za očekivati da se njihov niz dobrih rezultata nastavi, a još manje problema bi trebao imati Atletico Madrid kojem na Vicente Calderon stiže "fenjeraš" Osasuna. Sve u svemu, za izgledno je da će vodeći dvojac i nakon ovog kola nastaviti ruku pod ruku.

Pet "koraka" od vodećih udaljena Malaga u subotu će snage odmjeriti s Espanyolom koji je u posljednjem kolu došao do prve pobjede, stoga nema sumnje da će Srdele imati vrlo dobar test mogućnosti i stanja momčadi nakon nove pobjede u Ligi prvaka. Sasvim različite europske dojmove imaju u Madridu, no prilika za ponovno pumpanje samopouzdanja nudi domaća liga i ogled s Mallorcom koja polako popušta i već na kontu bilježi tri vezana poraza.

Nastavak dobrog niza tražit će i Levante u susretu s Granadom, a nešto teži ispit čeka Sevillu koja će se sučeliti sa Zaragozom, no žele li i dalje biti pri vrhu, tri boda nameću se kao imperativ. Susret koji će također pobuditi zanimanje svakako je sraz Betisa i Valencije, momčadi koje su do sada igrale po sistemu toplo-hladno, a ostaje i za vidjeti može li neprepoznatljivi Athletic Bilbao pronaći put prema sredini ljestvice.

Savršeni Bayern svoj će niz od osam uzastopnih pobjeda pokušati produžiti na devet pred vlastitim navijačima na Allianz Areni, no s druge strane stajat će mu tvrd orah, Apotekari iz Leverkusena. Pod znakom upitnika nastupi su Robbena, Riberyja i Javija Martineza, dok Mario Gomez vjerojatno neće već ovog vikenda biti u kadru. Mario Mandžukić, dobije li priliku, mogao bi "podebljati" svoj učinak u statusu prvog strijelca lige.

Branitelj naslova, Borussia iz Dortmunda, krila je dobio pobjedom nad Real Madridom u Ligi prvaka, a veliki zaostatak za Bavarca pokušat će početi smanjivati na subotnjem gostovanju u Freiburgu. Wolfsburg će nakon otkaza Felixu Magathu, pod vodstvom privremenog trenera Köstnera, bijeg s dna tražiti kod Fortune iz Düsseldorfa. Domaćin, inače vrlo čvrste obrane, istovremeno će se pokušati oporaviti od Bayernove "petarde" u proteklom kolu.

Eintracht će ulogu prvog pratitelja Bayerna pokušati sačuvati na gostovanju kod Stuttgarta, koji se primiče sredini poretka. HSV Badelja i Iličevića ide na noge Augsburgu, a Hannover i Borussia iz Mönchengladbacha pokazat će jedni drugima tko se bolje i uspješnije može prebaciti na pobjednički kolosijek nakon nastupa u Europskoj ligi.

U osmom kolu talijanskog nogometnog prvenstva Juventus je pobjedom nad Napolijem ostao sam na vrhu ljestvice, s tri boda prednosti nad prvim pratiteljem, odnosno četiri pred Lazijem i Interom. Nakon remija u Danskoj u Ligi prvaka Stara dama će prednost pokušati zadržati na neugodnom gostovanju na Cataniji.

U isto vrijeme Napoli će korak pokušati zadržati domaćom pobjedom nad neuvjerljivim Chievom, dok najteži zadatak od momčadi s vrha ima Lazio. Rimski klub u sklopu derbija kola gostuje u Firenci, kod šestoplasirane momčadi prvenstva i sva tri ishoda su u tom susretu itekako moguća. Uzeti u obzir treba i kako je Fiorentina bila oslobođena europskih obaveza tijekom tjedna.

Inter će novu pobjedu tražiti u Bologni, a vrlo važan ogled u borbi za ostanak odigrat će Vukušićeva Pescara i Atalanta. U međusobnom ogledu će iz sredine ljestvice probati pobjeći Torino i Parma, dok Rossonerima na San Siru prijeti Genoa i mogao bi pred Allegrijem biti još jedan težak vikend. Također, vrlo zanimljivo trebalo bi biti u nedjelju navečer na Olimpicu, gdje u goste Romi stiže Udinese.

Paris Saint Germain, koji je u srijedu uspješno apsolvirao gostovanje u Zagrebu kod Dinama (2:0), kao vodeća momčad francuskog prvenstva ulazi u deseto kolo. Pred nogometašima Carla Ancelottija gostovanje je u Nancyju, kod istoimenog fenjeraša lige, koji je skupio tek pet bodova. Na papiru je lak zadatak, a Parižanima preostaje još jednom dokazivati karakteristiku ozbiljnog pretendenta na naslov - izbjegavanje kikseva u ovakvim utakmicama.

Derbi kola na rasporedu je u nedjelju navečer u Marseilleu, a snage će odmjeriti drugoplasirani i trećeplasirani sastav na tablici, domaći Olympique protiv Olympiquea iz Lyona. U konkurenciji za susret je i hrvatski reprezentativac Dejan Lovren. Na Velodromeu neće biti ozlijeđenog Gignaca, umjesto kojega će vjerojatno zaigrati Remy, dok gosti s Gerlanda stižu ohrabreni europskom pobjedom nad Athletic Bilbaom 2:1. Marseille je pak poražen u Mönchengladbachu 2:0.

Kolo će otvoriti Saint Etienne i Rennes okršajem u petak, a Lille će nakon poraza u Ligi prvaka ugostiti ove sezone vrlo dobri Valenciennes. Bordeaux mora na gostovanje kod Bastije, dok će Toulouse i Reims dobar početak sezone pokušati potvrditi protiv Bresta i Troyesa.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik28.10.2012. u 00:37
    Sretno Chelsea
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik26.10.2012. u 22:02
    Bolje rečeno brutalna nedelja u Engleskoj :)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik26.10.2012. u 20:42
    Brutalni vikend u Engleskoj...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik26.10.2012. u 20:11
    Ajmo Malaga!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik26.10.2012. u 18:48
    Zanimljiv nogometni vikend- ipak je udarni par u Londonu
    Obrisan korisnik