Rukomet

Francuska pobjedom krenula u kvalifikacije

Mihaela Bradovski • četvrtak, 01.11.2012.
Francuska pobjedom krenula u kvalifikacije
Foto: EPA

Izabranici Claudea Oneste u prvom su kvalifikacijskom susretu za Euro 2014. godine stigli do uvjerljive pobjede nad Litvom te nedjeljni dvoboj s Turskom dočekuju zadovoljni i zbog prvih bodova, ali i igre onih najmlađih pojedinaca. Posebno se istaknuo debitant Mathieu Grébille, lijevi vanjski Montpelliera s četiri zgoditka...

Francuska - Litva 27:18 (14:11)

Bez šestorice zlatnih iz Londona francuska je reprezentacija započela svoj kvalifikacijski put. Guillaume Gille oprostio se od nacionalnog dresa, ozljede su iz kadra udaljile kapetana Fernandeza, Bertranda Gillea, Luca Abaloa i Samuela Honrubiju, dok se u zapisniku nije našlo niti ime Nikole Karabatića koji se treninzima reprezentacije priključio u srijedu rano poslijepodne. Onesta je tako protiv Litve morao izvesti ponešto drugačiju postavu od one standardne šampionske pa je tako priliku dobio i debitant Mathieu Grébille.

Claude Onesta: "Onog trenutka kada smo ozbiljnije i čvršće zaigrali u obrani te koncentriranije u napadu razlika u kvaliteti počela se odražavati i na rezultatu. Mogu biti zadovoljan bodovima, ali stižu nas novi problemi. Accambrayu je u jednom duelu slomljen nos."

Mladi kapetan Montpelliera prve je minute u dresu Francuske odigrao u drugoj polovici prvoga dijela koji je završio kao strijelac dva pogotka. U tih prvih pola sata najraspoloženiji je bio Guillaume Joli s pet zgoditka, tri s linije sedam metara. Joli i društvo utakmicu su otvorili serijom 3:0, redom su pogađali Accambray i dva puta Narcisse, a odličan je u tom uvodnom periodu bio i Thierry Omeyer. Međutim, u samo četiri minute Litva se vratila, stigla do 3:3, a semafor je izjednačenje, točnije 6:6 pokazivao i nakon 15 minuta igre.

Najveću prednost u prvom dijelu Francuskoj je u 20. minuti donio Didier Dinart iz kontranapada. Pogodio je tada za 9:5, a potom je uslijedila još jedna serija Litve, no ovoga puta novoga izjednačenja nije bilo. Grébille i Joli uspjeli su održati prednost, a potom je i povećati za +3 pred odlazak na odmor. Početak nastavka donio je dvije promjene, Omeyera (devet obrana) je na vratima zamijenio Karaboue (8), a umjesto Guigoua zaigrao je Bingo. Odmah na startu drugog poluvremena Litva je ponovno bila na pogodak zaostatka nakon što je dvije minute isključenje zaradio Barachet.

Mathieu Grébille: "Biti dio ove momčadi je i nagrada i čast. Trudio sam se dati maksimalno od sebe, pružiti igru kakvu i inače pružam, a stigao sam i uživati u svakom trenutku provedenom na terenu."

U utakmici u kojoj je Francuska očekivano niti jednom nije bila u rezultatskom minusu, nova tri pogotka prednosti u 35. minuti, svojim drugim zgoditkom donosi kapetan Dinart, a četiri minute kasnije 21-godišnji Grébille postiže svoj četvrti pogodak i diže prednost na 17:13. Uslijedile su minute u kojima je Onesta u igru uveo nova lica, a Litva je po prvi puta ušla u ozbiljniju realizatorsku krizu pa je tako Barachet na ulasku u posljednjih 15 minuta pogodio za +6, četiri minute kasnije 22:15 postavlja Accambray.

Francuska je u drugom poluvremenu pronašla svoj uobičajeni ritam i na kraju slavila s 27:18, što je ujedno i najveća prednost koju je imala u ovom dvoboju. U strijelce se kod Francuske nisu upisali tek Detrez i Anić, dok je kod Litve u napadačkom segmentu igre najuspješniji bio Malasinskas s tri precizna šuta. I dok su se u prvom poluvremenu uspješno držali na nekoliko pogodaka zaostatka, u velikoj mjeri i zahvaljujući devet obrana Vaskeviciusa, reprezentativci Litve u nastavku su uspjeli tek sedam puta zatresti protivničku mrežu.

Idući protivnik rukometašima Francuske bit će sastav Turske. Utakmica je na rasporedu u nedjelju, 4. studenog s početkom u 19 sati, a kako je francuski izbornik najavio, nastup bi mogao upisati i Karabatić. "Pozivanje Nikole nije nikakav čin milosrđa. Nitko ga ne osuđuje, nitko ne traži od njega da se kune u bilo što. Njegovo je mjesto s nama. Ja sigurno nisam taj koji će mu braniti igranje. Večeras nije bio u konkurenciji jer nam se naknadno priključio. Hoće li igrati protiv Turske? Vjerujem da hoće."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!