Nogomet

Novi iskorak Crvenih iz Parka mladeži, Pjesnicima nije pomogao ni Ćiro

Piše:Vedran Babić • ponedjeljak, 12.11.2012.
Novi iskorak Crvenih iz Parka mladeži, Pjesnicima nije pomogao ni Ćiro

Za nama je i 15. kolo MAXtv Prve lige. Zimski predah sve je bliže i svi klubovi su "zapeli" da sa što većim bodovnim kontom završe jesenski dio. Protekli vikend donio je drugi prvenstveni poraz Dinama, kojemu je Split uzeo skalp, a uspješna su bila i preostala dva dalmatinska kluba. "Trener svih trenera", Miroslav Blažević, vratio se porazom...

Otkako je izborio natjecanje u prvoligaškom društvu, Split je napravio mnogo pozitivnih stvari. Odmah u prvoj sezoni izborio je Europu, a stekao je i reputaciju stabilnog kluba (na svim razinama), što potvrđuju i konačni plasmani u prvenstvu u prve dvije sezone (3. i 4. mjesto). Ipak, jedna stvar klubu iz Parka mladeži nije polazila za rukom sve do prošle subote - pobijediti jedan od dva najveća hrvatska kluba. Nakon čak 12 bezuspješnih pokušaja (7 protiv Hajduka, 5 protiv Dinama), onaj 13. bio je sretan.

Nogometaši Dinama gostovali su u Parku mladeži nakon poraza od PSG-a sredinom tjedna i ničim nisu opravdali ulogu favorita. Bilo je to jedno od njihovih najlošijih prvenstvenih izdanja ove sezone. Istini za volju, nije ni Split odigrao neku bajnu utakmicu (barem ne u ofenzivnom dijelu), ali je iskoristio Puljićev poklon i u obrambenom segmentu djelovao vrlo sigurno protiv jalovih i bezidejnih Modrih. Strijelac jedinog pogotka bio je Ante Rebić, kojemu je to peti pogodak u zadnjih šest utakmica.

I drugi splitsko-zagrebački okršaj proteklog vikenda završen je u korist Splićana. I to identičnim rezultatom. Posrnulim Pjesnicima iz Kranjčevićeve nije pomogao ni povratak "trenera svih trenera" Miroslava Ćire Blaževića. Krstičevićev Hajduk odigrao je vrlo dobru utakmicu, kontrolirao susret i čak mogao i uvjerljivije slaviti da je Vuković bio precizniji u završnici utakmice. Ovako je Andrijašević ostao jedini strijelac. Momčadi s Poljuda to je četvrta uzastopna pobjeda, kojom je nastavljen pozitivan niz koji je započeo slavljem nad Splitom u Parku mladeži krajem listopada.

Uoči gostovanja na Maksimiru kod Lokomotive Elvis Scoria i njegovi igrači znali su da ih pobjeda vodi na treće mjesto ljestvice s jednakim brojem bodova kao Hajduk. No to dostignuće ostalo je neostvareno. Lokosi su slavili 2:1 pa su oni bili ti koji su se probili na treće mjesto, doduše s dva boda manje od Hajduka. Zagrebački sastav time je potpuno zakomplicirao borbu za drugo mjesto. Hajduk, dakle, ima 27 bodova, Lokomotiva 25, a Split, Rijeka i Slaven Belupo po 24.

Iako teško gube, nogometaši Osijeka teško i pobjeđuju. U dosadašnjih 15 kola ostvarili su pet pobjeda, doživjeli tri poraza, a čak sedam utakmica završili su neriješenim rezultatom. Zanimljivo, jednaki broj remija ima i zaprešićki Inter, koji je u subotu gostovao na stadionu u Gradskom vrtu. Njihov međusobni susret okončan je rezultatom - 1:1. Mršićevi igrači u maloj su krizi s obzirom na to da su u posljednjih pet utakmica (od čega četiri kod kuće!) samo jednom uzeli sva tri boda. Uz to, ni njihova obrana više nije toliko pouzdana kao u početku prvenstva. U prvih deset kola primili su samo pet pogodaka, a samo u zadnjih pet utakmica sedam.

