Nogomet

Van Persie s Unitedom protiv "svog" Arsenala, derbi Juventusa i Intera na vrhu Italije

Sportnet • petak, 02.11.2012.
Van Persie s Unitedom protiv  "svog" Arsenala, derbi Juventusa i Intera na vrhu Italije
Foto: EPA

Dva će dvoboja nadolazećih dana privući najviše pažnje nogometne javnosti, sraz Manchester Uniteda i Arsenala te Juventusa i Intera. U Njemačkoj je na rasporedu derbi HSV - Bayern, dok Barcelonu i Real Madrid čekaju Celta i Zaragoza, a PSG ima nezgodnu prepreku uoči Dinama...

Posljednji put kad je gostovao na Old Traffordu, Arsenal je poražen 2:8. Tada je još u svojim redovima imao Robina van Persieja, a bivši kapetan u subotu će se prvi put suprostaviti svojoj bivšoj momčadi nakon što je ona okrenula 0:4 na 7:5 u Liga kupu, a United u istom natjecanju poražen od Chelseaja 4:5. Vragovi će nastupiti bez Vidića i Jonesa, dok se navijači Topnika nadaju da će Wilshere dobiti priliku.

U sjeni klasičnog derbija sastaju se Liverpool i Newcastle, u utakmici u kojoj Redsi traže zaborav na kontroverzni remi u Merseyside derbiju te ispadanje u Capitol One kupu. Dok domaći nisu pobijedili u dvije posljednje utakmice, Newcastle je u mini-seriji od dvije pobjede. Berbatov će vjerojatno propustiti ogled Fulhama i Evertona, no spremni bi trebali biti i Petrić i Jelavić.

Swansea će pokušati namučiti i Chelsea kao što je to učinio protiv Cityja koji će i protiv West Hama morati dokazati da je uspješan protiv momčadi srednje klase. Potreseni šokantnim ispadanjima u Capitol One kupu, Tottenham i Wigan u potrazi su za drugom uzastopnom prvenstvenom pobjedom.

Nakon odrađenih obveza u Kupu Kralja Španjolci se vraćaju prvenstvenim obvezama gdje je na rasporedu deseto kolo. Vodeću Barcelonu očekuje dvoboj na Nou Campu protiv Celte Vigo, dok će njihovi pratioci, nogometaši Atletico Madrida, imati izuzetno težak zadatak u gostima kod Valencije, no žele li i dalje biti rame uz rame s Kataloncima, velikog izbora baš i nemaju.

Luka Modrić i suigrači nove bodove će tražiti protiv Zaragoze iza koje su dvije pobjede u nizu, dok će trećeplasirana Malaga svoju poziciju braniti protiv Rayo Vallecana koji iz kola u kolo bilježi sve lošije rezultate, stoga je teško očekivati da u ovom susretu mogu učini nešto više. Zanimljivi dvoboji gledatelje očekuju i u srazu Seville i Levantea, ali i Getafea i Betisa, redom momčadi koje se nalaze u gornjoj polovici ljestvice.

Od momčadi s dna ljestvice u posljednje vrijeme najviše "života" pokazuje Espanyol kojega čeka gostovanje kod Real Sociedada, a krajnje je vrijeme da bodove počnu skupljati i "fenjeraš" Osasuna te Deportivo koji nakon vrlo dobrih nekoliko uvodnih kola počeo nizati poraze i za sada se ne nazire kraj tog niza.

Nogometaši Bayerna prošlog su vikenda doživjeli prvi prvenstveni poraz i omogućili pratnji da smanji zaostatak. U desetom kolu očekuje ih teško gostovanje u Hamburgu kod momčadi čija forma je u usponu. Ta će utakmica ponuditi i okršaj hrvatskih igrača. S jedne će strane stajati Milan Badelj, a s druge prvi topnik Bundeslige, Mario Mandžukić. Ivo Iličević propustit će utakmicu zbog ozljede.

Drugoplasirani Schalke će također na gostovanje. Stevensove igrače ugostit će Hoffenheim, momčad koja je samo zahvaljujući gol-razlici iznad zone ispadanja, a za pobjedu ne zna već četiri kola. Zanimljivo bi trebalo biti i u Dortmundu, gdje će domaćoj Borussiji u goste doći Stuttgart. Momčadi Ivana Perišića treba pobjeda kako bi nastavila potjeru za Bayernom, ali Stuttgart je u posljednja četiri kola osvojio deset bodova i nikako neće biti lak zalogaj.

