Rukomet

Španjolci i Francuzi do očekivanih pobjeda, novi uspjesi Crne Gore i Srbije

Mihaela Bradovski • nedjelja, 04.11.2012.
Španjolci i Francuzi do očekivanih pobjeda, novi uspjesi Crne Gore i Srbije
Foto: EPA

Iza 14 rukometnih selekcija drugo je kolo kvalifikacija za odlazak na Europsko prvenstvo 2014. godine u Danskoj. Španjolska i Francuska slavile su uvjerljivo, nove je bodove upisala Crna Gora, srpski su rukometaši slavili u Sarajevu, Bjelorusija i Slovenija podijelile su bodove, do svojih prvih stigla je Njemačka, dok je Portugal pred domaćin navijačima stigao do pobjede nad Makedonijom. U skupini 4 u kojoj se natječe i Hrvatska uspješnija je u dvoboju Slovačke i Mađarske bila gostujuća vrsta...

Grupa 1

Švicarska - Španjolska 22:33 (8:14)

Jedna od onih vrsta koja je bez većih teškoća stigla do bodova u drugom kolu je ona Valera Rivere. Španjolska je na gostovanju u Schaffhausenu stigla do +10 pobjede ponajviše zahvaljujući odličnoj igri u obrani. Nju je s gotovo 20 obrana predvodio Arpad Šterbik koji je tijekom svih 60 minuta domaćim rukometašima predstavljao gotovo nepremostiv problem. Takva koncentrirana i čvrsta defenzivna igra dovela je Španjolce do 11:4 vodstva sredinom prvog poluvremena.

Nakon što su Španjolci prvi puta otišli na +6 domaća vrsta se bliže tome nije uspjela približiti. Sastav Švicarske neće po puno toga dobroga pamtiti ovaj susret, tek su se Florian Goepfert s pet zgoditaka i mladi Nicolas Raemy pokazali dovoljno spretnima protiv Šterbika, dok je goste sa šest preciznih šuteva predvodio kapetan Barcelone Víctor Tomás.

Portugal - Makedonija 32:25 (18:13)

Za razliku od španjolske pobjede potpuno iznenađujuća bila je ona portugalska nad Makedonijom. Utakmicu života na vratima domaćina odradio je Hugo Laurentino, dok je u napadu s osam pogodaka veliki posao odradio Carlos Carneiro. Nakon prve četvrtine susreta portugalska je vrsta stigla do sedam pogodaka prednosti te ju uspješno držala idućih pola sata.

12 minuta prije isteka vremena Makedonci su uhvatili priključak, stigli do 23:25 no potom u potpunosti stali. Baš poput Šterbika Laurentino je ostao zagonetka za protivničke šutere. Gostima kao slaba utjeha ostaje tek podatak da najbolji pojedinac ovog dvoboja dolazi iz njihovih redova. Kiril Lazarov svladao je domaćeg vratara devet puta.

Grupa 2

Crna Gora - Češka 23:22 (12:13)

Rukometaši Crne Gore nakon prva dva kola nalaze se na prvom mjestu ispred uoči početka kvalifikacija favorizirane Njemačke i Češke. Obje su reprezentacije u ovome tjednu doživjele poraz upravo od momčad pod ravnanjem Zorana Kastratovića. Obje vrste od prve do zadnje minute pokazale su iznimnu želju za pobjedom, a prvo je poluvrijeme otišlo na stranu gostiju zahvaljujući pogocima Filipa Jiche i obranama Stochla.

U nastavku, na krilima sjajne podrške s tribina i obrana Rade Mijatovića radi 4:0 seriju i u sedam minuta sa 15:16 stiže do 19:16. Uspjeli su nešto kasnije Crnogorci povisiti i na +4, no tri uzastopna pogotka čeških reprezentativaca donosi triler završnicu u kojoj ipak nisu uspjeli realizirati posljednji napad za eventualni remi. Najviše pogodaka, njih sedam, postigao je Jicha.

Izrael - Njemačka 27:30 (14:13)

Njemačka je vrsta nakon poraza od Crne Gore bila na rubu još jedne katastrofe, no na kraju je, zahvaljujući prije svega puno boljem napadačkom izdanju u nastavku, stigla do prvih bodova. Izraelci su na odmor otišli s pogotkom prednosti i unatoč drugom uzastopnom porazu još su jednom demonstrirali kako su izrazito borbena momčad. Upravo je to ono što njihov novi izbornik, Dragan Đukić traži. U tom prvom poluvremenu Izrael je stigao do +3, a prednost bi bila i više da nije bilo nekoliko pravovremenih obrana Silvia Heinevettera.

Kvaliteta je i tada vidljivo bila na strani gostiju, no Đukićevi su igrači igrali s više strasti i koncentracije kako u napadu tako i u obrani. Njemačka je u drugoj polovici uspjela preokrenuti i na kraju slaviti, ali ove dvije reprezentativne akcije nikako se ne mogu nazvati uspješnima za njih. Najviše problema danas stvorili su im igrači iz Bundeslige, Arvishay Smoler i Chen Pomeranz.