Nakon što su nedavno šokirali Dinamo u osmini finala Hrvatskog kupa, nogometaši Zadra skinuli su skalp i Slaven Belupu (1:0 pogotkom Mršića), čime su prepustili "fenjer" Zagrebu. Istra je na svom terenu s 3:0 nadigrala Cibaliju, čiji je trener Željko Kopić bio posebno razočaran (više o tome u rubrici "Izjava kola").

Utakmica kola

Ponuda za mjesto u ovoj rubrici i nije bila bogzna kakva. Ni za jednu od odigranih utakmica u ovom kolu ne može se reći da je obostrano dobrom igrom i efikasnošću posebno plijenila pozornošću, pa ćemo epitet utakmice kola dati Splitu i Dinamu. Razlog je povijesni značaj jer je Crvenima to prva pobjeda protiv Dinama u prvoligaškom društvu i prva uopće još od daleke 1957. godine. I tada je rezultat bio 1:0 za Split.

Igrač kola

U svom tek četvrtom nastupu za Istru Adnan Aganović bio je čovjek odluke. Prvo je asistirao Goranu Roceu za vodeći pogodak protiv Cibalije, a onda je i sam postigao dva pogotka, u 44. i 89. minuti. Tom pobjedom Puljani su se malo makli od opasne zone te ih sada od desetoplasirane Cibalije dijeli sedam bodova. Inače, 25-godišnji Aganović, rođeni Dubrovčanin, bivši je igrač Kopra, Varaždina, Međimurja i Trogira.

Pogodak kola

Jedini pogodak na utakmici u Kranjčevićevoj postigao je Franko Andrijašević u 49. minuti. Anton Maglica bio je kreator gurnuvši Andrijaševića u priliku sjajnim dodavanjem, a Hajdukova "sedmica" efektno je prebacila Zagrebova vratara Dominika Livakovića. (Pogodak od 5:50)

Izjava kola

Trener Cibalije Željko Kopić nikako ne može biti zadovoljan igrom svoje momčadi. Nakon poraza u Puli izjavio je: "Jednostavno užas. Igrači ne reagiraju na pravi način. Znam da smo imali problema sa sastavom, ali mora se igrati. Bije bilo agresivnosti i borbenosti. Tražio sam maksimum, a ovo nije bio maksimum i ovako ne može dalje."

Vinkovčani za pobjedu ne znaju još od konca rujna, a u posljednje tri utakmice nisu postigli ni pogodak. Trenutno su u vrlo opasnoj situaciji - nalaze se na desetom mjestu ligaške ljestvice s četiri boda manje od devetoplasiranog Intera. U idućem kolu u Vinkovce stiže probuđeni Split.

Razočaranje kola

Od momčadi koja je tamo sredinom rujna imala priliku čak i zasjesti na vrh prvenstvene ljestvice, Slaven Belupo sada je momčad koja se iz utakmice u utakmicu sve više muči. Igrači Roya Ferenčine u prošlom kolu nisu bili u stanju pobijediti Split s dva igrača više, a u ovom kolu poraženi su u Zadru (1:0). U posljednjih osam utakmica Farmaceuti su ostvarili samo jednu pobjedu, a ovo je drugo uzastopno gostovanje na kojemu nisu postigli ni pogodak.

Tragičar(i) kola

Nogometaši zaprešićkog Intera bili su nadomak pobjede, važne pobjede u borbi za ostanak. Na gostovanju u Osijeku poveli su pogotkom Budimira u 30. minuti, a u završnici utakmice propustili su realizirati dva "zicera" za potvrdu pobjede - Budimir i Šarić nisu bili dovoljno koncentrirani i precizni. Kazna je goste sustigla u 90. minuti kada je Zubak donio bod Osječanima.

Foto: Maja Prgomet

SuperSport HNL

1Dinamo 3564:27+3781
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3550:40+1051
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3432:48-1638
9Slaven Belupo 3543:65-2233
10Rudeš 3519:82-638

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • snoopy12.11.2012. u 19:38
    je...no, oprostite na izrazu, osvježavanje stranice, pa 3 puta gledam snimku sa utakmice ispočetka jer na ovom playeru se ne može odmah na sredinu videa
    snoopy