Ivica Olić u prošlom je kolu prekinuo golgeterski post, a njegov će Wolfsburg bijeg iz opasne zone tražiti kod Nürnberga, susjeda na tablici s istim brojem bodova. U nedjelju će Ivan Klasnić s Mainzom posjetiti Bremen i svoj bivši klub, a Bayer će nakon velike pobjede nad Bayernom ugostiti Fortunu iz Düsseldorfa.

U subotu navečer veliki je derbi talijanskog nogometa, popularni Derby d'Italia. Nakon teško izborenih pobjeda pod tjednom, dvije prvoplasirane momčadi prvenstva odmjerit će snage u Torinu. Juventus je u dosadašnjem dijelu prvenstva prosuo tek dva boda, a Inter četiri više. Nerazzurri su uspjeli podići formu nakon lošeg ulaska u sezonu, a posebno dobro igraju na gostovanjima. Izvan svog stadiona dobili su svih pet utakmica. Juventusov niz neporaženosti u Serie A traje od svibnja 2011. godine, a ne izgubi li od Intera produžit će ga na nevjerojatnih 50 utakmica.

Interovi gradski rivali daleko su od vrha tablice, a svoj će bodovni učinak pokušati povećati domaćom utakmicom protiv Chieva. Napoli je od posljednje tri utakmice izgubio dvije, ali i drugu poziciju na tablici. Svoju osmu prvenstvenu pobjedu tražit će na San Paolu protiv neugodnog Torina.

Lazio i Fiorentina trenutno su u borbi za petu poziciju. Rimljani će gostovati kod Catanije, dok će Fiorentini u goste doći Cagliari. Pescara će ugostiti vrlo dobru Parmu, a novoj prilici u sastavu nadat će se Ante Vukušić. Posljednju utakmicu kola odigrat će u nedjelju navečer Roma i Budanov Palermo.

Uoči novog okršaja sa zagrebačkim Dinamom u Ligi prvaka, prvi strijelac lige Zlatan Ibrahimović i njegovi suigrači iz Paris Saint Germaina moraju se obračunati s ambicioznim Saint Etienneom. Klub slavne prošlosti ove je sezone dogurao do visokog petog mjesta na tablici i ima drugu najbolju obranu francuskog prvenstva. Na Parku prinčeva stoga bi mogao predstavljati tvrd orah Parižanima, koji su pod tjednom izbacili rivale iz Marseillea iz Liga-kupa, pri čemu je Carlo Ancelotti odmorio švedskog reprezentativnog napadača.

Zahvaljujući odgodi utakmice Marseillea i Lyona, u 11. kolo s drugog mjesta ulazi Toulouse, koji će u nedjelju navečer morati na teško gostovanje u Bordeaux. Marseille i Lovrenov Lyon odmjerit će snage s momčadima s Korzike, protivnici će im biti Ajaccio i Bastia.

Vrlo važnu utakmicu igra Lille, jedan od francuskih predstavnika u Ligi prvaka, koji gostuje kod Eviana i prema najavama trenera Garcije traži isključivo pobjedu kako bi se izdvojio iz sredine ljestvice i počeo uspon prema vrhu. Uloga derbija začelja u ovom kolu pripada dvoboju Nice i fenjeraša Nancyja, koji drži začelje sa svega pet osvojenih bodova.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik02.11.2012. u 22:16
    bayern dobio samo 4 gola u 9 kola??? svaka čast!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik02.11.2012. u 20:26
    Allez les verts!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik02.11.2012. u 18:02
    je nekako staro izgleda van persie na ovoj slici
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik02.11.2012. u 17:54
    bilo bi krajnje profesionalno i korektno napokon uvrstiti Portugalsku prvu ligu u ovaj tjedni schedule europskih top liga ;)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik02.11.2012. u 17:10
    Derbi tjedna i ovaj put u Engleskoj. Ajmo Malagaa!! :))
    Obrisan korisnik