Grupa 3

Litva - Norveška 21:28 (8:15)

200. reprezentativni nastup odradio je u drugom kolu kvalifikacija za Euro 2014 norveški playmaker Börge Lund, a osim ove obljetnice gostovanje u Litvi ostat će mu u sjećanju po čistoj i lakoj pobjedi. Baš kao i u susretu s Francuskom domaćin nije imao baš nikakvu šansu da ubilježi više od drugog poraza. Ole Erevik branio je odlično, posebno u uvodnim minutama, pa je Litva svoj prvi zgoditak uspjela postići tek nakon desete minute.

Domaći su rukometaši svoj najbolji period odigrali nakon 11:19 koje su uspjeli smanjiti na 16:19, ali pobjeda Norvežana niti u jednom trenutku nije bila ugrožena. Šest su puta protivničke mreže gađali Vaidotas Grosas u dresu Litve i Joakim Hyrrerud u pobjedničkom sastavu.

Turska - Francuska 20:33 (7:17)

Bez Accambraya kojem je u utakmici s Litvom slomljen nos, ali s Nikolom Karabatićem u sastavu, francuska je vrsta stigla do druge uvjerljive pobjede na startu kvalifikacijskog ciklusa. Drugo kolo Onestini su izabranici arhivirali pobjedom od 13 pogodaka razlike. Ona je mogla biti i daleko izraženija no gostima je bilo dovoljno polovično utrošene snage za ovo slavlje. Već do odlaska na odmor Francuska je uhvatila +10, u nastavku tu razliku uspjela i povisiti, ali treba spomenuti da je dobru predstavu pružio domaći vratar Gunay koji je obranama malu gimnazijsku dvoranu nekoliko puta digao na noge.

U strijelce se u redovima pobjedničkog sastava nisu upisali tek Dinart i Detrez, još je jednom najprecizniji bio Joli sa šest pogodaka od čega tri s linije sedam metara, te Sorhaindo s jednim manje. Četiri precizna šuta dodali su mladi Grébille i Karabatić kojemu je ovo bio 200. nastup u dresu Francuske, ali i Arifoglu, najraspoloženiji pojedinac kod domaćina. Najveću prednost olimpijski su pobjednici imali u 43. minuti, Anić je tada pogodio za 24:10.

Nakon prve dvije kvalifikacijske utakmice Onesti nije preostalo ništa drugo već da kratko potvrdio svoje zadovoljstvo. "Iza nas je uspješan tjedan, posao je obavljen, okupili smo se, stvorili nove zajedničke uspomene i sve je u ovom trenutku idealno."

Grupa 4

Latvija - Hrvatska 23:30 (12:19)

Slovačka - Mađarska 24:28 (12:13)

Korak bliže odlasku na Europsko prvenstvo u Danskoj napravila je mađarska selekcija pobjedom u Slovačkoj. Predvođena strijelcem osam golova, Laszlom Nagyom momčad Lajosa Mocsaija svladala je susjede u još jednoj borbenoj i zanimljivoj utakmici kakve su inače one između ove dvije vrste.

Mađarskih +5 gotovo se istopilo nakon što je Ferenc Ilyes zaradio treće isključenje, a Slovačka se približila na pogodak zaostatka. Devet minuta mađarske realizatorske krize prekinuo je tada Ivancsik, a posljednju nadu domaćim igračima i navijačima odnio je svojim zgoditkom Harsanyi. Najuspješniji Slovak bio je Oliver Rabek s pet točnih šuteva.

Grupa 5

Nizozemska - Švedska 31:33 (15:17)

Jedini subotnji ogled osim onog između Latvije i Hrvatske odradile su Nizozemska i Švedska. Baš kao i u slučaju Golužina sastava i ovdje je do novih bodova stigla Švedska iako s puno više muke u odnosu na očekivanja. Nizozemska je u prvom kolu izgubila od Poljske deset razlike i pred domaćin je navijačima imala najbolju namjeru ostvariti što bolji rezultat. Iako su se nekoliko puta uspjeli odvojiti na +4, srebrni rukometaši iz Londona nisu uspjeli osigurati mirnu završnicu.

Domaći su se rukometaši na 29:30, a potom i na 31:32 približili pred sam kraj, no posljednji pogodak, 30 sekundi prije kraja, bio je djelo Johanssona za konačnih +2 Švedske. Ponovno je najuspješniji protiv protivničkih vratara bio strijelac osam zgoditaka Niklas Ekberg, dok nizozemskoj vrsti u konačnici nije pomogla odlična igra Jaspera Adamsa koji je susret završio kao strijelac devet pogodaka.

Ukrajina - Poljska 20:29 (11:17)

Na vrhu skupine 5 nakon dva uvodna kola nalaze se Švedska i Poljska. Novi poljski izbornik Michael Biegler startao je tako na najbolji mogući način. Nakon početne izjednačenosti, točnije 9:8, Poljaci su polako, ali sigurno preuzeli kontrolu nad igrom neutraliziravši domaće napadače koji su u periodu do odlaska na predah postigli tek nova dva gola.

