Rukomet

Španjolska uvjerljiva, Crna Gora slavila u Mannheimu

Mihaela Bradovski • četvrtak, 01.11.2012.
Španjolska uvjerljiva, Crna Gora slavila u Mannheimu
Foto: Dario Dodić

Prvi krug kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2014. zaključile su četiri utakmice odigrane u četvrtak. Francuska, Španjolska i Švedska prema očekivanjima su stigle do pobjeda, dok se za iznenađenje pobrinula Crna Gora koja je na gostujućem terenu očitala lekciju Nijemcima...

Grupa 1
Španjolska - Portugal 34:20 (16:9)

Više nego uvjerljivi bili su izabranici Valera Rivere u prvoj utakmici kvalifikacija za Euro 2014. godine. Prvu prepreku, reprezentaciju Portugala, svladali su rezultatom 34:20 pred gotovo šest tisuća navijača u Sevilli. Ključnim se za ovako visoko slavlje pokazalo prvo poluvrijeme u kojem su Španjolci u obrani odigrali gotovo besprijekorno. Predvođeni sjajnim Arpadom Šterbikom susjedima su dopustili tek devet pogodaka u tom periodu.

Domaćin je lako stigao do 6:2, a spomenuto dobro obrambeno izdanje dalo je priliku Albertu Rocasu i Víctoru Tomásu da preko kontranapada kazne pogreške Portugalaca. Nastavak je započeo pri domaćih 16:9, a španjolska je prednost u konačnici narasla na +14. Dojam je kako se gostujući sastav ipak prerano predao. Tek početkom tog drugog dijela Portugal je nešto pokušavao, no na kraju je tek dao priliku domaćinu za izraženu pobjedu, ali i isprobavanje nekih novih kombinacija.

Grupa 2
Njemačka - Crna Gora 27:31 (11:17)

Za razliku od Španjolaca i Francuza koji su u četvrtak s lakoćom odradili svoje kvalifikacijske ispite, Njemačka je doživjela još jedno prizemljenje. Nakon što je propustio olimpijski turnir nekad jedan od najuspješnijih rukometnih kolektiva doživio je neugodan poraz i na startu novog kvalifikacijskog susreta. Na domaćem terenu svladala ih je Crna Gora. Krajnjih 27:31 u potpunosti ne opisuje pravo stanje na terenu. Gosti su osam minuta prije kraja imali 28:20 kao nagradu za svoju veliku borbenost i požrtvovnost.

Na vratima Crne Gore briljirao je Rade Mijatović s 24 obrane, 14 u prvih pola sata igre. Njemačka je u 11 minuta uspjela postići tek dva pogotka, a dan za zaborav imali su i njeni vratari, Silvio Heinevetter i Carsten Lichtlein. Iako su se domaći navijači nadali da će u drugom poluvremenu stvari krenuti na bolje, posljednja linija Njemačke i dalje je stajala daleko od protivničkih igrača kojima nije bilo teško povećavati prednost u takvoj situaciji. Tek je član Kiela Patrick Wiencek utakmicu odradio na standardnoj razini postigavši šest zgoditaka.

Crna Gora se tako još jednom pokazala neugodnim i nimalo bezazlenim protivnikom. Podsjetimo kako je u kvalifikacijskom ciklusu za Svjetsko prvenstvo koje se u Španjolskoj igra u siječnju iduće godine eliminirala favoriziranu Švedsku.

Grupa 5
Švedska - Ukrajina 27:23 (14:11)

Najbolji strijelac rukometnog turnira u Londonu Niklas Ekberg predvodio je Švedsku na putu do 27:23 pobjede protiv Ukrajine. U dobrom se izdanju domaćim navijačima predstavio i Andreas Nilsson, a tri pogotka prednosti na poluvremenu, odnosno +4 nakon isteka vremena, prema prikazanoj igri, mogli su biti i puno izraženiji.

Domaćin je vodio od prve do zadnje minute, no na putu do još ponešto opipljivijeg odvajanja stajala je nemogućnosti zaustavljanja ukrajinskih pogodaka s vanjske linije. Razlog tome jednim dijelom leži i u izostanku dvojice najboljih švedskih defenzivaca, Magnusa Jernemyra i Tobiasa Karlssona.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik02.11.2012. u 12:53
    Njemačka sve slabija i slabija, niti nije čudno, kad rađe kupuju gotove igrače i strance nego da razvijaju mlade talente, nabolji antiprimjer su svi vodeći klubovi na čelu s Kielom koji nije razvio niti jednog mladog talenta već 7 8 godina, dok ne promijene stav da nije bitan instant uspjeh nego... [više na forumu]
    Obrisan korisnik