Protiv danas slabašne Ukrajine gostujuća vrsta u nastavku nije morala uložiti puno energija kako bi sačuvala stečenu prednost. Goste je uzdrmao tek izlazak iz igre vratara Slawomira Szmala nakon jednog neugodnog udarca loptom u glavu. Po pet pogodaka postigli su Wisniewski i kod domaćina Stetsyura, dok je s jednim više najbolji bio Jurecki.

Grupa 6

Bjelorusija - Slovenija 32:32 (16:14)

U fokusu ove utakmice prepune tenzija našla su se dva brata, Dzianis i Siarhei Rutenka. Potonji je put to gostujuće mreže pronašao čak 10 puta, dok je mlađi Dzianis isto učinio sedam puta, od čega je svakako najvažniji onaj zgoditak za konačnih 32:32 par sekundi prije isteka vremena.

Domaćin je u prvom dijelu u jednom trenutku držao 11:6, no nastavak je donio nekoliko vrlo važnih obrana Škofa nakon kojih Slovenija po prvi puta dolazi u prednost (21:20). Gostujuća vrsta dva je puta u posljednje tri minute bila u minimalnom vodstvu (31:30, 32:31), sve nakon crvenog kartona Ivana Brouke, no podjela bodova na kraju je najpošteniji ishod. Jure Dolenec, Gašper Marguč, Dragan Gajić i Sebastian Skube postigli su po pet zgoditaka.

Rumunjska - Island 30:37 (18:19)

Usamljeni su Islanđani na vrhu skupine 6 nakon prva dva kola kvalifikacijskog ciklusa. Za razliku od njih, rumunjski se sastav nalazi na početnoj nuli. Baš kao i u prvo kolu, najbolji je u redovima pobjedničkog sastava bio Gudjon Valur Sigurdsson s 10 pogodaka. Uspješan je dan i iza Hallgrimssona koji je u ovu pobjedu ugradio svojih devet preciznih šuteva. Najbolji kod domaćina Ghionnea susret je zaključio sa šest golova.

Iako to krajnji rezultat ne sugerira, islandski je sastav tek u posljednjih deset minuta uspio stići do opipljivije prednosti. U konačnici je presudila bolje sačuvana energija za te posljednje minute, veći izbor igrača na klupi, ali prije svega Aron Rafn Edvardsson s odličnih 19 pravovremenih reakcija.

Grupa 7

Bosna i Hercegovina - Srbija 21:24 (12:8)

U susjedskom okršaju u Sarajevu momčad Veselina Vukovića stigla je do pobjede od tri pogotka razlike. Rukometaši Bosne i Hercegovine odigrali su odličnih 30 minuta u kojima ih je u napadu predvodio Toromanović, a na vratima sjajni Enid Tahirović. Pred kraj tog prvog dijela Markovićeva vrsta svoju prednost diže na +5, a za potpuni preokret Srbiji su trebale tri četvrtine utakmice.

Gostujući sastav poveo je 17:16 nakon 46 minuta igre, s druge strane domaća je igra iz minute u minutu bila sve slabija i bez obzira na dojam iz prve polovice dvoboja Srbija je zasluženo stigla do pobjede. "Reprezentacija Bosne i Hercegovina bolja je nego što to njeni rezultati sugeriraju i zbog toga imam pravo biti zadovoljan zbog ovih bodova. U prvom smo dijelu imali problema s Toromanovićem, ali jednako tako smo znali da se mora i umoriti", kratko je susret drugog kola prokomentirao srpski izbornik.

Rusija - Austrija 38:31 (19:12)

Domaćin današnjeg dvoboja, sastav Rusije, izvukao je pouke iz poraza od Srbije i za tada loše izdanje iskupio se protiv austrijske selekcije. Gosti su se teškom mukom borili protiv čvrste i agresivne ruske obrane, a na kraju se isto pokazalo i neuspješnim zadatkom. Samo deset minuta igre trebalo je Rusima da stignu do 8:3 i sve do kraja nisu dopustili da im prednost isklizne iz ruku.

Da susret krene u ovom pravcu ranom minutom odmora nije mogao spriječiti Patrekur Johannesson na klupi Austrije koja je na predah otišla sa zaostatkom od sedam zgoditaka. Nezaustavljiv je iz kontranapada bio Timur Dibirov na kraju postigavši osam pogodaka. Najprecizniji šut večeras imao je Viktor Szylagyi (9).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik05.11.2012. u 01:18
    FrankMcgrath baš sam neki dan napisao problem Njemačkog rukometa pa da se ne ponavljam problem je tu već mnogo godina, sustavno loš rad sa mladim igračima u velikim klubovima prednjači s time Kiel, gdje im se nedaje prilike i forsiraju se rađe stranci, dok mladi igrači ne stječu iskustva igranjem u... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • FrankMcgrath05.11.2012. u 00:56
    Iznenađujuće dobar otpor Izraela, uz iznenađujuće lošu Njemačku. Već dosta dugo ih nema u svjetskom vrhu, što me osobno čudi...
    FrankMcgrath